Ma: 1015 db ingatlan apróhirdetést talál weboldalunkon.

Vissza a főoldalra
Feladás
Módosítás / törlés
Regisztráció
Belépés
Fotóalbum
Keresés közvetítőkkel
Hírlevél
Ingatlanjogi fórum
Hirdetési árak
Médiaajánlat
E-mail
Á.SZ.F.
Új hozzászólás / kérdés

László kérdése2016-07-29
Tisztelt Ügyvédi iroda !

A kérdésem külterületi ingatlanok (szántóföld) cseréjével kapcsolatos.
Mindkét terület a településhez tartozik, mindketten helyi lakosok vagyunk, viszont szeretnénk elcserélni a földterületünket amik 1,5-1,5 Ha nagyságú per és tehermentes területek.
Ilyenkor mi a teendő, mikortól lép érvénybe a tulajdoni lapon az új tulajdonos neve, milyen költségekkel jár stb.
A másik kérdésem pedig ehhez kapcsolódóan, ha megtörtént a csere, akkor én szeretnék az új területre birtokközpontot, kialakítani, és erről is szeretnék egy kis tájékoztatást kapni (mi a menete,kihez kell fordulni,milyen költségekkel jár stb.)
Válaszát előre is köszönöm !
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Anikó kérdése2016-07-28
Tisztelt Ügyvéd úr !-r-nA lányom ügyében szeretnék kérdezni haszonélvezeti joggal kapcsolatban-r-nMi 10 éve elváltunk és akkor vásároltunk a lányomnak egy Nagytarcsai családi házat. -r-nAz adás-vételt a lányom és a volt férjem intézték.-r-nA volt férjem a lányom nevére vásárolt ingatlanra rátette a az élete végéig tartó haszonélvezeti jogot.-r-nTermészetesen a lányom él benne, a volt férjem pedig a mi közösen szerzett családi házunkban az élettársával.-r-nAz utóbbi időben megromlott a viszonyuk és azzal fenyegeti a lányomat, hogy beköltöztet oda egy 3. személyt.-r-nÚgy tudom ehhez van joga.-r-nAzt kérdezném, hogyha soha egy percet sem lakott ebben a házban, akkor van-e lehetőség megszüntetni a haszonélvezeti jogát ?-r-n-r-nKöszönettel: G. Anikó
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-29
Tisztelt Anikó!

A haszonélvezeti jog megszüntetéséhez a jogosult hozzájárulására is szükség van, így a jelenlegi helyzetben ezt a volt férje nélkül nem tudják megvalósítani.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Enikő kérdése2016-07-27
Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Megtekintettem egy ingatlant vételi szándékkal, mely tulajdoni lapja banki jelzálogjoggal, sok-sok végrehajtási joggal terhelt. A nekem bemutatott tulajdoni lapot újra lekérdeztem, melyen újabb terhek voltak bejegyezve. Az adásvételi szerződésben azon túl, hogy letéti számlát jelölök meg, melyről ezen terhek kiegyenlítődnek, milyen biztosítékot tudok még megnevezni, mely arról biztosít, hogy minden teherről be kell mutatnia friss fennálló tartozást és biztosítva vagyok, hogy újabb teher nem kerülhet bejegyzésre, egyéb rejtett tartozás nem derül ki. Szeretnék tisztán látni, hogy mennyi önerőt kell ehhez biztosítanom, illetve minden teher kiegyenlítődik zökkenőmentesen, hogy végül hitelt is igénybe tudjak venni. Továbbá, hogy elkerüljem, hogyha pl. a NAV tartozását átutaljuk, ne kerüljek olyan helyzetbe, hogy valami miatt meghiúsul a hitelfelvétel és adásvétel és még azt a pénzt sem kapom vissza, amit már pl. e hivatal felé kiegyenlítettem. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Enikő
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-29
Tisztelt Enikő!

Mivel az adásvétel lebonyolításához Önnek meg kell bíznia egy ügyvédet, így a biztosítékok kitalálása és megvalósítása nem az Ön feladata, hanem az ügyvéd kollégáé.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Tibor kérdése2016-07-27
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lakástakarék+hitel segítségével szeretnék 4 lakásos udvarban önálló házrészt venni ami közös osztatlan tulajdonban van, megosztási szerződés nélkül.Hitelezhető, vagy mi a teendő ilyenkor? macerás herce-hurca?, és kb. mennyibe fog ez nekem kerülni?
Köszönöm válaszát.
Tibor
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Sándor kérdése2016-07-25
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lehetőségem lenne igen kedvezőnek tűnő áron megvásárolni egy 180 négyzetméteres budai lakás 1/2 tulajdoni hányadát. Viszont a teljes lakást a másik 1/2 hányad tulajdonosa lakja. Esetleges vásárlás esetén lesz-e valaha lehetőségem a fél lakás fizikai használatára, ha a jelenlegi használó 1/2 tulajdonos ettől elzárkózik. Ha ebben nem tudunk megegyezni, kérhetem-e a lakás piaci áron való értékesítését?
Üdvözlettel: Sándor
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Rozália kérdése2016-07-23
Tisztelt Dr. Baksa Erika ügyvédnő!

