Ma: 1027 db ingatlan apróhirdetést talál weboldalunkon.

Vissza a főoldalra
Feladás
Módosítás / törlés
Regisztráció
Belépés
Fotóalbum
Keresés közvetítőkkel
Hírlevél
Ingatlanjogi fórum
Hirdetési árak
Médiaajánlat
E-mail
Á.SZ.F.


"
Új hozzászólás / kérdés

Bea kérdése2017-07-18
Tisztelt Szakértő!ház vásárlására készülünk,szeretnénk csok-kot ill hitelt is felvenni a kiszemelt házra viszont belterületen lévő kivett üdülő épület udvar besorolású(lakhatási engedélyel öszközművesített),elmentünk az önkormányzat építési osztályára ahol a magunkal vitt iratokat meg sem nézték csak elurasító válasz kaptuno,h azon a területen nem lehetséges a lakóházzá minősítés,mi ezután kikértünk egy pár környékbeli utcában lévő ház hejrajzi szám alapján milyen besorolású és több ingatlan volt lakóház udvar besorolású még olyan is ami abban az utcában van ahol mi kinéztük a házat,ez hogy lehet?előre is köszönöm a választ.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

váradi tibor kérdése2017-07-03
tisztelt ügyvédur! nevelö szülöknél nevelkedtem, 1,5 éves koromtól,most 32 éves vagyok nevelö szüleim halála után ha a szocpolt, a nevelt gyerkekre kapták meg, igy örökölhetjük e az ingatlant? vagy a nevelöszülők testvérei az örökösök?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

József kérdése2017-07-01
Tisztelt Címzett!
Hatan örököltünk néhány ingatlant és túlfizetés címén pár ezer Ft visszatérítést. A hagyatékot az osztályos egyezség alapján úgy szeretnénk megosztani, hogy egyik örököstársunk kapja meg az ingatlan 5/6-t, vagyis négyen (az egyik örökös ismeretlen helyen tartózkodik) "átadnánk" a ránk jutó hagyatékot részére.
A túlfizetés alapján járó összeg pedig a törvényes öröklés általános szabályai szerint kerülne közöttünk megosztásra.
(Így minden érintett örökölne valamit)
Mivel a hagyatéki tárgyaláson nem tud mindenki részt venni, a fentiekről kötnénk egy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt megállapodást, melyet megküldenénk a közjegyzőnek.
Kérem szíveskedjenek segíteni, hogy miként lehetne az előbbieket osztályos egyezségbe foglalni (alaki-tartalmi követelmények, egy minta sokat segítene).
Köszönettel:
József
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Erzsébet kérdése2017-06-27
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérem,hogy újra jelentkezésem ne vegye tolakodásnak.A mai világban minden fillér,főleg ha jogos -számít.A lényeg,amiben kérem tanácsát.
Katonatiszt férjem két gyermek megyzületése után kapta a 75nm-es lakást a HM-től.Megvásárlását írtuk alá,tulajdon 50%-50% férjem és köztem/a feleség/ között.Erről dokumentum van.Én kezdettől a három gyermek között akartam szétosztani az én tulajdonrészem,szüleim egyben akarták a 800.000 ft vételárat fizetni,ha a gyerekek nevére megy .A 400.000 Ft-ot én fizettem at örökségemből,terveztem az ajándékozást.Egyik kérdés ehhez kapcsolódik.A már tulajdonban lévő lakát a részemet miért csak ajándékozhattam,amikor a nevükre akartam saját részem íratni.Ebbe a Soroksári úton milyen jogon szóltak bele.
Jelzálogba került a lakás -Fock lajos 48 órás uzsorás hitelébe,amit később tudtam meg,a végösszeg 6.000.000 Ft lett..Eredetileg 1.200.000 Ft-ról volt szó.A tiszt "úr" ezzel kijátszotta gyermekeit megillető örökösödési részt.
Kérdésem! Két gyermek vállalása kellett a lakáshoz.attól mert tiszt,mert párttag volt volt-e joga az én tulajdonrészem ilyen módon eljátszani.hogyan kaphatják meg gyermekeim a köteles részt???
kérem az ígért válaszát az alábbi mail címre:
erzsebet.csapone@gmail.com
Várom mielőbbi levelét,nem szeretném országos üggyé tenni a tiszti nem létező becsületet.
Tisztelettel
Csapó Ferencné
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

kérdése2000-01-01
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Pèter kérdése2017-06-17
Tisztelt uram! Családi házat vásároltam.A napokban lesz a kulcsátadás. A szerződèsben az áll, hogy megtekintett állapotban vásároltuk az ingatlant illetve a birtokbavètelig köteles megőrizni az Ingatlan állapotát, állagát ès azt fenntartja. Továbbá amennyiben a megtekintett állapothoz kèpest esetleg èrtèkcsökkenès következik be,helyreállìtás költsègèt állnia kell. Szòbeli megegyezik alapján nyilván bùtorait csillárt kapcsolòit viszi. De a beèpìtett csapokat, mosdòt wc csèszèt beèpìtett konyhai eszközöket viheti -e? Ezekről szó sem volt, hogy mindent leszerel. Válaszát köszönöm szèpen.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Magdolna kérdése2017-06-15
Tisztelt Ügyvéd Úr/Úrnő!
Ajándékozással 6 évvel ezelőtt tulajdonunkba került egy 35 négyzetméteres lakótelepi lakás, melynek 1/2 részben vagyok tulajdonosa. A lakás 4 éve lakatlan, édesanyánk volt a haszonélvező, de egészségi állapota miatt otthoni ápolásra szorult. 2016. májusában sajnos édesanyánk meghalt. A tulajdonostárssal korábban megromlott kapcsolat miatt nem hajlandó sem eladni, sem a tulajdonrészemet megvásárolni. Nekem egyetlen bevételi forrásom a nyugdíjam, melyből nem tudom vállalni a közös tulajdon megszüntetésére irányuló per költségét. (Sajnos a tul.társ ezt tudja, őt anyagilag ez a tulajdonrész nem érdekli, de engem és családomat büntet ezzel szándéka szerint.)
Azt, hogy nem jutok a jogos örökségemhez még csak el tudnám fogadni - majd a gyerekeim öröklik -, de a lakásnak van rezsi költsége, melyet eleinte felesben, majd később már csak én fizettem a tul. részem arányában, a szolgáltatók viszont egyik befizetés alkalmával közölték, hogy "hiába fizetem ki a tartozás felét, a hátralékért egyetemlegesen felelek én is". Azóta én sem fizetem.
Tisztában vagyok azzal, hogy a szolgáltatók le fogják vonni a nyugdíjból a tartozást, de melyik tulajdonostól, és mi alapján választanak? Email-ek sora bizonyítja, hogy én már többször felszólítottam a lakás eladására, vagy megvételére a tul.társat, melyre egyértelműen nemleges válasz érkezett. Elfogadják-e bizonyítékul szükség esetén az ilyen jellegű levélváltást? Ha nem, akkor mit tehetek ez ügyben?
Köszönöm válaszukat!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Gretike kérdése2017-06-15
T.Ügyvéd úr! A fiam ,és a menyem, 2001-ben új házat épített amihez ,2,2 millió szocpol, és 400 ezer ft áfa viszatérítést ígényeltek. A mai napig nincs végleges lakhatási engedélyük, ugyanis a tetőteret nem építették ,be kötelezettségüknek nem tettek eleget ezért a 2,6 millióval terhelve van az ingatlan.2005-ben a férjem halálát követően a fiam 4 milliót örökölt amelyből a feleség vett egy ingatlant,nagyobbik fiúval építettek rá, kölcsönmentesen egy új házat.de az anya nevén van. Jogtalan anyagi előnyhöz jutott annak ellenére, hogy a szocpolos lakóház nem lett befejezve, melynek 50°%-a a menyemé. Mi a teendő, vissza kell-e fizetni a támogatást, annak ellenére hogy 16 év elmúlt. A gyermekek nagykorúak lettek, de nem biztosították a szociális feltételeiket ,mivel nem volt mindenkinek külön szobája, és félkész a ház a mai napig. Azt viszont nem értem , hogy az építési osztály nem ellenőrizte a folyamatot, és nem adott határidőt egy szocpolos házra, bizonyított hogy másra költötték a pénzt új autót is vettek akkoriba, ami szintén a feleség nevén van. Köszönettel Dr BDNé
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Tamás kérdése2017-06-13
Üdvözletem!

Tavalyi évben hárman testvérek 1/3-1/3 arányban örököltük meg édesanyám lakását.
A lakásban bejelentve bent lakik bátyám, illetve bejelentve van még nővérem és fia akik nem ott tartózkodnak.
Az egész lakást bátyám használja, aki azt nem nagyon tartja rendben sajnos.
Próbáljuk a lakást értékesíteni, sajnos elég nehéz az ottani állapotok miatt, bátyám most felvetette, ha eladjuk a lakást kéri a mi rezsi részünket a fűtés, közös költség tekintetében, mivel ezek nem a fogyasztás alapján hanem a teljes lakásra vannak megállapítva.
Kérdéseim:
1, kérheti tőlünk ezeket a rezsi részeket mikor a lakást ő használja, nővérem és én bárlakásban lakunk.
2, felszólíthatjuk őt, hogy költözzön albérletbe, hogy a további állagromlást megakadályozzuk, és ebben az esetben a fix rezsi költséget hárman fizessük.
3, kérhetünk az elmúlt egy év kizárólagos lakáshasználatáért többlethasználati díjat (ezt nem szeretnénk, ennél csak a jogosultság érdekelne, ha esetleg nem hajlandó kiköltözni)
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Erzsébet kérdése2017-06-11
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A Honvédelmi Minisztérium által kiutalt,majd megvásárolt lakás 50%-50% tulajdon arányban a köteles rész a gyerekeket megilleti.Nem tudom,hogy az előző elment-e, mivel ez részletezőbb volt.Jelzálog miatt a teher 6 000 000 Ft lett,így eladtuk szabályos adásvételivel,de én kezdettől le akartam mondani tulajdonrészemről a gyerekek javára és ezt ajándékozással engedélyezték.
Hogyan tehetem jóvá,hiszen a köteles rész kifizetése mindig előfordult,de hogy valaki gyermekeit kimossa,kevés példa lehet rá tiszti közegben.
Tisztelettel Csapó Ferencné
várom levelét
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Györgyi kérdése2017-05-26
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2007-ben vásároltunk egy lakást, egy 4 lakás társasházban az emeleti lakást. Ehhez tartozott egy szerkezetkész tetőtér. Az alapító okirat szerint kizárólagos használati jogunk van rajta, a tulajdoni lapon úgy van megnevezve, hogy az alapító okiratban meghatározó mellékhelyiséggel 42 négyzetméter tároló. 2009-ben beépítettük, erről van is hatósági igazolásunk. Szeretnénk eladni a lakásunkat és azt hallottuk, hogy be kéne jegyeztetni a földhivatalnál, kéne alapító okirat módosítás, stb. Az lenne a kérdésem, hogy származhat bármiféle bajom abból, ha nem jegyeztetjük be, hanem anélkül adjuk el? 10 éve 18millióért vettük, most szeretnénk 25millióért eladni. Segítségét előte is köszönöm! Üdv. Györgyi
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Liza kérdése2017-05-26
Szeretném a segítségét kérni a következő ügybe.

Az elhunyt nagynéném végrendeletben (mivel saját gyermeke nem volt) 2 testvéremre és rám hagyta egy budapesti társasházban lévő lakásának 1/2 részét. A nagynéném mikor elhunyt a lakásnak a tulajdonjog rendezése még folyamatban volt, mivel a telek amire a társasház épült állami tulajdonú, és a kincstárral folytatott pereskedés már kb. 8-10 éve tartott. A hagyatéki tárgyaláson a közjegyző elmondta, hogy ha meglesz a tulajdonjog bejegyzése póthagyatékot kell felvetetni.

A nagynéném férje a minap közölte, hogy az ingatlant (1/1 arányban) a saját nevére jegyeztette be, mert valamiféle kérelmet kellett írni a Kincstár felé, és mivel a nagynéném már nem él, az ő nevében nem tudott kérelmet beadni.
Kérdésem, hogy megteheti -e ezt a nagynéném férje, hogy ilyen módon ki zár bennünket az örökségből?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Irďż˝n kérdése2017-05-07
Tisztelt �gyv�d N�!
K�rd�sem el�gg� egyedi, k�rem seg�tsen.
�desap�m 2 h�napja elhunyt, v�grendelet n�lk�l. H�tramaradt vagyona egy csal�di h�z, melyet fele-fele ar�nyban volt tulajdonos az �desany�mmal. Az �desany�m m�g �l. Van 4 testv�rem. Eddig na�van azt gondoltam, hogy mindenki lemond az �r�kl�si r�sz�r�l az anyuk�m jav�ra, de most �gy t�nik, hogy vannak akik k�rni akarj�k az �r�ks�g�ket. Nem lenne ezzel semmi gondom, ha kor�bban t�mogatt�k volna a sz�leimet. �vekkel ezel�tt elad�sodtam, mivel dolgoztam �s hiteleket vettem fel amit a sz�leimmel k�lt�tt�nk el a csal�di h�z fenntart�s�ra, aut� v�s�rl�sra �s a csal�d �lelmez�s�re. Ezeket a hiteleket egy id� ut�n nem tudtam fizetni, ak�r itthon laktam, ak�r alb�rletben laktam ahogyan csak tudtam t�mogattam a sz�leimet. A csal�d t�mogat�sa volt sz�momra fontosabb �s nem a hiteleim t�rleszt�se. Most az a k�rd�sem, hogy amennyiben a testv�reim nem mondanak le az �r�kl�si jogukr�l, �n k�rhetem-e az ad�ss�gom besz�m�t�s�t? M�r csak az�rt is k�rdezem, mert �k ugyan �gy �lvezt�k a p�nzem haszn�t mint a sz�leim. Vagy �n is csak annyira vagyok jogosult mint b�rmelyik�k?
V�lasz�t el�reis k�sz�n�m!
Dr. Bartkunďż˝ Dr. Szekrďż˝nyes Ida válasza2017-07-20
Tisztelt Ir�n!

A hagyatéki tárgyalás során kérheti, hogy vegyék figyelembe az Ön által eszközölt kiadásokat. Ott van lehetőség ennek az elszámolására.