Az egy helyrajzi számon lévő telken 4 család lakik, mindenkinek földhivatal által kimért, megvásárolt saját tulajdonú a háza és a hozzá tartozó telek.

Az utcai részben lakók az utcáról, a másik 3 család a telek végében lévő közös kapubejárón jár be. A házrészeket kerítés választja el.
Én a 2. részben lakom. Az utcai résszel közös, a szomszéd által felállított kerítés alacsony és átlátszó. Nagyon zavar, hogy benéz az udvaromba ahányszor arra jár, illetve amikor felmegy a nyitott teraszára, aminek az oldala csak egy kb. 60-70 cm magas korlát, teteje nincs.

Az volna a kérdésem, hogy a saját udvaromba a szomszéd kerítése elé-mellé 2 méter magas nádszövetből árnyékolót - belátásgátlót - húzhatok-e?

Ezt úgy szeretném, hogy 25x25-ös zsalutéglából 3 oszlopot állítanék fel, amire a nádszövetet kifeszíteném. Az egész kb. 6 méter. A szomszéd nyitott teraszától (ami kb. 1 méter széles) kell-e elhagyni nagyobb távolságot? Milyen távolságra kell a két kerítésnek lennie egymástól? Van-e erre szabály?
A szomszéd ezért engem támadhat-e?
Esetleg az udvaromba azt csinálhatok amit én szeretnék?
Válaszukat előre is megköszönve: tisztelettel

Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Csaba kérdése2016-07-23
Tisztelt Ügyvédnő!

Az alábbi kérdésemre szeretnék Öntől választ kapni:

Eltartási szerződés alapján megörököltem 1995-ben apai nagymamám 4/8-ad tulajdon részét, a jelenleg is édesanyám,és általam lakott ingatlanból. Ez volt az anyai rész. Az apai rész négy részre tagolódott,amíből édesapám két testvérének tulajdonrészét pézben megváltottam. A harmadik testvérnek szüksége volt a tulajdonrészére,aki időközben elhunyt,így egyenes ágú leszármozottjai gyakorolják a tulajdonrészüket, egy ún. nevezett nyári lakban több éve,de csak a szezon idején,mikor lejönnek a fővárosból a Balatonra.
Edesapám, 2012-ben elhunyt így az Ő tulajdonrészét én,és a nővérem(aki nem itt él) örököltük meg,1/8-ad 1/8-ad arányban,édesanyám haszonélvezeti jogával terhelten.
Mivel édesanyám már idős,és beteges, esetleges halála után nem szeretném,és nem is tudnám az összesen 1490nm2-es összterület (házzal,kerttel,melléképülettel)ingatlant fenntartani,és a többi tulajdonrészt megváltani.
Mivel a közös tulajdon megszüntetésének,sem a megállapodás,sem a megváltás nem jöhet szóba egyik részről sem, nekem mint többségi tulajdonrészesnek milyen lehetőségeim lehetnek az esetleges, Bíróság által elrendelt árverezés kapcsán,mi ennek a tematikája, vagy lehetséges-e más megoldás?

Köszönöm válaszát.

Csaba

Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Tamás kérdése2016-07-21
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vásároltam Budapesten egy új építésű társasházban egy lakást szerkezetkész állapotban. Az adásvételi szerződésben 48,55 nm volt a lakás alapterülete, ez a méret szerepelt a terveken. A lakás elkészült, és miután egy szakember felmérte, csak 43,97 nm lett. Az alapító okiratban ez módosításra is került, de a lakhatási engedélyen továbbra is az eredeti méret van. Az lenne a kérdésem, hogy ha ezt így bejegyzik a földhivatalban a nagyobb területtel, akkor származhat-e bármi hátrányom ebből? Kérjem-e az eladótol a szerződés módosítást, vagy ne foglalkozzak ezzel, ahogy ő mondja, merthogy mindegyik lakásban vannak eltérések.

Köszönöm a segítséget, várom a válaszát!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Anna kérdése2016-07-20
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következőben szeretném a segítségét kérni:
Ha tulajdonostárs vagyok egy ingatlanban, és szeretném megtudni, hogy van-e elmaradás szolgáltatónál, mint pl víz, villany, azzal a szándékkal, hogy ha van elmaradás, azt kifizessem, akkor jogosult vagyok-e erről információt kapni?
Vagy a szolgáltató jogosult megtagadni a tájékoztatást arra hivatkozva, hogy a szerződést nem velem, hanem egy másik tulajdonossal kötötték? Nyilván hogy egy víz, gáz, fűtés stb szolgáltatóval egy lakásra egy szerződés van kötve, nem pedig annyi, ahány tulajdonostárs van, akkor ezen logika szerint csak az egyik tulajdonostárs tudhatna arról, hogy van-e elmaradás, míg az összes többi tulajdonostárs nem?
Várom válaszát, köszönöm: Anna
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Nikoletta kérdése2016-07-20
Tisztelt Ügyvéd Úr !

Szeretném a segítségét kérni a következő esetben, egy részben önkormányzati tulajdonú házban vagyunk ingatlan tulajdonosok, az ingatlanunk magán tulajdon.
A lakásunkat évek óta meg szeretné vásárolni az önkormányzat de sajnos nem tudunk megegyezni, most jelentkezett egy magán befektető, a házat le szeretnék bontani, és helyére újat építeni. A kérdésem az lenne, hogy a fentiekben leírt esetben jogilag az ingatlanunkat kötelesek vagyunk eladni a piaci értéken? Eddig csak ezt az ajánlatot kaptuk.

Megtisztelő és segítő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm,
tisztelettel: Orova Nikoletta
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

gyulveszi kérdése2016-07-19
Tisztelt Címzet!
Van egy 20 éve épült családi ház, ami akkor megkapta az építési engedélyt és minden a rajz szerint épült, csak amikor kész lett, nem kérvényezte a tulajdonos a lakhatási engedélyt. Megszeretném venni ezt a házat és nem tudom, hogy ez mennyiben befolyásolja az adás-vételt, illetve szükséges-e,így 20 év elteltével fennmaradási engedély? Ha szükséges, akkor az kb. mindet egybevéve mennyibe kerül? Köszönöm.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Sz. Szilvia kérdése2016-07-18
Tisztelt Ügyvédek!

A kerületben láttunk egy lakatlannak tűnő házat (romos). Milyen módon tudhatjuk meg, hogy valóban lakatlan és ha az, akkor hogyan lehet megvásárolni? Önkormányzaton keresztül?
A választ előre is köszönöm!
Sz. Szilvia
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Renáta kérdése2016-07-18
Tisztelt,Hölgyem/Uram.

Édesanyám testvérének a részét szeretnénk megvenni.Ez az ingatlan és a hozzá tartozó telek 5/12-ed része.Sikerült megállapodnun 1.800.000-ft-os összegben.Mi ennek 15%-át tudnák foglalónak letenni.Ami szerintem megfelelő.
A problémám a következő.
Az örökös szeretne az örökségéér még albérletet /használati díjat/ kapni visszamenőlegesen 10 évre /nagymamám halálától számítva/.
10 év alatt mi fizettük az ingatlannal kapcsolatos terhek egészét,a telket mi gondoztuk,tartottuk rendben,,Ő csak évente 2x jött látogatóba,mint vendég,akit szívesen láttunk.
Megállapodtunk,hogy ha úgy adódik,ide bármikor jöhet,kulcsa is van a házhoz.Akkor még azt mondta /10 éve/ ,hogy Ő nem jön ide lakni és használjam nyugodtan a szobályát,mert így legalább rendben lesz tartva /festés,szellőztetés,fűtés/,amiről sajnos csak szóbeli megállapodás volt,amit természetesen már bánok,most,hogy követelőzik.

Kérdésem az lenne,hogy,Önök szerint méltányos-e a 15%-os foglaló ?
Követelhet-e albérletet visszamenőlegesen?
Ha igen,akkor kb. mennyit arra a 10 évre,amikor az Ő részét is rendezetten tartottuk?

Nagyon szépen köszönöm a válaszukat és segítségüket!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

beni78 kérdése2016-07-17
Tisztelt ügyvédnő.


Családommal ezekben a napokban vásáróltunk egy családi házat.Vétel többször is megtekintettük az ingatlant, de nagyobb hibákat nem láttunkAz eladó kiköltözése és a kúlcsok átvétele után egy héttel elkezdtük az ingatlant felújítani.Ekkor döbbentünk rá, hogy a fő falazat nem azzal az építőanyaggal készűlt mint amit az eladó elmondott.
Állítása szerint tégla, de a felújításkor kiderűlt, hogy GÁZSZILIKÁT.Gázszilikát mint építőanyag gyenge minőségű és nem beszélve egészségügyi kockázatokról.Valószinű, hogy elálunk a vételtől ennek tudatában.
Kérdésem az lenne, hogy mi ilyenkor a teendő?
Szerződés felbontása?
Javítás az eladó kontójára?
A eladó volt ennek az ingatlannak az építetője-építője és tulajdonosa.
Tudnia kellett hogy miből készűl.

Köszönettel
Dr. Bese Julianna ügyvéd válasza2016-07-22
Tisztelt beni78!

Az Eladónak szavatossági felelőssége áll fenn mindenképpen, különösen, ha tájékoztatási kötelezettségét elmulasztotta, illetve megtévesztésre is lehet hivatkozni.
Az elállásnak tehát van helye, amely a szerződést felbontja.
Erre egy közös nyilatkozattal kerülhet sor, amely az eredeti állapot helyreállítását vonja maga után, azaz a kifizetett vételár visszajár, javításra is van lehetőség, azonban annak módja kérdéses ez esetben, valamint amennyiben az eladó ezt nem hajlandó megtéríteni az csak perben érvényesíthető.
Mint ahogy az elállás is, amennyiben az Eladó ahhoz nem járul hozzá.

Tisztelettel
Dr. Bese Julianna ügyvéd
2800 Tatabánya, Fő tér 3. fsz./1.
+36 34 788-523

drbese.julianna@chello.hu

József kérdése2016-07-16
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Feleségemmel 37 éve vagyunk házasok, két fiúnk van. 5 évvel ezelőtt (tehát már házasságunk ideje alatt) Édesanyám után örököltem egy lakást, 1/1 tulajdonban van bejegyezve.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az ingatlan közös tulajdonnak számít vagy ez az én különvagyonomat képezi? Halálom esetén ki milyen arányban örökli a lakást? A feleségem is örököl vagy be kéne jegyeztetni mint tulajdonostárs? Ön mit tanácsol? Semmiképpen sem szeretném kihagyni az öröklésből, végrendeletet még nem írtam.
Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát.
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-16
Tisztelt József!