Tisztelettel
Dr. Szekr�nyes Ida
4400 Ny�regyh�za, H�s�k tere 14. II/10.
+36 42 310 745

szekrenyes.ida@gmail.com

Kriszta kérdése2017-05-01
T.ügyvédek
Édesapám 1994ben felvett az OTPTŐL 500 000 Ft lakáshitelt osztatlan közös tulajdonú házra. 1millió Ft-os önerővel amit az édesanyjától kapott aki egyben a kezes is. A hitel felvételekor apám az akkor aktuális szerelmére íratta a ház tulajdonjogának 50%át és a hitelben 1/3részben pedig adós lett. (apám nővére is egyenes ági adóstárs lett de tulaj nem) A hölgy végül nem költözött be a házba..23 éve csak apám fizeti a hitelt, amikor ő nem tudta fizetni akkor a nővérétől vagy a kezestől próbálták levonni. (rejtély hogy a nőtől miért nem) 2017 márciusában végleg rendezésre került a hitel. A ház állagmegóvást illetve értékálloságát apám fizette egyedül.. Most hogy nincs hitel a házon félő hogy a hölgyemény megjelenik és tartja a markát a tulajdon jogának 50%áért. Illetve megpróbál hitelt felvenni rá vagy eladni az ő részét..Kérdéseim :vehet e fel hitelt az ő részére a beleegyezésünk alapján, eladhatja e (elővásárlási jog gondolom van) de hát úgye még apám vegye meg azt tőle amiért ő nem is fizetett??vissza menőleg hány évre követelhetem tőle a hitel ráeső részének megfizetését,illetve az állagmegóvés részét?? Hivatkozhat e arra hogy ő meg nem lakott ott és ezért ő meg kérheti e azt hogy apám fizessen neki azért hogy használta a" részét ".köszönöm Krisztina
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Judit kérdése2017-04-29
Tisztelt C�mzett!

Az �zd - �j otthon ingatlan - Partneriroda irodavezet�j�vel, Boros Katalinnal l�trej�tt �zleti kapcsolatunkkal kapcsolatos vit�s helyzet tiszt�z�s�ban k�rj�k a seg�ts�g�t.

Az eml�tett ingatlank�zvet�t� v�llalkoz�k�nt v�gzi ingatlank�zvet�t�i tev�kenys�g�t, azonban a Balla Ingatlaniroda �gisze alatt teszi mindezt.

A kialakult vit�s helyzetr�l k�sz�tett r�vid leiratot, valamint a hozz� kapcsol�d� dokumentumokat mell�kelten megk�ldj�k sz�ves �ttekint�sre.

K�rj�k az �gy miel�bbi lez�r�s�nak el�seg�t�se �rdek�ben, amennyiben lehet�s�ge van, annak megold�s�ra esetlegesen javaslatot tenni sz�veskedjen!

Tisztelettel:
Venczel Viktor �s
Venczelnďż˝ Ferenczi Judit
+36308272039
dr.Stein Barnabďż˝s ďż˝gyvďż˝d válasza2017-05-17
Tisztelt Judit!

Kérésével kapcsolatos irat nem érkezett, mindamellett jelzem, hogy konkrét, nevesített esettel kapcsolatban nyilvános fórumon -nyilvánvaló okokból - nem tudok segítséget nyújtani.

Kérem a fentiek tudomásulvételét


Tisztelettel
dr.Stein Barnab�s �gyv�d
8000 Sz�kesfeh�rv�r, V�r krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

kérdése2000-01-01
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Éva kérdése2017-04-24
Tisztelt Tanácsadó Ügyvéd Nő/Úr!

Az alábbi jogi probléma megoldásában kérem tanácsukat.
2016. szeptemberében vettünk férjemmel közösen egyéni vállalkozó ügyletkötőtől egy "új lakóépületet" amely a szerződésben rögzítetten 118 nm lakóház és a hozzá tartozó telekrészt tartalmazza. A szerződésben rögzítettük, hogy a teljes vételár kifizetéséhez 2 gyermek után csok kedvezményt kívánunk igénybe venni.
Mi, mint igénylők a csok igénylés szempontjából minden, a vonatkozó korm. rendelet által támasztott személyi feltételnek megfelelünk, (a bankkal aláírt szerződésünk van)az egyéni vállalkozó azonban nem állított ki számlát nekünk a telekről csak a felépítményről mondván, hogy azt ő magánszemélyként vette és értékesítette. Mivel a csok jogszabály szerint a folyósítás feltétele a teljes a telekárat és a felépítményt megbontva tartalmazó brutto-netto számla benyújtása a csok kedvezményt és a kis összegű banki kölcsönt is elbuktuk. A tiszteletteljes kérdésem a következő: Amennyiben valaki egyéni vállalkozóként köt adásvételi szerződést ebbéli minőségéből következik-e hogy a teljes vételárról számlát állít ki???

A probléma másik része: Jelen pillanatban a FHivatal elutasító határozatot hozott a tulajdonjogunk bejegyzésére vonatkozóan, hivatkozva arra, hogy a tulajdoni lapon az eladónk magánszemély míg az adásvételi szerződésben egyéni vállalkozó ebből következően a bejegyzésnek törvényi akadálya van. (Inytv. 39§ (3) bekezdés). Jelenleg 30 napos fellebbezési határidő áll nyitva számunkra kérem javaslatukat a megoldásra vonatkozóan. Mielőbbi válaszukat várom, Előre is nagyon szépen köszönöm!!
Tisztelettel: Éva
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Maria kérdése2017-04-21
Tisztelt �gyv�d �r,

azt szeretn�m megk�rdezni, hogy mi a folyamata �s milyen felt�telei vannak, ha kereskedelmi egys�gk�nt nyilv�ntartott �p�letet �d�l�v� szeretn�nk �tmin�s�teni? (Az �p�let ugyanazon a hrsz-on van, mint a csal�di h�z, csak annak el�kertj�ben tal�lhat�).
k�sz�n�m v�lasz�t
M�ria
dr.Boros Lďż˝szlďż˝ ďż˝gyvďż˝d válasza2017-04-25
Tisztelt Maria! Tudomásom szerint csak akkor van lehetőség egy épület üdülővé minősítésére, ha az egy település üdülőövezetében van, amit viszont a település rendezési terve határoz meg.
Tisztelettel
dr.Boros L�szl� �gyv�d
3300 Eger, Sz�chenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

olga kérdése2017-04-20
Tisztelt Ügyvédek!
Öröklési szerződés érvényességével kapcsolatosan lenne kérdésem.
Szerződés kötés éve 2011 halál ideje 2016 hagyatéki tárgyalás 2017
Az Édesapám Öröklési szerződést kötött. 2./pont Az örökhagyó a 3./ pontban részletezett tartás, ápolás és gondozás fejében az eltartót nevezi meg kizárólagos örökösként.Az eltartó ezen tartási feltételeket, illetve azok teljesítését vállalja és a kizárólagos örökössé nevezését elfogadja. 3./pontja: Az örökhagyó a kizárólagos örökössé nevezés feltételeként szabja meg az eltartó számára azt, hogy hetente két alkalommal meglátogassa és a bevásárlásról, esetleges háztartási munkálatok ellátásáról gondoskodjon szükség szerint.Az örökhagyó súlyos és mozgásképtelen betegsége esetén vállalja azt is, hogy a napi háromszori étkezéséről, valamint a háztartási munkálatok elvégzéséről gondoskodik. Az eltartó az örökhagyó ilyen irányú kívánsága esetén gondozóházban vagy otthonban történő elhelyezéséről köteles gondoskodni azzal, hogy az örökhagyó nyugdíja által nem fedezett ápolási díj részleteket kiegészíti saját jövedelméből.
Kérdésem mennyire felel meg az Örökösödési szerződés tartalmi kötelezettségének.Szerződés kötésekor már az egyik lába amputálva volt súlyos cukorbetegsége miatt 2016 ban sajnos a másik lábát is amputálták.
Kérdés: milyen eredménnyel támadható a szerződés, vagy tartalma miatt is kétséges az érvényessége?
Érvénytelenítés esetén köteles részre számíthatok-e? Várom válaszukat. Tisztelettel
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Renáta kérdése2017-04-15
Tisztelettel olyan kérdéssel fordulok önhöz önökhöz hogy a páromnak van egy ingatlana abban bérlők laknak a bérletet felmondta nekik de nem akarják elhagyni a házat mi probáltunk segiteni másik albérletet találni de egyik sem felelt meg nekik mit tehetünk hogy elhagyják a házat mivel mi szeretnénk visszaköltözni az ingatlanba! Köszönöm a választ! Nem tudom ki tudna ebben segíteni sürgős lenne minél előbb rendezni ezt a dolgot mivel nekünk is nemsokára családunk lesz és szeretnénk visszaköltözni az ingatlanba mielőtt a kicsi megszületik! Köszönöm válaszát válaszukat
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Zoltán kérdése2017-04-11
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Éva kérdése2017-04-06
Nővérem aki Balatonfüreden lakik, kb 30 évvel ezelőtt megengedte fiának, hogy a családi háza fölötti részt beépítsék. Sajnos fia meghalt, az örökösökkel probléma van. Nővérem szeretné értékesíteni ingatlanát , ebben az esetben mi a teendő? Sajnos egy helyrajzi számon szerepelnek. Ebben az esetben a telek is százalékosan szétosztásra kerül? Az mind a nővéremé volt, csupán a beépítést engedélyezte. Szeretném kérni, hogy mi ilyenkor a teendő és lehet e ilyen körülmények között értékesíteni? A hagyatéki tárgyalás még nem zárult le, lassan egy éve, hogy a fia elhunyt. Valóban osztozni kell a telken is? Válaszát köszönöm előre is.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Mďż˝nika kérdése2017-04-03
Tisztel �gyv�d �r !
Osztatlan k�z�s udvarban lakom az els� szomsz�ddal, ingatlanjaink,kertjeink k�l�n hr.sz�mon vannak.
Lassan,2 �vvel ezel�tt hozz�j�rul�somat nem k�rve, lovat kezdtek el tartani, az �n ingatlanomt�l 6 m�terre ( az � ingatlanjukt�l 20 m�terre van ) Birtokv�delmet k�rtem, melyet a jegyz� �r elutas�tott 5 h�nap eltelte ut�n, v�lem�nyem szerint r�szre hajl� volt. Anyagilag nem �gy �llok, hogy megengedhessek magamnak b�r�s�gi peresked�st, ez�rt nem lebbeztem fel. Viszont most �v elej�n ism�t idehoztak m�g 2 lovat, szint�n nem k�rt�k a hozz�j�rul�somat. Viselked�s�k m�r elviselhetetlen, k�rt okoznak a kertemben, ott sz�ll�tj�k be a szalm�t, m�g csak meg sem k�rdezik, hogy haszn�lhatj�k-e ?Bizony�tani nem tudom, de szeg�ny �reg kuty�mat is mindig megverik, mikor tudj�k, hogy nem vagyok itthon.Besz�lni k�ptelens�g vel�k, mert kijelentett�k, hogy jegyezzem meg, �k itt azt tesznek, amit akarnak. Folyamatosan, inzult�lnak, fenyegetnek. Az �let min�s�gem a pinc�ben van
Folyamatosan, inzult�lnak, nem egyszer megfenyegettek m�r. Az �let min�s�gem padl�n van, teljesen ellehetetlen�tik a mindennapjaimat. Az ingatlanomat m�r nem tudom zavartalanul haszn�lni, nem besz�lve arr�l, hogy a rengeteg tr�gy�t nem gy�z�m sepregetni a saj�t ingatlanom k�rny�k�n.
Milyen seg�ts�get tudna aj�nlani, hova fordulhatok b�rmilyen seg�ts�g�rt?
Elvileg ism�t beny�jthatok birtokv�deli k�relmet, de csakis a helyi jegyz�h�z, amit kihagyn�k, mert mint �rtam elfogult, r�szre hajl� volt ebben az �gyben.
El�re is k�sz�n�m v�lasz�t.
dr.Stein Barnabďż˝s ďż˝gyvďż˝d válasza2017-05-17
Tisztelt M�nika!

Az ügyében valóban a jegyző, mint birtokvédelmi hatóság az illetékes. Annak határozata ellen azonban keresetet lehet indítani a bíróság előtt.


Tisztelettel
dr.Stein Barnab�s �gyv�d
8000 Sz�kesfeh�rv�r, V�r krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Ágnes kérdése2017-04-01
Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!
Válás előtt állunk férjemmel, 20-án lesz a válóper. Anyósomat felhergelte és az haszonélvezet jogén 30-ig kéri kiköltözésemet, kijelentkezésemet. Kérdésem, 6 éve vagyunk hézasok,engem és kiskoru gyermekeimet megillet-e lakáshasználati jog? Anyós kérhet-e albérleti díjat, ha nem költözök ki? jogszerű-e az, hogy engem kirak a fiát nem? Ez egy kétélakásos ,de tulajdoni lapon egy ház férjem és testvére tuéajdodnában? KÉrem, nagyon szorult helyzetben vagyok, a gyerekekkel nem költözhetek el, mert a felügyeleti jog miatt férjem ha elviszem a gyerekeket, visszahozza és nem lesz esélyem megtartani a sajét gyerekeimet, és itt van az általa felhergelt anyós is, aki ki akar tenni. a férjem le is költözhet a gyerekekkel... nagyon kétségbe vagyok esve. Mik a törvényi lehetőségeim? Hogy védhetem meg magamat és a gyerekeket ilyen szorult helyzetben? válaszukat előre is köszönöm. Ágnes
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Zsolt kérdése2017-03-30
Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr !

2003-ban vásároltam egy kertes, családi házat, aminek nagyon keskeny a kocsibeállásra szolgáló kapuja. A szomszédot megkértem, hogy adjon el 10-20 cm széles sávot a telkéből a kocsibeálló hosszában, amire nemleges választ kaptam. Egyébként jó viszonyban vagyunk, de valamiért teljesen elzárkózik a kerítés áthelyezésétől, pedig minden költséget álltam volna. A közelmúltban észrevettem, hogy a szomszéd telekhatáron álló házától kiinduló kerítése a kapum irányába ível, ezáltal leszűkíti a kapunyílást.
Kérdésem az lenne, hogy amennyiben egy földmérés során kiderülne, hogy a szomszéd kerítésének nyomvonala valóban az én telkemet szűkíti, kérhetek-e telekrendezést 13 év után, illetve hol kell ezt kezdeményezni.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: B. Zsolt
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Gyula kérdése2017-03-28
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Kérem gyorsan válaszoljanak, mert az alábbi kérdés hamarosan aktualitását vesztheti:
81 millió forint értékű ház megvételét terveznénk. Az aggodalmaim a következők:
Az eladó 30 millió forint foglalót szeretne. Bár meg tudnám fizetni, de hónapokra előre ennyi pénzt nem szeretnék előre fizetni érthető okokból. Ha többet is fizetnék tíz százaléknál, gondolom a 10% feletti részt előlegnek lenne célszerű nevezni. Ketten laknak a házban, az indok az, hogy legalább egyikük számára lakást tudjanak vásárolni a foglalóból. Azt nem értem, ha mondjuk 10 millió foglalót fizetnék, nyilván kifizetném a teljes vételárat utána, hiszen nem akarnék elveszteni olyan sok pénzt. Ebből a foglalóból bőven lefoglalhatna egy lakást, és a teljes vételárat kifizethetné a következő fizetési részletből. Kevesebb mint 40 millió forint hitelt kellene felvennem, annyit nyilván kapnék, tehát az eladó tízmillió forint foglaló megfizetése után is biztonságban érezhetné magát, és még ezen felül is van egy 35 millió forint értékű lakásom.
A másik probléma, hogy a teljes vételárat szeretné már 30-40 nappal a kulcsátadás előtt. Nem sok ez egy kicsit?
Kérdéseim: Bele szabad-e ebbe menni egyáltalán? Milyen jogi biztosítékokat lehetne adni számára, hogy belemenjen az eladásba elfogadható feltételekkel?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Hufnágel Gyula
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Andrďż˝s kérdése2017-03-21
Tisztelt �gyv�d �r!
Lak�st vettem ahol a villamos k�zm� �ra le van szerelve a kor�bbi tulajdonosok tartoz�sa miatt. EON szerint a villany�ra visszatehet� ha EON partner villanyszerel� m�szakilag hozz�j�rul. Ezzel nincs is probl�ma, ugyanakkor az EON k�z�s k�pvisel� al��r�s�t k�ri, hogy a t�rsh�z rendszere elb�rja a lek�t�st. Alap�t� okirat van, de k�z�s k�pvisel� nincs. A t�rsash�z sorh�z k�l�n�ll� �p�letekben vannak a lak�sok �sszesen 5 db. EON elfogadn� az �sszes tulajdonost�l a hozz�j�rul� nyilatkozatot is, de egy ingatlan v�grehajt�s alatt van a tulaj elt�nt nem fellelhet�. Hogy tudom feloldani ezt a helyzetet?