Az ingatlan az Ön közös vagyona, és ha nem az a lakás szolgál az önök közös lakásául, úgy az ön esetleges halála esetén a lakást a gyermekei és a felesége fogja 1/3-1/3-ad arányban örökölni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

kérdése2000-01-01
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Andras kérdése2016-07-14
Tisztelt Ugyved!

Bp. 18. Keruleteben rendelkezem egy nagyobb meretu gyumolcsossel es erre a teruletre szeretnek lakoingatlant epiteni. Az orszagos torveny alapjan ez megvalosithato lenne, azonban a keruleti epitesugy besorolasaban a terulet valos helyzetevel es tulajdoni lapjan szereplo gyumolcsosi besorolasaval ellentetben erdoteruletnek minositi es ez alapjan erosen korlatozza barmi nemu epitkezes meginditasat. (A helyi epitesi szabalyzat erdoteruletbe sorolt ovezetire nezve a bvksz re hivatkozik ki melynek kapcsolod pontja egyaltalan nem engedelyez lakoingatlan epiteset)

Azzal tisztaban vagyok, hogy a helyi szabalyozas szigorithatja az orszagost, azonban azt nem ertem, hogyan sorolhatnak epitesugyi szempontbol a valosaggal koszonoviszonyban sem levo kategoriaba egy adott teruletet. Onok szerint tamadhato maga a besorolas, elerheto gyumolcsosi valos statuszba valo atsorolas, vagy tudnak mas lehetoseg mellyel elerhetnem epitesi engedelyem megszerzeset?

Koszonettel: S. Andras
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-14
Tisztelt Andras!

Erre a kérdésre ezen a fórumon nem fogok tudni válaszolni, ez egy összetett jogi feladat: feltérképezni, hogy milyen mód kínálkozik az ingatlan beépítésére.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

János kérdése2016-07-14
Tisztelt Ügyvéd úr
Osztatlan közös tulajdonú ingatlannal rendelkezem, ikerház, külön udvarral. A másik lakás tulajdonosa CHF alapú jelzálog hitelét nem fizette majd 2013 júniusában elhunyt, az örököse a Magyar Állam lett. Jelenleg a tartozását az OTP faktor kezeli. Az állami vagyonkezelő nem értékesítheti, vagy nem akar csinálni semmit, mert jelzálog jog van bejegyezve az ingatlanra, az OTP faktor pedig nem ad felvilágosítást, hogy várható e árverezés valamikor.
Kérdésem, hogyan lehetne felgyorsítani a folyamatot, hogy a másik lakásnak is legyen tulajdonosa (ne az állam hagyja üresen tönkremenni), vagy meglegyen hirdetve árverésre, így rendeződjenek a tulajdoni viszonyok. A mi tulajdoni hányadunk is eladó, de több vevő a rendezetlen tulajdoni viszonyok miatt lépett vissza.
Üdvözlettel
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Borika kérdése2016-07-13
Kedves Ügyvédnő!

Előre is köszönöm szíves válaszát:
Drága szüleimtől 11 éve örököltem egy szántót, ez a nevemen van, melynek 1/3 részén a 15 éve közös férjemmel gazdálkodunk úgy, hogy kicsi veteményes van és gyümölcsfák vannak. 2 db picike, 2x2 méteres faházat tettünk le, kerítést húztunk rá és a nevemre egy lakókocsit vásároltunk és tettük le a területre ( azért a nevemre, mert a személyautók a férjem nevére lettek vásárolva). 2/3 részét mindig valaki műveli ingyen, mivel mi nem tudunk szántás-vetésre költeni. Szeretném tudni, hogy esetleges halálom esetén az örökösöm a gyerekem lesz-e, vagy mivel 15 éve már házasok vagyunk, a férjem is igényt tarthat rá, illetve az ő gyerekei. Haszonélvezetet biztosítanék a férjemnek, de nem szeretném, ha az én gyerekem kívül más is igényt tarthatna a területre ( a férjem nem baj, de az ő gyerekein keresztül más idegen ne tartson igényt erre). Kell-e valamit tennem, vagy az öröklés szabályai szerint ez kizárólagosan az enyém volt, van és marad?
Még egy kérdésem van: Mostani házasságom előttről van saját lakásom, az én nevemen, saját vagyon . Talán jól tudom, hogy ezt csak a gyerekem örökölheti akkor is, ha már 15 éves házasok vagyunk a mostani férjemmel?? Köszönettel várom szíves válaszát. Borika
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Borika kérdése2016-07-13
Tisztelt Ügyvédnő!
15 éves házasok vagyunk második férjemmel. 11 éve elhunyt szüleimtől egy házrészt örököltem 11 éve, amit eladtunk 12 millió Ft-ért, majd ebből az összegből az én nevemre vásároltunk egy kis lakást 10 millióért, amit kiadunk.
Vettünk egy nyaralót is 6 millióért, de mivel nem volt elég a pénz, ezért 6 millió Ft deviza hitelt vettünk fel. A jelzálog a kis lakásra lett rátéve. A nyaralót eladtuk, a kölcsönt visszafizettük, a kis lakást azóta is kiadjuk. A kis lakás a nevemen van, a nyaraló közös néven volt, de már el van adva.
Minthogy a férjemnek is vannak gyermekei, és mivel úgy érzem, hogy a szüleim házrészéből kapott összegből vettük a kis lakást, ez csak az enyém, vagyis csak az én gyerekem lehet az örököse, érzem én így. Így van-e, vagy mivel 15 éve házasok vagyunk, ez is közös lett? Hogy a gyerekem és a férjem gyerekei jogvitába ne keveredjenek, hogyan biztosíthatom, hogy csak az én gyerekem örökölje az én örökségemből vásárolt ingatlant? Van-e tennivaló, vagy ez egyenesági öröklésként a gyerekemé marad mindenképpen? Tisztelettel köszönöm szíves válaszát.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Miklós kérdése2016-07-13
Tisztelet Hölgyem/Uram!

Balatonlell "kishegy" elnevezésü területén van egy 1077nm. nagyságú a tulajdoni lapon" zártkert" besorolásu területem, aminek nagy részén gyümölcsfák, és konyhakert található. Eladásra hirdettem a területet, a vevő aki jelentkezett a 3% beépíthetőség biztos tudatában / én is így tudom / volt. Már majdnem lejárt a kötelező önkormányzati kifüggesztés, amikor az önkormányzati építési osztályon azt mondták nem lehet beépíteni a területet semmilyen formában / tároló, pince, stb/. A vevő természetesen így már nem kívánja megvenni. A kérdésem az lenne bele kellene nyugodjak abba hogy a területem így a töredékét éri, vagy van olyan fórum ahol megfellebbezhetek egy önkormányzati döntést / határozatot /

A területtel kapcsolatos kérdésemre a válasz ez volt az önkor mányzattól.


Tisztelt Miklós!
A Balatonlelle, XXX hrsz-ú ingatlan Mk/2-C1 jelű kertes mezőgazdasági területen lévő szőlőkataszteri
területek övezetben van, melynek a beépítési feltétele:
- a beépíthető terület nagysága 1500 m2, illetve a területnek 80%-ban szőlőműveléssel
hasznosítottnak kell lenni.
Mivel az adott ingatlan nem éri el a minimális m2-t, azon épületet építeni nem lehet.

Tisztelettel: Miklós
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Gabriella kérdése2016-07-12
T.Ügyvéd Úr!A VOLT élettársammal van egy közös ingatlanunk aminek a 3/4 része az enyém de a haszonélvezeti jog az övé.Albérletben lakom Ő a saját lakásában már 5 éve külön élünk és nem tudok vele megegyezni nem akarja eladni az ingatlant már utóbbi időben szóba sem áll velem.Voltunk ügyvédnél azt ajánlotta vegyem meg a részét,ezt nem szeretném mert sertéseket tartott a lakóépületben(már nem)és nincs is rá pénzem.Szeretnénk az új párommal egy lakást venni,de az összes megtakarított pénzem az említett ingatlanban van(4500000ft).Nem tudom mit tegyek neki van egy saját ingatlana,Én meg albérletben lakom.A közös ingatlanunk üresen áll,már kilátástalannak látom a helyzetem. Albérletben fogom leélni az életem?Várom hogy talán hamarabb hal meg mint Én.Segítségét előre is köszönöm!Gabriella
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Alexandra kérdése2016-07-12
Tisztelt Ügyvéd Nő!

Olyan probléma áll fent a mi osztatlan közös tulajdonú udvarunkban, hogy a belvárostól 300 méterre, van ez a köz sarki telek rész ahol 3 ház rész található abból 2 házrész a szomszéd tulajdonában áll és az le is van választva a mi telek részünktől, egy méter magas kerítés tákolmánnyal. Azon a részen tartanak vadkacsát, kutyát, galambokat, tyúkokat és még papagájt is. 2012-ben a középső házrészből kihaltak a szomszédok és elő vásárlási joggal élt az élettársam, de a másik szomszéd felajánlotta, hogy ha erről lemond akkor a köz felőli oldalon lévő bedeszkázott részt ahol ki lehet alakítani egy kijárási lehetőséget, hogy minket ne zavarjanak azt kialakítják, és húzunk fel egy porfogó falat ami persze a hangot is tompítaná. E-közben az élettársamnak 2012-ben Németországban munka közben egy súlyos betegsége alakult ki aminek a diagnózisa: Sarkoidose, mind e-mellett papírja van arról, hogy allergiás a madár tollra, kutyaszőrre. Felkeresett 2015-ben egy ügyvédet Budapesten aki nagyon szépen megfogalmazta írásban, hogy legyenek szívesek velünk együtt működni és valósuljon meg az amit 2012-ben szóban megígértek, mert már az a por és szőr és madártoll ami át száll hozzánk nagyon megkeserítik az ő egészségi állapotát és esténként alig kap levegőt amikor haza érkezik. De a helyzet csak egyre jobban fokozódik és a viták is megnehezítik az életünket. Egy időben orr spray-t használt, de az komoly függőséget okozott. Gyermeket szeretnénk, de ilyen egészségügyi problémákkal elég nehéz. Kihez tudnánk fordulni segítségért így, hogy van lehetőségünk arra, hogy megszüntessük ezeket a problémákat aminek a költségeit felajánlottuk, hogy átvállaljuk, de még így sem érdeklik a mi egészség ügyi problémáink?!
A mi problémánk megoldására csak annyi kellene:
- porfogó fal felhúzása
- külön bejáratú kapu a két családnak, hogy ne hozzák át a mi telek részünkre az allergéneket amire allergiás az élettársam.
Ennyi kellene ahhoz, hogy zavartalanul tudjon élni a két család, nyugodt szomszédi kapcsolatban.
Remélem ön tudna ebben segíteni legalább egy indulási pontot mondani, hova forduljunk ez ügyben.