K�sz�n�m a seg�ts�g�t.
dr.Stein Barnabďż˝s ďż˝gyvďż˝d válasza2017-05-17
Tisztelt Andr�s!

Az ügyben a társasházi alapító okirat nyújt eligazítást, amennyiben megjelöli, hogy ki jogosult a társasház képviseletére. Amennyiben ilyen személy nincs, úgy közgyűlési határozatban lehet a szolgáltató kérésének eleget tenni. A határozat meghozatalához nincs szükség minden tulajdonos jelenlétére és egyhangú szavazatára.


Tisztelettel
dr.Stein Barnab�s �gyv�d
8000 Sz�kesfeh�rv�r, V�r krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Renáta kérdése2017-03-20
Tisztelt Hölgyem/Uram,

A következő ingatlanjogi kérdést szeretném feltenni:
Családi házam vásárlásakor szükségem volt hitelre,ami sajnos nem volt lehetséges,a Bank zárt végű lakáslizinget javasolt.A felvett összeg 5600000 Ft volt.Most szeretném eladni a házamat kb.14000000 Ft-ért,és csak egy lakást vásárolnék kb.7 millió forintért.A kérdésem az lenne,hogy miután visszafizettem a banknak a tartozásomat(ami 4900000 Ft.),újra a nevemre került a ház,eladtam, a banknak visszafizetett összeg után is kell adót,illetve illetéket fizetnem?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Tiszetelettel:
Renáta
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Róbert kérdése2017-03-12
Tisztelt Jogászok!

A segítségüket szeretném kérni válasz formájában.Több kérdésem is lenne, de tudom, hogy mindet feltenni egy ilyen felületen lehetetlen.Próbálom a legfontosabbakat - és azokból is csak párat .
Adott egy kb bruttó 95 m2 egyszintes családi ház, amit édesanyám és testvére örökölt fele-fele arányban. Édesanyám anyai ágon örökölte amiért az édesanyját haláláig ápolta, a testvér az apai részt örökölte.Édesanyám szeretné eladni - amit a másik tulajdonos társ is támogat - de a piaci érték felett. Jelenleg mind 2-en a házban laknak.

1., Az ingatlan belső kialakítása miatt ( szinte 4 azonos méretű helyiségből áll, amiből az egyikben van kialakítva a fürdő és a konyha) úgy megosztani nem lehet, hogy felosztás után mind 2 lakás azonos komfortú legyen, és ezért- én így olvastam- nem lehetséges a társasházzá alakítás.

2., Ha társasház nem lehet, milyen más módo(ko)n lehet külön válni a testvértől?

3., Jelenleg a közös tulajdon használatának megosztásának megállapodásában szóban egyeztek meg. Ennek következtében az áramot a testvér is használja -fizetés nélkül mert munkanélküli és ha van is munkája csak pár hétig - mivel rajta keresztül jön. Édesanyám nevén van a víz, az áram és a csatorna, a gáz a testvér nevén van. Van valamilyen megoldás arra, hogy a nem fizető használót "kiiktassuk" a fogyasztásból?

4., és egyben utolsó, lehetséges-e, hogy személyesen is felkeressük a jövőbeni jogi képviselet kapcsán?

Köszönöm a türelmét és a válaszát.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Kiss Géza kérdése2017-03-07
Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

1985-ben szüleim építési engedélyt kértek a nevemre a tulajdonukban álló hétvégi telek beépítésére hétvégi házzal (családi ház néretű). Az építési engedély kiadásakor még nem voltam 18 éves (1 hónap). Mondták, hogy ezt az épületet kapom a 18. születésnapomra. Az akkori dokumentáció része a nyilatkozatuk, hogy hozzájárulnak a telek beépítéséhez és a Tanács nyilatkozata, hogy nem esem tulajdonjog korlátozás alá (így ők sem). Az építkezést ők finanszírozták, mivel egyetemistaként nem rendelkeztem jövedelemmel, viszont nyaranta hónapokat dolgoztam az építketésen. 1992-re elkészült a ház, amire annak idején nem kértünk használatbavételi engedélyt. Jelenlegi besorolása telek. Szüleim használták nyaranta. Édesanyám tavaly elhunyt, így megörököltem a 25%-át. Apámmal a kapcsolat megromlott (megjelent a nagy Ő) és mindent az új nőjének akar adni. Indított egy közös tulajdon megszümtetése pert ellenem. Szeretném érvényesíteni 1985-ben tett szóbeli igéretüket, hogy nekem építik a házat. Kérdésem, hogy ráépítés címén kérhetem és meg kapom-e az ingatlan tulajdonjogát? Jóhiszemű vagy rosszhiszemű ráépítő vagyok?

Válaszukat előre is köszönve.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Leidl Zsigmond kérdése2017-03-05
nagybátyám és felesége viszonya megromlott negyven kettő év házasság után.Ingatlan vitájuk van.Felesége megismerkedésük előtt vett egy telket.Amire házasságuk alatt közösen fel építettek egy 42m2-es faházat amelyben laknak.Nagybátyám a feleségétől az ingatlan 50%követeli,de a feleség csak az 1/3 akarja neki adni.De nagybátyámnak volt egy önkormányzati szoba konyhás lakása amit közösen eladtak.Jogos-e a férj követelése.Köszönöm mielöbb válaszát.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Judit kérdése2017-03-03
Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Társasházunkban 6 tulajdonos van, akik közül az egyik lakásbővítéssel megnövelte tulajdonát és evvel a többi tulajdonos tulajdoni hányadát lecsökkentette. Az Alapító Okirat módosítását megszavazták közgyűlésen, de nem volt 4/5-ös arány, mert az én tulajdonomban több mint 80% van.
Most az Alapító Okirat aláírása van napirenden, melyet csak én nem írtam alá, mivel régi személyes okok miatt bojkottálom.
A közös képviselő már kétszer megfenyegetett, különféle
peres eljárások kilátásba helyezésével.
Kérdésem a következő: milyen következménye lehet, ha tartom magam és nem írom alá az AO-ot. így nem lesz meg a 100% aláírás ahhoz, hogy a Földhivatalba beadhassák? Válaszukat előre is köszönöm!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

susanna kérdése2017-03-03
Tisztelt tan�csad�

A megtekint�si nyilatkozattal kapcsolatban szeretn�k feltenni egy k�rd�st. K�zvet�t� �ltal megn�ztem egy ingatlant, de nem tudtunk megegyezni. A k�zvet�t� al�iratta velem a megtekint�si nyilatkozatot, amib�l m�solatot nem kaptam.
Ekkor felkerestem egy m�sik k�zvet�t�t aki szint�n �rulja az ingatlant, abban a rem�nyben hogy nagyobb sikerrel j�r az ingatlanv�s�rl�s. Akor inform�lva lettem hogy az els� k�zvet�t� is k�rheti a juss�t, mert � mutatta meg az ingatlant.
Az ingatlant a gyermekeim sz�m�ra gondoltam megv�s�rolni, nekem csak haszon�lvezeti jogom lett volna r�. Viszont a gyermekeim mivel hogy k�lf�ld�n �l�nk, �s akik birtokoln�k az ingatlant, nem l�tt�k a h�zat.
A k�rd�sem az lenne hogy ebben az esetben ha csak �n mint haszon�lvez� n�ztem meg az ingatlant, �s ha egy m�sik k�zvet�t�vel menne v�gbe az �zlet, k�telezheti e az egyes sz�m� k�zvet�t� a gyermekeim hogy megfizess�k az � juss�t is, �rvelve azzal hogy � mutatta meg az ingatlant.
El�re is k�sz�n�m a v�laszt
Tisztelettel/Susanna
dr.Schneider Erzsďż˝bet ďż˝gyvďż˝d válasza2017-03-10
Tisztelt susanna!

A konkrét válaszhoz ismernem kellene az ingatlanközvetítővel kötött szerződését.
Ennek hiányában az általános gyakorlatról tudom tájékozatni.
Az általános gyakorlat az, hogy ha hozzátartozó veszi meg az ingatlant, akkor az első közvetítő kérheti a közvetítési díjat.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzs�bet �gyv�d
7400 Kaposv�r, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Mária kérdése2017-03-01
Tisztelt Ügyvédúr/Ügyvédnő!

Több mint 10 éve vásároltam egy üzlethelyiséget, mely osztatlan közös tulajdon, egy helyrajzi számmal.
Mindkettőnk tulajdona külön bejárattal rendelkezik, külön villanyóra és gázóra alapján fizetjük a felmerült közüzemi díjakat. ( az én tulajdonom 22m2 a másik tulajdonosé 90 m2 területű)és bérleményként hasznosítjuk mindketten a tulajdonunkat.
Sajnos a másik tulajdonosnak sokszor a közös költség tekintetében hátraléka van.

A kérdésem az, hogy automatikusan nekem ki kell-e fizetnem a hátralékot, vagy első körben az ingatlankezelőnek a tényleges használótól kell az elmaradt összeget megpróbálni behajtani?
A másik kérdésem, hogy milyen lépéseket kell megtennem, hogy a két ingatlan külön helyrajzi számot kapjon?

Válaszát megköszönve,
Tisztelettel
Mária
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Gyula kérdése2017-02-28
Tisztelt ügyvéd úr/ügyvéd nő

Az lenne a kérdésem, hogy egy 780ezer ft-ról szóló ajánlatot, azaz ajánlati kaukciót tettem, egy ingatlanra, természetesen ingatlanirodán keresztül.
Az ingatlan tetszik szeretném is megvásárolni.
Eljutottunk a szerződés egyeztetéséig, de ott főbb pontokban nem tudunk megegyezni, vagy is úgy érzem az eladó fél rugalmatlan már-már nem tisztességes! 10% foglalót határoztak meg, ami jelent esetben 1,583millió forint. Mi annyit kértünk, hogy harmadik fél azaz, a banki folyósítás valamilyen a vevőnek fel nem róható kürülmény miatt hiúsul meg akkor az átadott pénzünk foglaló mivolta szünjön meg és kapjuk vissza a pénzünket, de ebbe nem ment bele az eladó fél. Akkor kértük azt, hogy az önerőt csak akkor adnánk át, amikor hitelhez kapcsolódó közjegyzői dokumentum elkészült, nyilván azért mert akkor már szinte 100%, hogy megkapjuk az igényelt hitelt. Ettől is elzárkózott az eladó. Kértük, hogy akkor jó tegyük az önerőt addig ügyvédi letétbe, ettől is elzárkózott.
Igy nem érzem biztonságban magunkat, nekünk ez első lakásunk lenne albérletben élünk, nem szeretnék kockáztatni 1.6millió forintot. sőt azt is bele iratta a szerződésbe az eladó fél, ha nem kapnánk elegendő hitelt, akkor ha egyéb ingatlannal vagy önerőből sem tudjuk finanszírozni az igényelt és a kapott hitel közti különbözetet, akkor is igény tart a foglalóra. Nyilván vannak olyan körülmények ami még befolyásolja a hitelt pl: az ingatlan értékbecslése, a bank belső szabályzata, a hitel elintézésig történhet jogszabály változás stb. Szóval az a problémám, hogy ennek tükrében nem szívesen írnám alá a szerződést! De az ingatlaniroda, közölte, hogy akkor elvész az ajánlati kaukció ami 780ezer. Szóval kicsit beszorítva érzem magam, ha nem írom alá 780ezer, ha aláírom es valami hitel probléma van akkor 1.6milliós foglalót bukhatom el. A kérdésem az lenne, hogy akkor is elbukom az ajánlati kaukciót, ha szerződés egyeztetésekor derül fény olyan körülményre amit én nem tudok vállalni, mert az eladó teljesen rugalmatlan??
Nagyon szeretnék kapni egy gyors választ, mert holnap kellene aláírnom a szerződést! Köszönettel:
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

szilvi kérdése2017-02-27
Tisztelt Cím,

Az lenne a kérdésem, hogy ha a lakást kiszeretném adni albérletbe (hivatalosan - tehát adóznék utána). Milyen bejelentési kötelezettségem van? milyen papírok szükségesek a bejelentéshez?

köszönöm
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

szilvi kérdése2017-02-27
Tisztelt Cím,

Olyan problémám van, hogy banki hitelre vettem egy lakást és még a lakás nem került át a nevemre. A bank a fennmaradó tartozásomat egy elkülönített számlára utalta így a cég nem tud hozzáférni amíg nincs a nevemen a lakás. Több éve nem történik meg az albetétesítés. Nem tudom, hogy mit csináljak? mit tudok tenni ez ügyben?

köszönöm
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Kitti kérdése2017-02-27
Tisztelt �gyv�d �r!