Az ügyvédnő által írott nyomtatványból részlet:

Mint az Önök előtt is ismert, a Kiskunfélegyháza belterületi 423 helyrajzi szám alatt nyilvántartott, Kiskunfélegyházam Rákóczi u. 4. szám alatti, összesen 399 négyzetméter nagyságú "lakóház, udvar, gazdasági épület" megjelölésű ingatlannak Ügyfelem 540/1680-ad részbeni tulajdonosa, míg Önök együttesen 300/1680-ad részbeni tulajdonosok, és fiuk, Ifj. Baranyi János 840/1680-ad tulajdoni hányaddal rendelkezik. Az ingatlan tehát az Önök osztatlan tulajdonában áll, és a 2012. November 29-én készült "Ingatlan használati megállapodás" részletesen leírja, hogy az egyes tulajdontársak az őket megillető tulajdoni hányaduk alapján melyik ingatlanrészt használhatják kizárólagosan, és melyik ingatlanrészt használják közösen a tulajdontársak."

Ugye idén is felmerült olyan probléma, hogy a mi engedélyünk nélkül míg mi nem voltunk itthon felásták az udvarunkat, ezt is megfogalmazta az ügyvédnő, hogy a korábbi megállapodás szerint ők csak is kizárólagosan a
mi kertrészünket semmilyen más formában nem használhatják a ki/be járáson kívül, és legyenek szívesek együtt működéssel bele egyezni a korábban említett köz felőli oldalon való kapu kialakításába.
A közös használati kaput rendszeresen nyitva hagyják, miközben köztudott, hogy gyakoriak a lopások és a besurranó tolvajok.

Próbáltam minél több információt megosztani Önnel.
Nagyon szépen köszönjük előre is a segítségét!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

K. Béláné kérdése2016-07-12
Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Szeretném segítségüket kérni. 2016.06.28-án kötöttem egy kizárólagos szerződést a TOP3 Ingatlanirodával. Az ingatlanos fiatalember akivel a szerződést megkötöttem a szerződésben irányárként 14,2 m.Ft. limitárként 14,2 mFt és reális árként 12 mFt-ot írt a szerződésbe. Én kértem, hogy mindenképpen szeretném a 14,2 mFt-ot megkapni, mert másik lakást veszek amihez kell ez az ár. Úgy vettem észre az elmúlt időszakban, hogy az ingatlanos fiatalember mindig lejjebb és lejjebb akarja az árat vinni. Én ugyan nem látom, hogy mennyien nézték meg az ingatlant, de az Ő véleménye szerint nem elegen, hogy vevő is jöjjön. Menet közben az én személyes hirdetésemre (amit még az ingatlan eladási szerződés megkötése előtt tettem meg), jelentkezett egy hölgy, aki az eredeti 14,2 mFt-os áron meg is venné a lakást. Mit csinálhatok ez ügyben. Kihagyhatom az ingatlanirodát, felbonthatom velük a szerződést úgy, hogy ne kelljen a magas közvetítői díjat kifizetnem, vagy sem. Várom megtisztelő mielőbbi válaszukat. Üdvözlettel Zsóka
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-14
Tisztelt K.Béláné!

A kizárólagos szerződés pontos tartalmát kellene ismerni a válaszadáshoz, az ugyanis még azt is "tilthatja", hogy Ön közvetlenül hirdesse és vevőt keressen az ingatlanra. Meg kell vizsgálni a megszüntetési lehetőségeket is.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Viktória kérdése2016-07-11
Tisztelt dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!