Egy kistelep�l�sen l�v� csal�di h�zat "kap" a f�rjem �s a testv�re az �desany�t�l aj�nd�koz�si szerz�d�ssel 50-50% tulajdoni joggal. / eddig semmi gondom nem lenne/ Anyuk�nak haszon�lvezeti jog lesz rajta. / ezzel sem/
A csal�di h�z haszn�lati jog�t is szerz�d�sben r�gz�teni szeretn�, oly m�don, hogy G�bornak 97nm, Tam�snak 62nm. Saj�t r�sz�re 23nm mely G�bor r�sz�hez csatlakozik majd.
Az ingatlant ilyen form�ban a f�ldhivatal bejegyzi?
50-50% , 120nm - 62nm?
A f�ldhivatali elbir�l�st k�vet�en ( ha lehets�ges ) az ingatlanra ingatlan alapu jelzaloghitelt lehet felvenni vagy el�bb t�rsash�zz� kell nyilv�n�tani?
dr.Boros Lďż˝szlďż˝ ďż˝gyvďż˝d válasza2017-03-06
Tisztelt Kitti! A földhivatal az ajándékozást be fogja jegyezni, a használati megosztást nem - az a felek közötti érvényes megállapodás lesz. Arról, hogy az ingatlanra vagy annak valamely tulajdoni hányadára lehet-e ezek után jelzáloghitelt felvenni, az érintett pénzintézetet kérdezzék meg!
Tisztelettel
dr.Boros L�szl� �gyv�d
3300 Eger, Sz�chenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Krisztina kérdése2017-02-25
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi ügyben szeretném segítségét kérni:
Lakásomban kb. 1,5 éve laknak bérlők. A bérleti szerződésünk határozott időre szól, melyet először 11 hónapra kötöttünk, majd rövidebb időszakokkal hosszabbítottunk meg.
Már egy ideje elég nehézkesen tudnak fizetni, eddig többször szóban, egyszer pedig írásban is felszólítottam őket. Elég hosszú csúszásokkal, de fizettek.
A mostani késést megelégelve többször felszólítottam őket szóban és újból írásban (16-án), melyben 8 napos fizetési határidőt szabtam meg és figyelmeztettem őket a felmondásra. Mint várható volt nem fizették ki sem a bérleti díjat, sem pedig a lakáshoz tartozó költségeket. Így átadtam a felmondást nekik (24-én), hogy nyolc napon belül, legkésőbb március 4-ig hagyják el az ingatlant. Mindezt úgy, hogy a szerződés február 28-ával lejár.
Azt szeretném kérdezni, hogy jogszerűen jártam-e el? Illetve, hogy meg tudják-e támadni jogszerűen a felmondást a bérlők?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Krisztina
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Mimszii kérdése2017-02-22
Szép Estét!
Nekem egy olyasfajta problémám lenne, ami a párommal fűz össze. Két éve vagyunk együtt. Ő idén áprilisban lesz 20 esztendős.
Amikor 8 éves volt anyukája, később 11éves korában apukája elhunyt. Jelentős korkülönbség van a bátyja(43) és közte. Miután a szüleik elhunytak, a bátyja és az Ő élettársa nevelte. Ők nem voltak bejelentve hivatalosan arra a címre, hisz idővel úgyis a párom örökölte volna a lakást, legalábbis úgy tudtuk, hiába volt az apai ági nagymama nevén a lakás, hisz Ő máshol lakott a kerületen belül. Szóval mondhatni köze nem volt a lakáshoz, hisz nem is járt át, ha mégis csak, ha kellett valami.
Augusztus végén ennek a mamának beütött a devizahitel probléma és elkellett adni a lakását, ahol élt, bejelentve, mindenestül.. Így a párom bátyja és élettársa elment külön az előző lakásába az élettársnak, így a mama ment a páromhoz szeptember végén. Beköltözött.

Innentől kezdődik a probléma!
A párom 1997.születése óta ott él, nem lett változtatva lakcím se. 16 éves kora óta dolgozik, h megtudjon állni a lábán és kapja az árvasági ellátást, ami 55ezer forint. Tanul, szóval diákmunkán van -ami azért nem fizet sokat. Ebből havonta leadott 40-50ezret, mint "lakhatás" mégis most az öreglány kiakarja dobni mindenképp, hogy nem fizet eleget, hogy élősködik és soha nem ad bele semmibe ... Egyebek.. Már beszélt is egy gondviselővel, akit oda költöztetne a párom helyett, hogy majd Ő gondolkodik Róla /ellátja.
Ezt szerintem egy huszonéves fiatal sem érdemli, hogy kidobják a saját lakásából! Megjegyezném, hogy az elmúlt két hónapot Nálunk a családommal töltötte, annyira elviselhetetlenné tette az öreganyó a mindennapjait(ink) . De(!!!) ígyis hazavitt minden hónapban 40 ezer forintot! Miközben nem volt otthon sem!

A következő lenne a kérdésem jogi úton haladva;
- Megteheti -e azt, hogy kidobja az unokáját bármiféle megegyező vagy beleegyezési nyilatkozat nélkül?
- El cserélhető -e a lakás két kisebbre az önkormányzat által, azon az alapon, hogy nem férnek meg egymás mellett? Esetleg a mamát nem lehetne máshová elhelyezni? Hisz elég antiszociális, alkohol problémái is akadnak, mentálisan nincs a helyén, elég erősen demencia jeleit mutatja ki legtöbbször.
78 évesen nem kéne tönkre tenni mentálisan egy 20 éves férfit, miközben fizikai erőszakkal is rendszeresen van fenyegetve otthon. Ennek nem 1-2 ember lehet a fül tanúja is akár.

Szeretnék segítséget kérni milyen jogi úton tudnánk kihozni a legjobbat a helyzetből, hisz senkinek nem jó most ez a felesleges malőr és üres szavakkal való fenyítés, hogy két héten belül mennie kellene.

Előre is nagyon Szépen Köszönöm a választ!
További Szép Estét!
Üdv. Kummer Mirtill

Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Mďż˝nika kérdése2017-02-22
�dv�zl�m! K�rd�sem a k�vetkez�: a f�rjemmel 8 �ve h�tasodtunk �ssze. Akkor vett�nk egy csal�di h�zat, ami 12 milli� Ft volt. �n 5/12, a f�rjem 7/12 r�sszel volt benne. Ezt h�rom �ve eladtuk ès vett�nk egy m�sikat 19 milli� Ft-�rt. Ebben 1/2, 1,2 r�szben vagyunk benne. V�l�s van kil�t�sban �s a f�rjem azzal fenyeger�zik, hogy nem fogom megkapni a fek�t, mert az el�z�n�l kevesebb r�szben voltam benne. Mennyire felel ez meg a val�s�gnak? V�lasz�t el�re is k�sz�n�m!
Dr. Bartkunďż˝ Dr. Szekrďż˝nyes Ida válasza2017-02-28
Tisztelt M�nika!

Amennyiben az előző ingatlanban megvolt tulajdoni hányad felel meg a valóságnak, akkor a férje esetleg bizonyíthatja azt, hogy az új ingatlanban az 1/2-1/2 arány csak az ingatlan-nyilvántartásban szerepel. Ehhez neki pert kell indítania. Amennyiben erre sor kerül, forduljon hozzám bizalommal.


Tisztelettel
Dr. Szekr�nyes Ida
4400 Ny�regyh�za, H�s�k tere 14. II/10.
+36 42 310 745, 30/313-7610

szekrenyes.ida@gmail.com

Jďż˝nos kérdése2017-02-21
Tisztelt �gyv�di Iroda!

Szja-val kapcsolatos k�rd�s�nk lenne: 2014-ben sz�leink nek�nk aj�nd�koztak egy �p�t�si telket, amit 2016-ban �rt�kes�tett�nk. Az aj�nd�koz�si szerz�d�sben az ingatlan �rt�ke meghat�roz�sra ker�lt, azonban illet�ket a k�zeli hozz�tartoz�i jogviszonyra tekintettel nem kellett fizetn�nk.

K�rd�s�nk: Az szja bevall�s sor�n az eladott ingatlan szerz�si �rt�k�t hogy kell meghat�roznunk, az szja t�rv�ny 62. � (2) bek. a) ponja vagy gb) pontja alapj�n?

V�laszukat el�re is k�sz�nj�k!
dr.Rďż˝csai Lajos ďż˝gyvďż˝d válasza2017-02-22
Tisztelt Kérdező!

A jogszabályi rendelkezések alapján az 1995. évi CXVII. törvény 62. § (2) bekezdésének gb) alpontja vonatkozik az Önök esetére az említett jogügyletre vonatkozóan.

Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel, kérem forduljon hozzám bizalommal!
Tisztelettel
dr.R�csai Lajos �gyv�d
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@racsaidr.hu

Ronald kérdése2017-02-19
Tanítottam bölcs, hogy mutassam be ezt a pénzügyi hitelező Mr. Lamar Jackson. Vagyok Ronald Davie jöttem Ozark Missouri, USA. Mérnök vagyok. Próbáltam egy csomó pénzt a hitelezők és elveszett egy csomó pénzt, hogy azok csalók ott fizet haszontalan díjakat.
Van egy barátom, aki megismertette velem Swift Credit Union amely kaptam egy pénzügyi támogatást egy héten belül intervallum, nincs stressz és hosszú ígér. Adj egy esélyt, és akkor örülök, ha nem, ne dobja el pénzt a csalók. Email vele most: swiftcreditunion@gmail.com vagy hívjon 12543130610.Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Lďż˝szlďż˝ kérdése2017-02-17
J�napot.

Ojan probl�m�m lenne hogy unokab�ty�m ide adta az ingatlanj�t sz�vess�gi lak�shaszn�lati szerz�d�st �rtunk hogy lakjuk. Sokan azt mondj�k rengeteg ad�ss�g van rajta de � azt mondja hogy nincsen nem tudom kinek higgyek a k�rd�sem az ha megcsin�lom az ingatlant �s elkezdem lakni �s esetleg az ad�ss�g akkorra rajta hogy m�r esetleg m�r nem is az �v� a h�z hanem az �llam� vagy valami bank� akor ha be k�lt�z�k mire sz�m�tsak ki l�khetnek? Mert �n nem tudom hogy mi van a h�zzal �s �gy f�lek lakni mert nem tudom mi lesz a k�vetkezm�nye.

V�lasz�t k�sz�n�m!
dr.Koczka Judit ďż˝gyvďż˝d válasza2017-02-20
Tisztelt CĂ­m!

Az ingatlan tulajdoni helyzetét könnyen megtudhatja, és megtudhatja azt is, hogy meg van-e terhelve, szerepel-e végrehajtási eljárásban. Ha tudja az ingatlan helyrajzi számát, akkor a földhivatalban ingyenesen kiírhatja a saját maga részére az adatokat, ha pedig nem tudja a helyrajzi számot,csak az utca-házszám adatokat, akkor 800.-Ft a helyrajzi szám keresés. Ha van olyan ismerőse, ha rendelkezik ügyfélkapuval, akkor a földhivatal weboldalán keresztül 1.000.-Ft díj ellenében a teljes tulajdoni lapot megtekintheti.

Szóval, hogy mi a helyzet az ingatlannal, nem titok, ezt tisztázni kell.

Célszerű is, mert Ön költhet az ingatlanra, és bizonyos helyzetekben tulajdonjogot is teremthet az Ön számára, de az is lehet, hogy az Ön tudta nélkül egyszer csak elárverezik az ingatlant, és jön az árverési vevő, hogy Ön költözzön ki.

A vonatkozó Ptk. szabályok:

5:68. § [Hozzáépítés]
(1) Ha valaki saját anyagával jóhiszeműen a más tulajdonában levő épülethez hozzáépít, és ezzel az ingatlan értékét jelentősen növeli, az építő és az épület tulajdonosa eltérő megállapodásának hiányában közös tulajdon keletkezik (a továbbiakban: hozzáépítés). Az egyes tulajdoni hányadok mértékét az egész ingatlan és a hozzáépített rész értékének a hozzáépítés befejezésének időpontja szerint meghatározott arányában kell megállapítani.
(2) A hozzáépítésnek nem minősülő építési munka ellenértéke a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint követelhető.
(3) A rosszhiszemű hozzáépítésre a rosszhiszemű ráépítés szabályait kell megfelelően alkalmazni.
5:69. § [Beépítés]
(1) Ha valaki idegen anyagnak a felhasználásával úgy építkezik, hogy a felhasznált anyag a telek alkotórészévé válik, a beépítéssel az anyag - ha az anyag és a telek tulajdonosa eltérően nem állapodnak meg - a telek tulajdonosáé lesz.
(2) Ha valaki idegen anyagot úgy épít be, hogy a felhasznált anyag az épület alkotórészévé válik, a beépítéssel az anyag - ha az anyag és az épület tulajdonosa eltérően nem állapodnak meg - az épület tulajdonosáé lesz.
5:70. § [Ráépítés]
(1) Ha valaki anélkül, hogy erre jogosult lenne, jóhiszeműen idegen földre épít, az épület tulajdonjogát a földtulajdonos szerzi meg, köteles azonban gazdagodását a ráépítőnek megfizetni. A bíróság a földtulajdonos kérelmére a ráépítőt kötelezheti a földnek vagy - ha a föld megosztható - a föld megfelelő részének a megvásárlására.
(2) A ráépítő szerzi meg a földnek vagy a föld megfelelő részének tulajdonjogát, ha az épület értéke a földnek vagy a föld megfelelő részének értékét lényegesen meghaladja. A bíróság a földtulajdonos kérelmére azt is megállapíthatja, hogy a ráépítő az épület tulajdonjogát szerezte meg; ebben az esetben a ráépítőt a földre használati jog illeti meg.
5:71. § [Rosszhiszemű ráépítés]
(1) Rosszhiszemű ráépítés esetén és abban az esetben, ha a földtulajdonos a ráépítés ellen olyan időben tiltakozott, amikor a ráépítőnek az eredeti állapot helyreállítása még nem okozott volna aránytalan károsodást, a túlépítés szabályait kell megfelelően alkalmazni.
(2) Rosszhiszemű a ráépítő, ha az építkezés megkezdése előtt tudta vagy a körülmények alapján tudnia kellett volna, hogy az építés a tulajdonos tulajdonjogát sérti.
5:72. § [A közös tulajdonra vonatkozó szabályok]
E fejezet szabályait kell megfelelően alkalmazni abban az esetben is, ha a tulajdonostárs a közös tulajdonban lévő dolgot dolgozza fel vagy alakítja át, a közös tulajdonban lévő épületet bővíti, építi át vagy ahhoz hozzáépít, illetve ha a közös tulajdonban lévő ingatlanra a tulajdonostárs épít rá.
4. Túlépítés
5:28. § [A jóhiszemű túlépítés]
(1) Ha a tulajdonos jóhiszeműen földjének határain túl építkezett, a szomszéd követelheti, hogy a túlépítő
a) a beépített rész használatáért és a beépítéssel okozott értékcsökkenésért adjon kártalanítást;
b) a beépített részt vásárolja meg, ha a föld megosztható; vagy
c) az egész földet vásárolja meg.
(2) A szomszéd az egész földjének megvásárlását akkor követelheti a túlépítőtől, ha
a) a föld fennmaradó része a túlépítés következtében használhatatlanná válik; vagy
b) a földdel kapcsolatos valamely jog vagy foglalkozás gyakorlása a túlépítés következtében lehetetlenné vagy számottevően költségesebbé válik.
(3) A bíróság a szomszéd által választott jogkövetkezmény helyett az (1) bekezdésben meghatározott más jogkövetkezményt alkalmazhat. Nem alkalmazhat a bíróság olyan jogkövetkezményt, amelynek alkalmazása ellen mindkét fél tiltakozik.
5:29. § [A rosszhiszemű túlépítés]
(1) Ha a túlépítő rosszhiszemű volt, vagy ha a szomszéd a túlépítés ellen olyan időben tiltakozott, amikor a túlépítőnek az eredeti állapot helyreállítása még nem okozott volna aránytalan károsodást, a szomszéd követelheti, hogy a túlépítő
a) az Ă©pĂĽletet bontsa le; vagy
b) a saját földjét és az épületet - a föld és az épület értékének megtérítése ellenében - bocsássa tulajdonába.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltak mellett a szomszédot - választása szerint - megilletik a jóhiszemű túlépítésre vonatkozó szabályokban foglaltak szerinti jogok.
(3) A lebontás és az eredeti állapot helyreállításának költségei a túlépítőt terhelik. A túlépítőt megilleti a beépített anyag elvitelének joga.