A következő kérdéseimre szeretnék lehetőség szerint Önöktől választ kapni:
1.,Csömöri lakos vagyok és az ingatlant,amelyben családommal élek,testvéremmel örököltük meg 2013-ban.Mi itt is születtünk és itt nőttünk fel.27(mikor még testvéremmel gyerekek voltunk) éve új lakók költöztek a szomszédba és az ott levő parasztházat lebontották és a telek végét betonfallal megerősítve feltöltötték.Tudni kell,hogy itt kertszomszédságok is vannak és a telkek végén vízelvezető árok is van,mely a patakba vezeti-vezette-a csapadékot és telkek vizét is.Feltöltés után az első alkalommal már jelentkezett is a probléma,ami a mai napig gondot okoz,megáll a víz,jelentős része a teleknek víz alá kerül.A saját telkem is besüllyedt és a saját vize se jut be az árokba,így el van vizesedve.Ha csapadékos az időjárás,nem lehet lejutni a telek végére és a telek irtását is megakadályozza.Több alkalommal kértük az Önkormányzat segítségét,de érdemben nem történt semmi.Mit tehetek?
2.,A szomszéd ellen birtokvédelmet kértem a fái átnyúló lombozatai ellen,mert nem hajlandó levágni őket.Mire benyújtott egy két oldalas nyilatkozatot nem kevés rágalommal.Ebben a nyilatkozatban leírja,hogy évekig kénytelen volt gyomirtózni a mi kerítésünk vonalát(tehát átpermetezett),hogy a tőlünk átnövő gaz ne károsítsa az ő telkét.Mikor a birtokvédelmi eljárás keretén belül megtörtént a helyszíni szemle,akkor én kérdőre vontam a szomszédot,hogy ki adott neki erre engedélyt és mióta csinálja,arra azt válaszolta az önkormányzati személy és családom jelenlétében,hogy az elmúlt 15 évben minden évben rendszeresen és ezután is csinálni fogja.Erre megkérdeztem az eljáró személytől,hogy hol tudok feljelentést tenni,erre azt a választ kaptam,hogy a bíróságon.Kérdésem:tehetett volna-e a szomszédom feljelentést ellenem a gazosodás miatt,mint inkább birtokot sért önbíráskodva(tehát élve jogaival). Ha pedig erre van lehetősége,akkor nem kénytelen az önbíráskodásra.Én örültem volna,ha az önkormányzat kijön,mert a gazosodás pont a telek feltöltés/vizesedése miatt van.De gondolom nem szabályosan csinálta,így ezért nem fordult a hivatalhoz.
Kimondható-e,hogy a szomszéd szándékos veszélyeztetést követett el és mivel megfenyegetett,hogy ezután is csinálni fogja,úgy érzem,veszélyben van a családom tőle( a fiam két éves!).Felhívtam a rendőrséget is ez ügyben,viszont azt mondták a fenyegetésre,hogy mivel családtagok jelenlétében történt,agy az elfogultság miatt nem elfogadható.Viszont az önkormányzat embere nem gondolom,hogy vállalja a tanúskodást.Kérhetek-e utólag jegyzőkönyvet erről?Mi lenne a legjobb megoldás:bíróság(ki tudja hány évig és milyen költségekkel?) vagy újabb birtokvédelmi eljárást kérjek?Mit tanácsolnak?
Köszönettel:Viktória
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-14
Tisztelt Viktória!

1. Amennyiben ez egy egy évnél régebbi probléma, úgy a bírósági út lehetőségét vizsgálnám meg elsőként.

2. A rendőrségi feljelentés lehet az egyik út, de annak sikere nem prognosztizálható. A másik a kártérítési per, az okozott károk megtérítése iránt.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Gábor kérdése2016-07-11
Tisztelt Ügyvéd Úr/nő

2011-ben vettünk egy lakást, melynek akkori tulajdonosa édesanyám.
Ezt a lakást szeretnénk értékesiteni és értékében egy kisebb lakást vásárolni, azonban 2015-ben a lakás tulajdonjoga egyenási rokonok közötti szerződéssel át lett iratva az én nevemre, de édesanyám maradt a haszon élvező.

Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben milyen adó vonzata van és melyik dátumot kell figyelembe venni az adózás szempontjából?

köszönöm.
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-15
Tisztelt Gábor!

Az ajándékozás időpontja az adószámítás szempontjából a szerzés időpontja, viszont egy speciális szabály szerint az eladási ár 25 %-a lesz a jövedelem, és ennek 15 %-a a fizetendő adó. Néhány további körülmény ismerete esetén tudnék gondolkodni a lehetséges legális optimalizálási lehetőségekről.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Ildikó kérdése2016-07-11
Üdvözlöm Önöket, s kérem, segítsenek problémámmal kapcsolatban. 44 éve vásárolt házamat 1 hónapja eladtam, hirdetés alapján. (ennek szövege visszakereshető) Egy szimpatikus család is jelentkezett, ahogy többen is, ők már telefonon közölték, látatlanban is vegyem úgy, hogy a hirdetés alapján megveszik a házat. El is jöttek még aznap, megnézték, és megbeszélésünk szerint ügyvédnél szerződést is kötöttünk. A teljes vételárból még 3,2 M Ft-tal tartoznak, ezt 15.ig kell kifizetniük. Közben engedtem, hogy beköltözzenek, mert nekik sürgős volt, s most azt találták ki, hogy többek között nincs a ház hátsó, másik utcai telekre néző tűzfala bevakolva, s mert ezt nem mondtam, levonnának a vételárból. Megtekintett állapotban vették meg, s annyit mondtunk még, hogy 26 éve épitettük be a padlásteret. A tűzfal sosem volt vakolva, építése óta, kb 60 éve sem. Vevő most úgy emlékszik, azt mondtuk, teljes felújítás volt. Ügyvéd úr szerint van-e jogalapja igy utólag reklamálni a be nem vakolt tűzfal miatt? Válaszukat nagyon köszönöm.
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-14
Tisztelt Ildikó!
Szerintem alaptalan a követelésük.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Ági kérdése2016-07-11
Tisztelt Cím!