Szerintem mindenek előtt nézze meg az ingatlan-nyilvántartás adatait, aztán írjon írásbeli megállapodást a tulajdonossal, hogy Ön ezt-azt csinálhatja, nehogy később igazolnia kelljen, hogy Ön jóhiszemű volt. Persze, csak akkor, ha az ingatlan egyelőre nincs nagyon megterhelve. Ha meg van terhelve, a ráépítés, túlépítés, hozzáépítés szabályai ugyanazok, csak Önnek egy plusz harcot kell majd vívnia a teher jogosultjával. Arra vonatkozóan, hogy az Ön többlete, amit Ön az ingatlanhoz rakott, az nem az ő fedezte.
Tisztelettel
dr.Koczka Judit �gyv�d
5600 B�k�scsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

kérdése2000-01-01
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Gazsi Elemér kérdése2017-02-11
Tiszteletem.

Volna egy olyan problémám, hogy jelenleg egy olyan lakásban élünk családommal aminek 2 tulaja van 1/2 tulajdon hányadban. Férj és feleség. Az asszony szociális otthonban van cselekvő képességet kizáró gondnokság alatt, tehát gondnoka van.Elválásuk után a lakhatási jog 100%ban a férjet illeti. A férj felajánlotta nekem hogy díj nélkül birtokba vehessük a lakást, hogy ne menyen tnkre.Erről készült is egy kézzel írott megállapodás 2 tanú előtt. Ez volt 4 hónapja.Most megkereset a gondnok és fenyegetőzni kezdett ordibált itt lakásban a gyerekek szeme láttára le ordított mindenféle trógernak stb. Mert nem szóltam neki hogy bekltzünk.Fenyegetőztt hogy kidobatlak a gyerekekkel együtt stb. Nem érdekel semmilyen megálapodás. Kérdésem tehát az volna hogy mit tehet ellenem? Ki rakhatnak a lakásból akkor is ha az egyik tulaj beleegyezésével vagyunk bent? Segítséget előre is ksznm.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Orsolya kérdése2017-02-06
Tisztelt Ügyvéd úr!

Szeretnék választ kapni arra a kérdésemre,hogy férjem a két testvérével meg örököléték az édesanyuk családi házát.Az ingatlanban jelenlég a férjem és én lakunk 2 kiskorú gyerekkel.A testvéreknek van saját házuk nekünk nincs de nem jó a viszony kösztünk és szeretnénk a férjemre eső ingatlán részből házat vásárolni.A kérdésem az lenne hogy mi ebben az esetben a tehendö./Még a hagyatéki tárgyalás nem történt meg de semmi jóra nem száimtunk.Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Zoltán kérdése2017-02-01

Tisztelt Ingatlanjog.hu!

Egy most épült ingatlanba nem a tervben előírt hő átbocsájtási tényezőjű nyílászárók lettek beépítve. A beépített nyílászárók ma hatályban lévő szabványnak elvileg megfelelnek ,de az építési tervben amire az engedélyt adták ennél alacsonyabb hő átbocsájtási tényezőjű nyílászárók lettek specifikálva. A tervező előzetesen nem egyeztette, hogy tervben eltér a szabványtól. A felelős műszaki vezető nem akarja kiadni FMV nyilatkozatot. Mit lehet tenni ebben a helyzetben?
Ebben a helyzetben a FMV visszatarthatja -e a nyilatkozatot, illetve ha mégis kiadja, lakhatási engedély meg lehet e kapni ezzel a hibával? Várható bírság, stb?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Judit kérdése2017-01-26
Blellén egy 62 nm-es ingatlant vásároltam 2012-ben nyaraló besorolásban. Akkor rögtön felújítottam majdnem teljes egészében- új fűrdőszoba, járólap mindenhol és bevezettem a gázt ami 2 radiátorral és gázfűtéssel rendelkezik az alsó szinten. Némelyik ablak dupla, de van amelyik nem. Át tudom-e minősíteni lakóingatlanná ha igen akkor az eladásnál honnan számít az adózó időpont. Üdv. Epné
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Györgyi kérdése2017-01-25
Györgyi 60 (2017-01-24)
Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Abban az ügyben kérném tanácsát,hogy évekkel ezelőtt közvetlen a házunk elé épített az önkormányzat egy buszmegállót ami végállomás.Nagyon sok a fel.és leszálló ember.A kapubejárónk a buszmegállóba esik.Mostanában nagyon sok az atrocitás az emberek igen gorombán viselkednek ha a kocsibejárót használjuk.Nyáron szemetet dobálnak be az ablakon,az ablakot összefestik és sorolhatnám végtelenségig.Reggel arra ébredünk hogy a szépkorúak közvetlen az ablak alatt beszélgetnek.A busz sokszor percekig járatja a motort.
Már a jegyzőhöz is fordultunk,de elutasított mondván az emberek konfortérzete ezt kívánja.A buszmegálló és a ház között kb másfél méter van.
Szeretném tudni fordulhatunk e panaszunkkal esetleg más fórumhoz.Szeretnénk a buszmegállót áttetetni máshová.Előre is köszönöm a tanácsát.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Éva kérdése2017-01-25
Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy a testvérem jogosan kért-e tőlem bérleti díjat visszamenőleg 6 évre. 2010-ben költöztem be a lakásba aminek 1/2-1/2 arányban tulajdonosa az édesanyánkkal. 2010ben nem született semmilyen szerződés még szóban sem erre vonatkozóan. 2015. novben eladtam a saját ingatlanomat ami évekig üresen állt mert nem tudtam sem fent tartani sem eladni. Az eladás után közölte hogy most hogy van pénzem fizessek neki visszamenőleg 6 évre 50000/hó bérleti díjat2016.11.hó-ig) Nagyon bántott az eljárás és valószínűleg a saját butaságom áldozata lettem amiért ezt nem tisztáztam előre. Most viszont azt az információt kaptam hogy nem volt jogos visszamenőleg a követelés amit ki is fizettem. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Éva
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Szabďż˝ Zsďż˝fia kérdése2017-01-14
T. H�lgyem/ Uram!-r-nHa kereskedelmi egys�get szeretn�k lak��p�letben nyitni, �t kell-e min�s�ttetni azt az egy helyis�get �zlethelyis�gg�, amiben a tev�kenys�g folyna (a t�bbi r�sze a h�znak marad lak��p�let)? Ha igen, mi ennek a menete, hova kell el�sz�r fordulnom? F�ldhivatalba?-r-nK�sz�n�m v�lasz�t!-r-n�dv�zlettel, -r-nZs�fi
dr.Schneider Erzsďż˝bet ďż˝gyvďż˝d válasza2017-03-10
Tisztelt Szab� Zs�fia!

Az építési hatósághoz kell a funkcióváltozás miatt tervet és kérelmet benyújtania. Mindenképpen szükséges hozzá tervezési jogosultsággal rendelkező építész megbízása.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzs�bet �gyv�d
7400 Kaposv�r, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

ZSOLT kérdése2017-01-10
Tisztelt ügyvédi iroda.Azért fordulok önnökhöz mert ház bővitésel biztunk meg egy vállalkozót aki a terveket látva mondta hogy elvégzi a munkát .A falak felhúzásáig nem volt probléma a födém készitésénél kezdődtek a gondok nekünk magastető készitésére volt engedélyünk ő lapostetőt készitett .Így nem illeszkedett a két épület és nem tudták a tetőszerkezetet elkésziteni csak baleset életveszélyes módon hiába szólitotuk fel a hiba kijavitására azt mondta hogy ő szakszerűen járt el .Rendőrségi feljelentésre se reagált. Ezzel kapcsolatban kérjük véleményüket mert igy nem kapjuk meg a lakhatási engedélyt. Várom válaszukat.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Zsanett kérdése2017-01-04
Üdvözlöm!
Kérdésem a következő: 2006-ban férjemmel építtettünk egy családi házat. A férjemnek volt egy lakása (6,5 m), amelynek az árából tudtuk elkezdeni az építkezést, melyet saját erőből, hitelből, szocpolból (3 gyermek), és állami támogatásból fejeztünk be kb. 16 m Ftból. A tulajdoni lapon és a zálogszerződésen a férjem van megjelölve 1/1 tulajdonosként, én csak adóstársként, illetve az építési szerződésen építtetőként vagyok megjelölve. Kérdésem az lenne, hogy a későbbiekben, esetleges válás esetén engem érhet-e hátrány, amiért nem vagyok tulajdonos, ha igen, mi a megoldás?
Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Zsanett
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Krisztiďż˝n kérdése2017-01-01
�dv�zl�m.Egy el�g bonyolult k�rd�ssel forduln�k �n�kh�z.Nagysz�l�i h�zb�l kb. 42 sz�zal�kos tulajdonr�szt szereztem.A marad�k az unokatestv�rem nev�n van,� is lakik benne.Nagymam�m 2�s f�l �ve meghalt,ezut�n szereztem tulajdonjogot a h�zban,2 m�sik f�lt�l,mert az unokatestv�rem,aki� a h�z t�bbi r�sze,azt mondta,hogy el fogja nekem adni.Teh�t az�rt szereztem meg a t�bbi r�sz�t a h�znak,hogy id�vel kiv�s�rolom �t is.Mire oda ker�lt a sor,hogy ment�nk volna az �gyv�dhez,� egy irre�lisan magas �sszeget akart k�rni t�lem.(nagyon le van pattanva az ingatlan..)�n most mondtam neki egy szerintem korrekt aj�nlatot,erre most azt mondta,hogy akkor m�gis � akarna kifizetni engem,ha csak ennyit �r...De mi m�r 2 �ve erre k�sz�l�nk,hogy megvessz�k �s odak�lt�z�nk.�s semmilyen k�r�lm�nyek k�zt nem szeretn�m eladni neki,meg senkinek sem.K�rd�sem:� jelenleg,ha j�l �rtelmezem,t�bblethaszn�lja az ingatlant?Mit tudok tenni,hogy re�lis �ron m�gis eladja nekem,hisz erre k�sz�l�nk �vek �ta?Tud � tenni ellenem valamit,pl elbirtokl�s stb?K�sz�n�m sz�pen a v�laszt.Boldog �j �vet.
Dr. Bartkunďż˝ Dr. Szekrďż˝nyes Ida válasza2017-02-28
Tisztelt Kriszti�n!

Bírósághoz kell fordulni, és kérni a közös tulajdon megszüntetését. Ennek során lehet érvényesíteni a többlethasználatot is.
Amennyiben szüksége van segítségre, keressen bizalommal.

Tisztelettel
Dr. Szekr�nyes Ida
4400 Ny�regyh�za, H�s�k tere 14. II/10.
+36 42 310 745, 30/313-7610

szekrenyes.ida@gmail.com

kérdése2000-01-01
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Alexandra kérdése2016-12-30
A barátnöm főbérlőtől bérel egy lakást! Ha ő abbol bérbe ad ki magas összegért egy szobát az jogszerű vagy pedig nem lehet ijet ! A lényeg az hogy akkor ő adhat e ki még azon belűl szobát vagy ezt büntetik e ?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Marika kérdése2016-12-29
Tisztelt �gyv�dn�!

Apuk�m odaadta f�ldj�t unok�j�nak sz�vess�gi f�ldhaszn�latba, id�k�zben megromlott a csal�di viszony �s k�rte vissza, amit csak k�z�s megegyez�ssel t�r�lnek, ez kiz�rt, mivel nem k�v�nja visszaadni. K�rdezn�m hogy mit lehetne tenni? Vagy csak hal�la ut�n automatikusan t�rl�dik, vagy ha v�grendelkezik akkor az �r�k�s visszakapja a f�ldet. K�sz�n�m v�lasz�t el�re is!
Dr. Bartkunďż˝ Dr. Szekrďż˝nyes Ida válasza2017-02-28
Tisztelt Marika!

Ha van rendes szerződés, és be is van jegyezve a földhivatalnál, akkor megegyezés hiányában bírósághoz kell fordulni.


Tisztelettel
Dr. Bartkun� Dr. Szekr�nyes Ida
4400 Ny�regyh�za, H�s�k tere 14. II/10.
+36 42 310 745

szekrenyes.ida@gmail.com

hello kérdése2016-12-29
Szüksége van egy hitelt fizetni a számlákat? Van szüksége
személyes vagy üzleti hitel? Szüksége van egy hitel különféle
más célra? Ha igen, kérjük lépjen kapcsolatba velünk ma
(AustineDan413@gmail.com) a hitel.
Kínálunk a legnagyobb kölcsön $ 5,000.000.00. Ajánlunk
hitel @ 3% fix kamatozású idejére
1-20 év. Adunk két hónapos türelmi idő előtt
havi fizetés kezdődik. Tehát, ha érdekel,
kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot, és visszatér hozzánk,
a lehető leghamarabb feldolgozásra.
Teljes név: ...................
Nem: ...................
Kor: .....................
Cím: ................
város: .......................
ország: ..................
Hitelösszeg: ..............
A hitel futamideje: .............
Telefonszám: ................
Foglalkozása: ...................
havi bevétel: ..............
A cél a hitel: .................
Előfordult kérte kölcsön előtt? .............
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Kőszegi Richárd kérdése2016-12-27
Üdv! Van egy erdővel határos belterületi építési telkünk, a hátsó telekhatár mentén egy patak folyik. A szomszédságunkban több olyan telek is található, ahol minden jel szerint a patak egyes szakaszai bele lettek mérve a telkekbe. Érdeklődnék, hogy jogilag ez lehetséges, hogy egy patak egy szakasza magánszemélyhez tartozzon? Ha nem, hova érdemes fordulni az ügyben?
dr.Menczel-Kiss Gergely válasza2016-12-28
Tisztelt Kőszegi Richárd!

A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény rendelkezései szerint a patak vélhetően állami tulajdonban van, az illetékes vízügyi igazgatóság tud ebben segíteni Önnek. A földhivatalban megtalálja a hiteles térképkivonatot is, a telekhatárok abból megállapíthatók.Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Zoltán kérdése2016-12-23
Tisztelt Hölgyem/Uram!-r-n-r-nAz lenne a kérdésem, hogy tulajdonomban van egy kisebb földterület, amin jelenleg semmi se található. A földhivatalban belterületként és lakóingatlanként van bejegyezve. Most a helyi önkormányzat egy tervezetben közterületté akarja nyilvánítani. Viszont semmilyen beleegyezést nem adtam, nem is kerestek meg.-r-nA kérdésem az lenne, hogy milyen jogon tehetik ezt meg, illetve követelhetem e a telek ellenértékét, ha ezt megteszik?-r-nKöszönöm a válaszát!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Mark kérdése2016-12-20
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Párommal közösen vásároltunk egy lakást 10.000.000 Ft-ért, 50-50%-os tulajdoni hányaddal. ( 6.000.000 Ft-ot én adtam bele, a párom semmit és 4.000.000Ft hitelt vettünk fel közösen.) A kérdésem az lenne hogy milyen szerződést vagy forma nyomtatványt kellene kitöltenünk hogy ez le legyen írva az esetleges későbbi félreértések elkerülése érdekében.


Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Mark
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

ibolya kérdése2016-12-13
Tisztelt ügyvéd úr! Szeretném meg kérdezni hogy ,én eltartási szerződést kötöttem az élettársammal ,ingó és ingatlan szerepel a szerződésben ,és szeretném kérdezni hogy ebbe mi tartozik (ház ,autó ,bankban lekötött pénz összeg ?) Tisztelettel: Ibolya
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

williams kérdése2016-12-13
Mi hitel szakértő és finanszírozzuk az egyének, cégek, vállalkozások és szervezetek számára hitelt?

Ha érdekelt, forduljon hozzánk a következő adatokat az alábbi

Teljes név:
Ország:
Cím:
Állami:
Szükséges mennyiség:
Időtartam:
Tel:
Kor:
Szex:
Foglalkozása:
Ok:
Projekt típusa:
Mennyit költött a projekt eddig:Williams Gideon
válaszoljon, írjon az alábbi: williamsgideon1@gmail.com
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Benjamin kérdése2016-12-10
Szeretnék vásárolni egy vízparti lejárót amit magánútként értékesítenek. Kérdésem pedig az lenne, hogy lezárhatom-e kerítéssel hogy ne járkáljanak keresztül rajta.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

József kérdése2016-12-08
Tisztelt Ügyvéd Úr!Lenne egy személyes kérdésem ,van egy ingatlan melyre banki hitelt vettünk fel a volt feleségemmel.Sajnos a házasságunk megszakadt,a tulajdoni bejegyzések megtörténtek,a bejegyzésnél a volt anyósom is szerepel 1/2 tulajdonosként.Már 3 éve csak én fizetem a Banki hitelt,hol ott ők is adóstársak.A tulajdoni hányadom 1/4-ed.Kérdésem:mért csak én fizetem a törlesztést,hol ott mindhárman tulajdonosok vagyunk.Tájékoztatásukat előre is köszönöm!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Katalin kérdése2016-12-08
Tisztelt Ügyvéd Nö Segitségét kérném ingatlan helyrajziszám megszünése miatt ugyanis az Édesapám örökölt egy külterületi tanyát szántóval amiról közjegyzöi határozat van ez 1976-ban volt.arról közjegyzöi határozat végzés van.A szüleitöl végrendelt alapján 2000 ben halála után mivel egyedüli örököse az Én vagyok nevemre más helyrajzi számmal van részarány bejegyezve nem a volt tanya mert az már idöközben összedölt csak szántó legelö részarány és a másik oldalt és ez gond hol kérhetem hogy megnézzem a helyrajzi szám meg szünését mert Kaocsán a földhivatal nem tudott érdemi választ adni.Mert a közjegyzöi határozat valahol meg kell lenni
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Imre kérdése2016-12-04
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Tavaly augusztusban vettem meg hitelre csepeli lakásomat, (régi társasház) egy idős hölgytől aki addig gyönyörű rendet tartott a közös utvaron, azonban eltitkolták a "kedves" szomszédeaink viselkedését. Roma lakók vannak a földszinten nagyrészt, plusz az emeleten is. Volt aki börtönben ült már, többször volt már kint miattuk a rendőrség is. Füveznek a haverokkal a teraszukon, a zenét sokszor 10 óra után is bömböltetik. Volt hogy másnap hajnal 1-ig üvöltött a zene. Az udvar már egy putri lett, telehorva mindenféle sittel. Ezzel játszanak a gyerekek. A szemetet széthordják a kutyák akiket kerülgetni kell az udvaron, mert félő h veszettség ellen sincsenek oltva, se csippeltetve.( A házirendben egyébként is le van írva, hogy háziállat nem tartható az udvaron, sétálni is megkötve vihetik ki.) Volt hogy kacsa és tyúk volt a kertben. Ám azt is tönkretették, ahol a lakásunk előző tulajdonosának zöldségei voltak. A kaputelefon szétverve, a bejárati kapu nem zár... bárki kedvére bejöhet. Félünk a barátnőmmel. Szólni nem merünk nekik , nehogy a torkunkat vágják el. Szeretnénk eladni a kalást(habár hitelre vásároltam, de a végtörleszést engedi a bank), de ki költözne ide?! A lakás vegyes kezelésű- csepeli, 8. kerületi önkormányzati, valamint magán tulajdonú.

Egyéb, hogy az egyik felső szomszéd, talán élettársának, férjének... inkontinenciája van és ezért le lett zavarva a közös pincébe, ott lakik, a csövezése alatt összehordott dolgait tartja, és ott végzi a biológiai dolgait. Ez a pince, ahol a mi pincerészünk is található a mi ablakunk alatt van . Fertelmes bűz árad sokszor, szellőztetni nem tudunk. A pincében tárolt dolgok szörnyen büdösek. Egészségre ártalmas ez a környezet.

Kérem ha tud bármi bíztatót, várom mielőbbi válaszát. Egy elkeseredett 20-as éveiben járó pár.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Balázs kérdése2016-12-02
Tisztelt Ingatlanjogász ! A tulajdonomban lévő zártkerti ingatlanon (művelési ágból kivont) 1590 m2-en szőlő van. Hogyan szüntethetem meg a hegyközségi tagságot erre a területre vonatkoztatva? Tisztelettel: Balázs
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Kavran zoltan kérdése2016-11-30
Tisztelt ügyvéd úr hölgy. Kérdésem a következő feljelentettek hogy önkormanyzati lakásban nem lehet kutyát tartani. Pedig mikor ide költöztünk volt és van is a lépcsőházban kutya a ház a önkormányzaté de nincs benne a szerződésben hogy nem szabad. A kérdés ki lakoltathatnak a kutya véget mert étel érvelnek. Köszönöm szépen válaszát.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Etelka kérdése2016-11-26
Tisztelt dr. Baksa Erika!
Azt szeretném kérdezni, hogy társasház közgyűlésén milyen jogai vannak a haszonélvezőnek.
Pontosan arról van szó, hogy a társasház homlokzati hőszigetelést szeretne megvalósítani, amihez hitel is szükséges.
A közgyűlésre meg kell hívni a haszonélvezőt és van szavazati joga?


Válaszát köszönöm.


Tisztelettel: Etelka
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Nora kérdése2016-11-24
Tisztelt Ingatlanjogasz Tarstulajdonosa vagyok egy epitesi teleknek. (udulo). Parommal epitkezni szerettunk volna. Az en nevemre kertuk meg az epitesi engedelyt mely elegge elhuzodott. (tobb mint fel evre. es most hamarosan varhato csak) A viszonyunk kozben megromlott. En mar nem akarok epitkezni. eladnam a reszem, de a parom nem tud es nem is akar kifizetni. Kerdes milyen felelossegem van ha a nevemben epitkezik a parom es nem szakszeruen. (ennek sajnos eleg nagy eselye van) Hogyan tudom a tulajdonjogomat ervenyesiteni ebben az esetben? Jobb lenne-e ha visszavonnam az engedelykerest mielott megadjak vagy at lehet-e ruhazni. Ill. mindenkeppen terhel-e felelosseg mint tarstulajdonos? Mi lenne a legbiztosabb megoldas?Kie lenne az epulo haz?Valaszat elore is koszonom?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Beáta kérdése2016-11-23
Tisztelt Iroda! A napokban ingatlanközvetítőn keresztül "sikerült" eladnunk egy 4.000.000 Ft értékű örökölt lakást. A vevő foglaló címén 100.000 Ft-ot hagyott az ingatlanirodában, megkaptuk a vételi szándékot tartalmazó íratot, ezt vissza is igazoltuk e-mailben, hogy elfogadjuk az ajánlatot, azonban másnap a vevő visszalépett a vásárlástól, az iroda pedig azt kéri tőlünk, hogy ne tartsunk igényt a foglalóra, mert ők nem is vehettek volna át foglalót csak előleget. A vételi szándékról szóló papírban foglaló szerepel. A közvetítő hölgy azt mondta, hogy ha ennyire ragaszkodunk a pénzhez, akkor majd a fizetéséből ideadja nekünk, s ha megingott a bizalmunk, következmény nélkül bonthatunk szerződést, amit mi persze nem szeretnénk, hiszen minél hamarabb el akarjuk adni a lakást.
Le kell-e mondanunk a 100.000 Ft-ról vagy az igenis jár nekünk ez a pénz? Mit tegyünk?
Nagyon köszönöm válaszukat!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Beáta kérdése2016-11-23
Tisztelt Iroda! A napokban ingatlanközvetítőn keresztül "sikerült" eladnunk egy 4.000.000 Ft értékű örökölt lakást. A vevő foglaló címén 100.000 Ft-ot hagyott az ingatlanirodában, megkaptuk a vételi szándékot tartalmazó íratot, ezt vissza is igazoltuk e-mailben, hogy elfogadjuk az ajánlatot, azonban másnap a vevő visszalépett a vásárlástól, az iroda pedig azt kéri tőlünk, hogy ne tartsunk igényt a foglalóra, mert ők nem is vehettek volna át foglalót csak előleget. A vételi szándékról szóló papírban foglaló szerepel. A közvetítő hölgy azt mondta, hogy ha ennyire ragaszkodunk a pénzhez, akkor majd a fizetéséből ideadja nekünk, s ha megingott a bizalmunk, következmény nélkül bonthatunk szerződést, amit mi persze nem szeretnénk, hiszen minél hamarabb el akarjuk adni a lakást.
Le kell-e mondanunk a 100.000 Ft-ról vagy az igenis jár nekünk ez a pénz? Mit tegyünk?
Nagyon köszönöm válaszukat!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Károly kérdése2016-11-18
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám 2014-ben meghalt, volt egy garázsa ami társasházi telken épült 15 db garázs egyike. 1996-ban kelteződött adásvételi szerződés szerint ez a 18. számú de erről nem találtam semmilyen dokumentumot ami igazolni tudja. Ingatlan nyilvántartásban nem szerepel nincs rajta a térképen, sem jegyzetben ezért hivatalosan nem tudom megörökölni. Lenne egy vevőm, de nem tudom én hogyan adhatom el, mivel az adásvételi szerződésen is édesapám szerepel mint tulajdonos.
Tud erre valamilyen megoldást? Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel, Károly
dr.Stein Barnabás ügyvéd válasza2016-11-21
Tisztelt Károly!

Az ügyben a szerzéskori adásvételi szerződés ill. társasházi alapító okirat adhat eligazítást, ha -ahogy írja - nincs "albetétesítve" (önálló helyrajzi számon feltüntetve) a garázsbeálló. Abban valamilyen nyomának kell(ene) lennie a dolognak. Ha az sem, akkor a társasházhoz kell fordulni a helyzet rendezése érdekében.
A további részletek, ill. teendők megbeszélése meghaladja a jelen fórum kereteit.Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Ágnes kérdése2016-11-17
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan problémám lenne, hogy négyen örököltünk több ingatlant, de a bátyám, aki az egyik örökös, évek óta alkoholista (,és nem is akarja abbahagyni), három hete hajléktalan is. Felesége most vált el tőle. Az örökösödési tárgyalásra még sikerült egy meghatalmazást aláírnia. Sajnos másik városban is lakunk, egymástól nagyon messze. Az teljesen reménytelen, hogy ő egy ügyvédhez, vagy közjegyzőhöz elmenjen, és így írjon egy meghatalmazást. A kéregetésen kívül állítólag más nem is érdekli. Hogyan tudnánk mégis eladni az ingatlanokat?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel:
Cs. Ágnes
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Edit kérdése2016-11-15
Tisztelt Ügyvéd úr,
2008 ban újonnan vásárolt házunkat szeretnénk értékesíteni, mely vásárlásához 2 gyerekünk után szocpolt támogatást vettünk igénybe.
Az évek alatt további nagy értékű beruházásokat hajtottunk végre és az ingatlanunk most 40% kal ér többet. Olyan ingatlan tudnánk vásárolni ahol még a tetőteret be kell építeni. A hivatalban azt az infot kaptam, hogy ha az eladási ártól kevesebbért vásárolunk új ingatlant akkor a szocpolt arányosan vissza kell fizetni.
Nem az eredeti vásárlási árhoz kell viszonyítani az új ingatlan árát?
Ha pedig egy vállalkozót megbízunk a bővítési munkával (számlával igazolt ktg) akkor azt tudom érvényesíteni????
Várom válaszát. Segítségét előre is köszönöm.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Edit kérdése2016-11-15
Tisztelt Ügyvéd úr,
2015 ben előszerződést kötöttünk egy 1.5 ha gyümölcsösre. A hosszú eladási procedúra (hrsz megváltozása, 60 napos kifüggesztés, engedélyeztetés) miatt 2016 őszén került a föld a földhivatalban a nevünkre (párom nevén 1 ha, az enyémen a fennmaradó 0.5 ha). Ez után elkezdtük ügyintézni a földhasználat bejelentését, kiváltottuk az mvh reg.számot, és a párom nevére az őstermelői igazolványt. Addig mig nem volt a föld a tulajdonunkban ezt nem tudtuk megtenni. Megkaptuk a nav illeték kivetését a föld területre.
Az Itv. 26$ 1 bek. p pontja alapján járó kedvezményt igénybe tudjuk még venni? Vagy már a vásárlás időpontjában rendelkeznünk kellett volnap a szükséges feltételekkel. Azt olvastam, hogy a határozat jogerőre emelkedéséig ha vállaljuk a feltételeket és igazoljuk a kérteket jár a kedvezmény.
Várom válaszát. Segítségét előre is köszönöm.

Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Sándor44 kérdése2016-11-14
Üdvözlöm! Adott egy ingatlan 4 örökkössel! 3 el szeretné adni, 1 nem! Nem is áll velük szóba, letegadja, hogy ő örökölt! Ez az egyszemély évek óta nem beszél a másik 3 személlyel, rosz viszonyban vannak! Valószínűleg szándékosan tart be nekik! Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnák őt rábeszélni, rákényszeríteni, hogy ne tartson be nekik vagy mondjon le az 1/4 részéről? A másik kérdésem, hogy én megvehetem a 3/4 részét az ingatlannak az adott személy beleegyezése nélkül? Válaszát előre is köszönöm!!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Anna kérdése2016-11-14
Tisztelt Szakértők!

Fél tulajdoni hányadban örököltem egy pesti ingatlant (lakást). A másik felét testvérem örökölte. Miután az ingatlanhoz édesapánk halála után hozzá kerültek a kulcsok (mert magához vette őket), így nekem nem akart adni. Végül elértem, hogy amíg nem ürítjük ki a lakást addig csak együtt juthassunk be a lakásba, oly módon, hogy lecseréltem az egyik zárat (beleegyezésével) és ahhoz csak nekem van kulcsom, a másik zárhoz csak neki. Most hogy üres az ingatlan szeretném ha mindkettőnknek lenne kulcsa hozzá, kiváltképp hogy áruljuk, hogy így elég sok egyeztetésbe és nehézségbe ütközik a mutatás. Ő erre nem hajlandó (tehát hogy kölcsönösen kicseréljük kulcsainkat). az önkormányzatnál nem tudnak segíteni, mert nem vagyok birtokban. Kérdésem: mit tehetek? Fordulhatok bírósághoz? Milyen jogcímen? És ugye jól gondolom, hogy a fennálló helyzet alapján elvileg nem bukhatom el a pert? Köszönöm!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

András kérdése2016-11-13
Tisztelt Dr. Boros László!
Egy termőföld ingalant szeretnék vásárolni, én, mint rég óta gazdálkodó bejelentett földműves őstermelő.
Az ingatlan jelenleg egy TSZ használatába van bejelentve a földhivatali bejegyzés szerint, de annak bérleti szerződése 2017 aug. 31-el lejár. Én most szeretném szerződéskötéssel elindítani az adásvételi szerződést, hogy mire átírják a nevemre, a szerződés lejártakor, 2017. szept 1-től használatba vehessem. Van-e vételi jogom jelenleg, hogy megírjuk a tulajdonossal az adásvételi szerződést?
Mi van akkor, ha a szerődési eljárás alatt, amíg be nem jegyzik a tulajdonjogomat, a tulajdonos mégis megköt az eddigi bérlővel egy hosszabb, pl. 2030-ig szóló bérleti szerződést, vagy utólg felmutat egy korábban megkötött, hosszabb időre szóló szerződést is? Ugyanakkor én a vételi szándékomat a 2017. évi szerződés lejárata miatt kezdeményeztem.
Ebben az esetben majd hogyan vállalhatom az 5 éves földhasználati kötelezettségemet, ami a tulajdonszerzésem után keletkezik?
Mi erre a helyes jogi értelmezés?
Köszönettel
András
dr.Boros László ügyvéd válasza2016-11-28
Tisztelt András! Véleményem szerint most csak egy előszerződést tud kötni a tulajdonossal, amiben kölcsönösen kötelezettséget vállalnak arra, hogy - a kialkudott feltételekkel - majd megkötik egymással a végleges szerződést, ő pedig azt is szavatolja, hogy 2017. szeptember 1-jén használatba veheti az ingatlant, a végleges szerződést pedig olyan időpontban kötheti meg, hogy a jóváhagyása kb.2017. augusztusában történjen meg.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Anikó kérdése2016-11-13
Tisztelt Hölgyem!
Ingatlan vàsàrlàssal kapcsolatban kérnék segítséget.
Az ingatlanközvetítő iroda 23m hirdette a házat. Vételi ajánlatot tettünk(200ezer letét) 20 m , nem fogadta el az eladó. Ő 21,5 m tett ezt elfogadtuk ,alàírtuk, de ügyvédnél még nem voltunk. Másnap egy másik ingatlanirodánál 19,9 m láttuk a hirdetést , lehet régebbi, de hívásomra azt felelték meg van még az ingatlan.
Lehet e ilyen esetbe vmit tenni, esetleg átmenni a másik irodához, vállalva a 200 ezer ekbukását, de ott több a nyereség. ?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

zsolt kérdése2016-11-09
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

1980-ban garázst építettünk állami tulajdonba lévő telekre, mellyen egy bérelt lakás is elhelyezkedett. A garázsra fennmaradási engedélyt kaptunk. Idő közben a bérelt lakást megvásároltuk, a vásárláskor az ingatlan társasházzá alakult.
A társasház részére közös költséget fizettünk az ingatlan és a garázs után is. Abba a tudatba voltunk, hogy a garázs a mi tulajdonunkba van!
2016. júniusába az önkormányzat azzal keresett meg ,hogy a földhivatali bejegyzés alapján az önkormányzat tulajdonába van a garázs(tény). Követelésük, a garázst vásároljuk meg vagy fizessünk bérleti díjat. Ezen felül 5 évre visszamenőleg fizessük bérleti díjat!
Kérdés:
Van-e az önkormányzatnak jogalapja arra, hogy 5 évi bérleti díjat visszamenőleg fizessünk neki?(bérleti szerződés nincs)
Az általam épített garázst lebonthatom-e?

Köszönöm megtisztelö válaszukat!

Udvozlettel:
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Nikoletta kérdése2016-11-08
Tisztelt Ügyvéd Úr!!
Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy önkormányzati bérlakásban lakunk és most lejárt a szerződésünk. Mivel azt a határozatot kaptuk h el kell hagyni a lakást így bementem a hivatalba hogy meg szeretném vásárolni a lakást. Azt a választ kaptam h nem lehetséges mert határozott időre szolt. Milyen jogaim vannak h ne tegyenek az
utcára?? Mi határozza meg azt h valaki határozott vagy nem határozott időre kap szerződést?? A bizottság egyik tagja sem tudott a kérdésemre választ adni.
Válaszát előre is köszönöm Nikoletta
dr.Stein Barnabás ügyvéd válasza2016-11-09
Tisztelt Nikoletta!

A határozott idejű lakásbérleti szerződés mindenféle többletjogosultság (új bérletre való, vagy megvásárlási jog) nélkül megszűnik a határozott idő lejártával.

Azt, hogy az Önkormányzat hogyan adta illetve ill. adhatja bérbe a tulajdonában álló lakásokat az Önkormányzat rendelete (is) szabályozza, de az önök helyzete adottság. Határozott időre kötöttek szerződést és az lejárt.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Eni kérdése2016-11-05
Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy három-generációs családban, a nagyszüleim házában nőttem fel. Mikor az öregek meghaltak, hitelből megvásároltam az anyai reszt. Mivel ez házasságkötésem után történt a tulajdonjog és a hitel 50%-a is a házastársam nevére került. Néhány évvel később elvaltunk, és én ügyvéd nélkül vettem reszt a tárgyaláson. Közös megegyezés alapján a volt házastársamnál helyezték el gyerekeinket, mert én külföldön dolgoztam. A házhasználatának jogáról részükre lemondtam. Többlethasználati díj nem lett megállapítva, ellenben ki lett mondva, hogy a ház egyedüli jogosultja, használója a volt házastársam lett. A hitelt viszont ugyanúgy felesbe vállaltuk törleszteni tovább.
Mivel neki nem volt munkája, a gyerekekre való tekintettel, jóval a tartásdíj felett küldtem pénzt havonta. Erről vannak számláim, azonban azokon jogcím nem szerepel. Szóbeli megegyezés alapján o fizette be a ház törlesztőrészleteit, mivel én külföldön voltam többnyire.
Közben új családot alapítottam és a bíróság nálam helyezte el legidősebb közös gyermekünket is. A törlesztőrészletet azóta is egyedül fizetem, 3 éve immáron saját számláról utalva.Volt házastársam a másik kiskorú közös gyermekünkkel és új élettársával élnek az ingatlanban. Mindkettejüknek van keresete.
Kerdesem, hogy visszaszerezhetem-e a házammal kapcsolatos jogaimat, amiről váláskor lemondtam: Házhasználat, esetleg többlethasználati díj.
Mi jelenleg albérletben lakunk. Gyerektartást csak én fizetek. Másik ingatlan tulajdonom nincsen, és a páromnak 1/6 rész öröksége az egyik elhunyt szülője után. Oda nem költözhetünk. Vissza tudok-e költözni a saját házamba (3 szoba konyha fürdő), aminek amúgy is én fizetem a törlesztőjét?
Illetve bizonyítható-e, hogy 3 evvel ezelőtt is én fizettem a hitelt, csupán azzal, hogy csak nekem volt keresetem? Az utalt összegek jogcíme nincs feltüntetve, és fizikailag a volt házastársam fizette be az én pénzemet, hiszen én külföldön tartózkodtam.Itthon létem alatt gyakran készpénzt adtam itthonra, vagy épp én mentem be a bankba a hitelt befizetni.
Válaszát előre is köszönöm!
Eni
dr. Forgács Gábor ügyvéd válasza2016-11-07
Tisztelt Eni!

A törlesztőrészletnek nincs köze a tulajdonjoghoz. Ha Ön tulajdonos, használhatja a házat, odaköltözhet.

A készpénzes befizetés a leírtak alapján véleményem szerint bizonyíthatatlan.

A használati díjat illetően a korábbi egyezség megváltoztatására csak a körülmények jelentős megváltozása esetén van lehetőség.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Viktoria kérdése2016-11-03

Olyan problémam van h a kiskorú gyerekkel a férjemMel egy öN kormányzati lakádban élünk aminek a férjem a bérlője a kislánnyommal ide vagyok be jelentve de a férjem ki akar tenni a gyerekkel eggyütt ki akar jelenteni engem is meg a gyereket is ..A kérdésem az lenne h meg teheti e ezt ???Köszönöm a válaszát
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Gabriella kérdése2016-11-02
Tisztelt Ügyvéd Úr!
November végétől ki fogom adni a XIV. kerületi, 2 szobás ingatlanomat. A nagyobbik szobában lévő bútorokat megveszi a bérlő (3 részletben fizeti ki), míg a kisebbikben lévő bútorokat csak bérli. Kérdésem, hogy a bútorok adásvételére külön szerződést kell kötni és a bérleti szerződés leltárában azokat már nem szerepeltetni? Vagy belevehetem egy külön pontban a bútorok eladást az árral feltüntetve? A leltárban semmiképp nem kéne szerepelniük, hiszen elköltözéskor már nem az én tulajdonomat képezik.

Köszönettel,
Gabriella
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Zsuzsa kérdése2016-11-02
Tisztelt Ügyvéd Úr!Kérdésem az lenne,hogy a lakásom külső fala melyen a konyhaablakom is van jelenleg a szomszédok telerakták mindennel).Az én falam.e? és én szeretném használni pl biciklimet odatámasztani?Kié az én lakásom külső oldalfala?Válaszát köszönöm Zsuzsa
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Kató kérdése2016-10-29
Tisztelt Ügyvédnő, Ügyvéd Úr!
Békés megyében van egy 8 éve üresen álló1/3 rész ingatlan részem.Szerettük volna eladni, de eddig nem sikerült. Közben a szintén Budapesten lakó testvéremmel úgy gondoltuk, hogy elajándékozzuk a részünket az ingatlan közelében lakó testvérünknek,mivel Ő műveli a kertet, de nem akarja aláírni az ajándékozási szerződést. Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel: Kató
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

István kérdése2016-10-26
T. Ügyvéd Úr!

Egy bonyolult (kilátásban lévő) ingatlan adás-vételi üggyel kapcsolatosan szeretnék kérdezni.

Az előzmények:

Egy belterületi kertes ingatlant szeretnénk megvásárolni, melyen csak új építésű építmények vannak. Az ingatlanon található:

- egy építés alatt álló tetőtér beépítéses épület (összesen kb. 170 m2), amely szerkezetkész/félkész- az épület tető alatt van, közfalak benne, vakoltak a falak, ablakok-ajtók nincsenek sem kívül, sem belül, valamint

- egy új építésű garázs (az viszont már kész).

Az ingatlanon az építkezés még 2007-ben lett elkezdve, s az előbbiekben leírtak szerint már félkészen áll évek óta.

Az eladó nem magánszemély, hanem egy Betéti Társaság, amely nem ingatlan forgalmazással foglalkozik. Ezt az ingatlant a Bt. saját működéséhez akarta használni oktatási célra, de eladóvá válna, nem akarja tovább folytatni az építkezést.

Az épület építési terv szerinti megnevezése nem lakóépület, hanem ”Autós- és motoros iskola”.

Erre jelenlegi állapotában semmi nem utal, pl. a helyiségek elosztása/nagysága sem, de kinézete szerint sem az, hanem egy tetőteres épület (a felső szint az építési terv szerint eredetileg is lakótérnek van tervezve).

Ilyen állapotban és ilyen készültségi fokban szeretnénk az ingatlant megvásárolni, mint magánszemélyek és lakóházként folytatnánk/fejeznénk be az építkezést.

Az eladóval megegyeztünk, de az ügyvédi szerződéskötés még nem történt meg, mert az ÁFA kérdése megakasztotta az ügyletet.

Az eladó nem kapott biztos információt ÁFA kérdésben, hogy kell-e neki fizetnie - az egyik változat, hogy kell, a másik, hogy nem. Pl.: ... hogy nem, mert ez még ”felépítmény”-nek számít.

Az eladó azt közölte velünk vevőkkel, hogy amennyiben a társasági adón felül még ÁFA is terheli az eladást, akkor nem adja el az ingatlant.

Kérdések:

Keletkezik-e az adásvétel után ÁFA fizetési kötelezettség, ha az eladó az építkezés során egyáltalán nem igényelt vissza ÁFÁ-t? (Nem ÁFA körösek.)

Ha igen, akkor kinek (az eladónak, a vevőnek), s mennyit (27 % vagy 5 %)?

Ha keletkezik ÁFA fizetési kötelezettség, akkor a 2016-os ÁFA törvény módosítása szerinti az 5 %-os áfa kulcsot lehet-e alkalmazni erre az esetre (illetve pl. esetleg szükséges-e az épületnek még az adásvétel előtti átminősítése)?

A vevő részéről az ügyletet terheli-e illeték - gondolva arra, hogy a későbbiekben befejezésre kerül az építkezés?

Nagyon szeretnénk az ingatlant megvásárolni, előmozdítani az adásvételt, s szeretnénk tisztán látni az ügyben.

Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: Kovács István

Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Bea kérdése2016-10-26
Tisztelt Ügyvéd Úr!

1 évvel ezelőtt meg akartunk venni egy házat a férjemmel. Adtunk foglalót és előleget is a tulajdonosoknak, összesen 1,3 millió forintot. Írtunk adásvételi szerződést is természetesen, de a mai napig nem került a nevünkre a ház, mert folyamatosan problémák merültek fel a házzal kapcsolatban (fel volt cserélve a helyrajzi szám a szomszéddal, nem volt lakhatási engedély a ház egyik részén, a melléképületek nem a tervrajzok szerint lettek kivitelezve, újra kellett rajzoltatni a házterveket, nem volt jó a helyszíni rajz sem...és még sorolhatnám). Férjemmel a megvásárolandó háztól 5 km-re lévő présházunkba lakunk, de csak átmeneti megoldásnak terveztük az elején. Nincs áram, nincs meleg víz, problémás a fűtés. Mostanr érett meg a dolog bennünk, hogy visszalépjünk a házvásárlástól, mert a mai napig nem tudjuk elindítani a banki folyamatot a tulajdonosok és ház problémái miatt. Találtunk egy új házat, amit szeretnénk megvenni, mert sürgősen otthonra lenne szükségünk. Áprilisban születik az első babánk. Az új házhoz nincs már készpénzünk, mert az előző házban van az 1,3 millió forintunk. Az 5 tulajból 4-en már el is költötték, egyhamar visszakapni nem fogjuk a pénzünket. Az új kiszemelt házhoz 800.000 Ft-ra lenne szükségünk, de nincs ennyink. Pár dolgot eladhatunk, de az még időbe telik. Viszont itt van lassan a tél és nagyon gyorsan el kellene indítanunk az új házvásárlást. Van 2.400.000 Ft amit házvásárlásra tudunk fordítani LTP és CSOK formájában. Tudom, hogy egy házvásárlás foglalóval indul, majd az adásvételi szerződés megkötésekor kiegészül előlegre. Erre nekünk most 2 héten belül nincs lehetőségünk, de a házat nagyon szeretnénk megvenni és nem akarjuk, hogy más vigye el az orrunk elől. Az eladó nem ragaszkodik az előleghez. Van esetleg bármilyen járható és legális kiskapu amivel ki lehet hagyni az előleget és így elindítani a banki hitelügyintézést?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
B.Beáta
dr.Stein Barnabás ügyvéd válasza2016-10-26
Tisztelt Bea!

Az adásvételi szerződéshez egyáltalán nem a foglaló az első. Ha az eladó nem ragaszkodik hozzá, nyugodtan köthetnek anélkül is szerződést.

Tisztelettel

dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Timea kérdése2016-10-25
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy az MBVK oldalán találtam egy lakást ami érdekelne, szeretnék rá licitálni. Az a baj, hogy még a végrehajtó sem tud pontos információkkal segíteni. A licitálás folyamatával nagyjából tisztában vagyok, azonban ha sikerül a licitet megnyernem, az azt követő tennivalókról már nem tudnak pontosan tájékoztatni. Mennyi idő alatt kell a teljes vételárat kifizetni, 15 vagy 60 nap? Az ingatlant jelenleg lakják, de mivel kilakoltatási moratórium van, ezért hogy működik a birtokba vétel. Decemberben a tulajdonba adás megtörténne, vagyis az én tulajdonomba kerülne a lakás, azonban áprilisig benne lakhat a lakó, mivel nem hajlandó kiköltözni. Áprilisban megy a végrehajtó és kilakoltatja, majd birtokba adja nekem a lakást? Vagy nekem kell a kilakoltatásról gondoskodnom, esetleg még pereskedhetek évekig? Milyen egyéb hátrányai, buktatói vannak a végrehajtásos ingatlan vásárlásának?
Válaszát előre is köszönöm.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

kérdése2000-01-01
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

István kérdése2016-10-23
Tisztelt ügyvéd úr,
Vennék (külföldi állampolgárként) egy lakást készpénzért Budapesten, mely jelenleg irodának van minösitve. Az eladó szerint 2 év után a lakássá történö átminösitést meg lehet kérvényezni a polgármesteri hivatalnál, majd a Földhivatalnál ezt a változtatást bejegyeztetni. Lehet a Ph.válasza, hogy nem lehetséges az átminösités és milyen okból kifolyólag lehet egy nemleges válasz? Mi lehet a további hátránya egy ilyen jellegü "üzletbe" belemenni?

Köszönöm válaszát,

üdvözlettel

István
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

K.Gábor kérdése2016-10-12
Kedves Ügyvéd Asszony/Úr!

Régóta rendelkezem egy építési telekkel Törökbálinton, és építkezésre szántam el magam a közelmúltban.

Az előkészületek közben realizáltam, hogy 2,5(!) tonnás súlykorlátozás van érvényben abban az utcában, ahol a telkem is található. Ez egy nagyobb városi terepjáró súlya, tehát lekorlátozták a behajtás személygépjárművekre. Érdeklődtem megoldás miatt több irányból is, melynek az eredménye az lett, hogy a törökbálinti Önkormányzat erre az útszakaszra gyakorlatilag nem ad ki behajtási engedélyt semmilyen körülmények között. Egy belső önk-i utasítás leírja, hogy erre az egy közútra nem adhat engedélyt sem a Polgármester, sem a Jegyző egyszemélyben, hanem a képviselőtestület szavazhatja ezt meg - adott esetben. (tehát nincs reális esély rá, pláne ha 50-200 behajtási engedély szükségességéről beszélünk, ami természetes egy ház építésénél)
Az utca burkolata egyáltalán nincs rossz állapotban (igaz szűk), de arra hivatkoznak, hogy a löszös hegyoldalban az utca alatt nincs megfelelő alap/támfal. Természetesen az elmúlt évtizedekben cca 100 házat azért csak felépítettek - tudtommal minden gond nélkül. (nem tudom, hogy a 2,5 tonnás súlykorlát mióta van érvényben - gondolom folyamatosan szigorították)

Kérdéseim a következők lennének:
- Megteheti az Önkormányzat, hogy egy építési telkekkel rendelkező utcában 2.5 tonnás súlykorlátozást vezet be, amellyel gyakorlatilag ellehetetlenít bármilyen (legális) építkezést?
- Nem az adott Önkormányzat kötelessége, hogy biztosítsa a megfelelő útviszonyokat, hogy építkezni lehessen egy építési telekre?
- Amennyiben megteszi/megteheti, jogilag nem aggályos, hogy ebben az esetben a szabad telkek értéke drasztikusan csökken?
- Amennyiben mégis belevág az ember egy építkezésbe és nyilván elkerülhetetlenül meg fogják büntetni párszor (sokszor), csak a rendőrségi/közterületi büntetésekkel kell számolnia (amik pár tízezres tételek szoktak lenni) vagy adott esetben elképzelhető, hogy Bíróságig/Építésügyi Hatóságig eszkalálódik a jogsértő magatartás, így megkockáztatva az akár milliós nagyságrendre rúgó büntetéseket is?

Köszönöm előre is a megtisztelő válaszát és bárminemű iránymutatását a helyzetemmel kapcsolatban!

Üdvözlettel:
K. Gábor
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Anikó kérdése2016-10-11
Tisztelt Ügyvéd úr/Asszony!

Édesanyám élettársa váratlanul elhunyt. Egy évtizedig éltek együtt, ez alatt az idő alatt vettek egy ingatlant az édesanyám és az én tulajdonomat képező öröklakás eladásából származó pénz felhasználásával, 1/2 tulajdon az én nevemre került, az ingatlan 1/2 részét - mely anyukám élettársát illette -, az élettárs hitelből fizette ki, melynek adóstársa én lettem. Anyukám élettársával közösen gazdálkodott, közösen fizették a hitelt, az ahhoz kapcsolódó életbiztosítást, és egyéb más hiteleket is. Az örökös helyett én fizetem a hitelt már több mint egy éve, tekintettel arra, hogy ebbe az ingatlanba a vételárral együtt közel 10 millió forintot fektettünk, és nem akartuk, hogy az ingatlan ebek harmincadjára jusson, másfelől ez az egyetlen lakhatási lehetőségünk is. Az örökös a tetemes (9 milliós hiteltartozás, hagyatéki hitelezői igény kb. szintén ennyi) ellenére, egy pozitív örökség megszerzése érdekében az örökséget nem utasította vissza, arra igényt tartott, egyezségi ajánlatot nem tett (nem is akart, csak az időt húzta), arra igényt tartott. A közjegyző felhívására nem nyilatkozott, így az átadta neki az örökséget teljes hatállyal, minket pedig nem nyilatkoztatott meg, hogy ehhez hozzájárulunk-e. Most ugye az a helyzet állt elő, hogy mi fizetünk, ő pedig tulajdonjogot szerez egy ingatlanon, amin csak az édesapjától örökölt tartozás van, amit nem fizet. Abban kérném tanácsát, hogyan lehet ezt a közös tulajdont megszüntetni úgy, hogy ne kelljen részére megváltási árat fizetni, hiszen a hitelt nem törleszti (az örökségnek ezt a részét, édesapja 1/2 tulajdoni hányadát csak hitel terheli) nem is akarja, soha nem is állt szándékában. Másfelől, a hagyatéki hitelezői igény fedezetének biztosítására, milyen lehetőség van? Mivel a közjegyző teljes hatállyal adta át a hagyatékot, így a tehermentes másik ingatlant, amiből a hitelezői igényünk kielégítést nyerhetne, eladhatja. Egyéb más vagyona nincs, csak a fizetése. Szóval, milyen jogrendszer ez, ahol az egyik fizeti a tartozást, a másik pedig tulajdonjogot kap? A hagyatéki eljárásban rosszhiszeműen járt el, hiszen tudta, ha visszautasítja a hitellel terhelt hagyatékot, akkor a másik ingatlant - amelyen nincs teher - is vissza kell utasítsa. Hol van ilyenkor a jog? :(

Segítségüket köszönöm

Válaszukat köszönöm.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Linda kérdése2016-10-05
Tisztelt Ügyvédnő! Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az elmúlt hetekben vásároltam egy minigarzont. Az adásvételi szerződés aláírása után jutott tudomásomra, hogy a lakás előszobája (3,5 m2) valamikor az osztatlan közös tulajdonból, folyosóból lett hozzácsatolva a lakáshoz. Nem tudta megmondani senki, hogy ki mikor csatolta. Az eladó erről engem nem tájékoztatott. A tulajdoni lapon a 3,5 m2-rel kevesebb alapterület szerepel, de mivel az eladó az ügyvédnek átadott egy alapitó okiratmódosítást, amin a megnövelt alapterület szerepel, így megnyugodtam, de a tanulmányozása során vált számomra ismertté, hogy az Alpító Okiratmódosítás nincs aláírva és csak tervezet, a társasház (45 lakás) nem hagyta jóvá, hatáozat nem született. Az eladó megtévesztett ílyen információk birtokában nem vásároltam volna meg a lakást. Kérdésem, hogy történt-e mulasztás az adásvételi szerződést készitő és a tulajdonos részéről? Én úgy érzem megtévesztettek. Kérdésem, hogy visszakövetelhetek-e a vételárból bizonyos összeget, ha igen, milyen nagyságban. Mi lenne az eljárási mód. Kérem mielőbbi válaszát, hogy tovább tudjak lépni.

Köszönettel és tisztelettel: Linda
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Erika kérdése2016-10-05
Tisztelt Ügyvédnő!

Szeretnék szavatossági kérdés kapcsán érdeklődni. Az egy éve vásárolt ingatlanomban komoly szigetelés probléma van. Az eladó elzárkózik az egyezségtől. A probléma kapcsán közjegyző általi szakértői kirendelést kértem. A kirendelés megtörtént és az anyag, ami feltárta a hibát és teljes egészében az általam észlelteket igazolja, elkészült. Az volna a kérdésem, hogy a peres eljárás során, a fenti szakértői vélemény birtokában értékesíthető-e az ingatlanom. Sajnos, amint hallottam egy ilyen per több évig tart, 59 éves vagyok, elképzelhető, hogy mozgósítanom kell a későbbiekben készpénzt az ingatlan eladásával. Különös tekintettel arra, hogy az ingatlan szigetelését meg kell csináltatnom, mivel így télen nem lakható, s ez több millió Ft. Előre is köszönöm szíves válaszát! Mihály Erika
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd válasza2016-12-05
Tisztelt Erika!


Semmiképpen nem javaslom Önnek az ingatlan értékesítését, addig, amíg a peres eljárás meg nem indul, illetve ki nem derül, hogy az eladó hajlandó-e elfogadni a közjegyzői eljárásban készült szakvéleményt. Ez úgyanis egy a lehetséges bizonyítási eszközök közül. Az eladó ragaszkodhat ahhoz, hogy a bíróság a perben rendeljen ki igazságügyi szakértőt, aki csak akkor tud szakvéleményt készíteni, ha az adásvételkori állapotot találja.

Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Edit kérdése2016-10-05
Tisztelt Cím!

Édesapám halála után családi házunkat fele részben édesanyám, negyed-negyed részben nővérem és én örököltük. Időközben édesanyám korára való tekintettel szerette volna elcserélni. A szerződés aláírásakor derült ki számunkra hogy nővérem, mivel másból adódó hitelét nem fizette így az ő részére a követelésbehajtó jelzálogot jegyzett be az ingatlanra. Ez azóta is kamatozik. Kérdésem az hogy a jelzálog terhelhető az édesanyám és az én részemre is? Elképzelhető ugyanis hogy a kamatokkal együtt az összeg már meghaladja az ingatlan értékének negyedét. Hogy lehet így eladni, a követeléskezelő hozzájárulhat-e ahhoz hogy eladjuk és abból ami a nővérem része kifizesse a tartozását? Édesanyámnak holtig tartó haszonélvezete van a házon így ha jól tudom őt nem tehetik ki a házból. Viszont az ő esetleges halála után hogyan juthatok hozzá a jogos tulajdonomhoz? Vagy az én részemből is levonható a tartozás?
dr.Rácsai Lajos ügyvéd válasza2016-10-06
Tisztelt Kérdező!

Először is szeretném megköszönni, hogy irodánkat kereste fel problémájával.

Mivel a követelés kizárólag a nővére tulajdonában lévő 1/4 részre kerül bejegyzésre, így értelemszerűen az Önök tulajdonrészét nem terheli. Alapvetően megfelelően elkészített adásvételi szerződéssel megoldható az ingatlan értékesítése oly módon, hogy a vételárból kötelesek legyenek Önök (elsősorban nővére, azonban ha meghaladja a tulajdonrészének értékét úgy közösen), mint eladók, tehermentesíteni az ingatlant.

Édesanyját valóban nem tehetik ki a házból, mivel holtig tartó haszonélvezete fenn áll rajta.

Amennyiben nem sikerül eladni az ingatlant és ezzel együtt a bejegyzett terhet megfizetni, úgy a követelés törlesztésének érdekében kerülhet sor a nővére tulajdonában lévő 1/4 ingatlan illetőség árverésen történő értékesítésére. Ez azonban a gyakorlatban nagyon ritkán fordul elő.

Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel, úgy kérem, forduljon hozzám bizalommal!


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@racsaidr.hu

Bea kérdése2016-10-04
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kérdéssel fordulok Önhöz.
Nagymamámmal és kiskorú gyermekemmel egy önkormányzati lakásban lakunk.Nagymamám ez év áprilisában meghalt.Vele 25 éve kötött eltartási szerződésem van.Halála után szerettem volna folytatni az önkormányzati tulajdonjogot.A hivatalban azt mondták,meg kell várnom a hagyatéki tárgyalást,ami 08.29.-én volt.A papírokkal minden rendben volt.Azonban az önkormányzat elutasította a kérelmemet,mert ,hogy júliusban hoztak egy olyan törvényt ,mi szerint 90 napon belül be kellett volna adnom a kérelmet.Jelen pillanatban kislányommal együtt az utcára akarnak tenni bennünket.A lakáson soha semmi tartozás nem volt és nincs is.Az utolsó években én ápoltam nagymamát, súlyos demencia miatt kellett az utolsó két hónapra kórházba gondozni.Az összes ápolási és temetési költséget én fizettem.Tényleg létezik a valóságban ez a 90 nap,sehol nem találok róla valami írást.Esetleg fel lehet valahol fellebbezni?Egyszerűen nem hiszem el,hogy ezt megtehetik a hivatalok egy családdal ma Magyarországon.
dr.Menczel-Kiss Gergely válasza2016-10-12
Tisztelt Bea!

A konkrét ügyben az okiratok ismerete nélkül sajnos nem tudok tájékoztatást adni, tekintettel arra, hogy a kérdése nem általánosságot kérdez, hanem egy folyamatban lévő ügyben vár megoldást. Javaslom, hogy menjen be személyesen a Lakásirodára és tájékozódjon. Általánosságban annyit tudok mondani, hogy minden határozat ellen lehet fellebbezni, vagy bíróságon megtámadni.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu


(c) 2002-2017 Hyperweb Informatikai Kft. - Minden jog fenntartva!