Nem, tudom, jó, helyen érdeklődöm-e?
A volt férjemmel, vidéken, van egy 2 generációs, nagy családi házunk. Van, egy család, akik, 6 millió Ft-t értékbe adnák át, a önkormányzati lakás, határozatlan idejű jogát. A többi, összeget, úgy kapnánk meg, hogy kölcsönt vesznek fel. Valóban, megkaphatom én a cserével a határozatlan idejű jogot, és a legfontosabb, megvásárolhatom én ezt a lakást, ha a szerződés, így lesz leadva? Mert a gyermekeimre, tulajdont szeretnénk, rájuk, hagyni
Kérem, segítsenek, vagy ajánlanak, valakit, aki ebben az ügyben, jogosan eljárhat érdekemben.
A lakás a x kerületben van a Gyömrői úton.
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-14
Tisztelt Ági!

A csereszerződésnek jogi akadálya nincs, de a különbözet megfizetése már "problémásabb" körülmény. Tekintve, hogy az ügylet "ügyvédkényszeres", ezért érdemes megfelelő szakértelemmel bíró ügyvéd kiválasztásával kezdeni a folyamatot. Ebben akár a mi irodánk is a segítségére lehet! Amennyiben erre igényt tart, kérem, küldjön e-mailt!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Tamás kérdése2016-07-10
Tisztelt Jogász,

Egy lakást szeretnék vásárolni egy olyan társasházban, ahol az építkezés nem rég kezdődött el, a várható befejezés egy év múlva esedékes. A telek a beruházó tulajdonában van és tehermentes. A beruházó állítása szerint saját tőkéből finanszírozzák a beruházást.
Ha a lakás mellett döntök, akkor 2 héten belül alá kellene írnom a előszerződést, hogy a kiszemelt lakásról ne maradjak le. Néhány hónapon belül a végleges szerződést is alá kell írnom.

Az ingatlan árát 30% önerőből és 70% lakáshitelből finanszíroznám. Elvileg a beruházó megállapodott egy bankkal, ami úgy ad hitelt a vevőnek, hogy a hitelösszeget részletekben már az építkezés közben elkezdi folyósítani a vevőnek.

A kérdésem, az hogy milyen biztosítékokkal tudom elérni azt, hogy amennyiben az eladó szerződést szeg, tehát becsődöl, vagy jelentős késéssel, hónapokkal később tudná birtokba adni a lakást, akkor én elállhassak a szerződéstől, és visszakapjam az addig megfizetett teljes önerőt (10% foglaló, és 20% vételárrészlet), illetve, hogy a bank se követelje rajtam a teljes addig folyósított hitelösszeget?
Lehetséges az összes befizetett összeget, és a folyósított hitelösszegeket is ügyvédi letétbe helyezni, és csakis akkor átutalni a vevőnek, ha a szerződésnek megfelelően teljesít és birtokbavehetem az ingatlant?

Nagyon köszönöm a tanácsukat.
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-14
Tisztelt Tamás!

Az utolsó mondatban írt megoldás elvileg működhetne, de nagy kérdés, hogy a másik fél ezt a feltételt elfogadja-e. Alapvetően ebben a helyzetben azzal tudja leginkább biztosítani a saját jogi helyzetét, hogy megbíz egy saját jogi képviselőt, aki akár tanácsadással, akár okiratszerkesztéssel közreműködik abban, hogy biztonságos konstrukcióban szerezzen tulajdonjogot a tehermentes lakáson.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Andrea kérdése2016-07-10
Tisztlet Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!

Érdeklődöm,hogy önkormányzati lakás bérleti joga elajándékozható-e féltestvérem részére, aki állandó lakó a lakásban?

Üdvözlettel.
Andrea
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-14
Tisztelt Andrea!

Nem, a bérleti jog nem átruházható. A testvére csak az önkormányzat hozzájárulásával kerülhet be a jogviszonyba.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

László kérdése2016-07-09
Tisztelt Címzet!
Van egy 20 éve épült családi ház, ami akkor megkapta az építési engedélyt és minden a rajz szerint épült, csak amikor kész lett, nem kérvényezte a tulajdonos a lakhatási engedélyt. Megszeretném venni ezt a házat és nem tudom, hogy ez mennyiben befolyásolja az adás-vételt, illetve szükséges-e,így 20 év elteltével fennmaradási engedély? Ha szükséges, akkor az kb. mindet egybevéve mennyibe kerül? Köszönöm.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Bandi kérdése2016-07-07
Üdvözlöm!-r-nMegkötött adásvételi szerződésünk van. A vevő szeretné a teljes vételár kifizetése előtt elkezdeni a lakás felújítását. Hozzájárulok, de le akarom védeni magamat, ha meghiúsulna az adás-vétel. Milyen szerződést kell erről írni, mi legyen benne? köszönöm
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Katalin kérdése2016-07-06
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Emeletes családi házban lakom a szüleimmel. Szomszédunk a mi házunk mellè ültetett fenyőfákat még évekkel ezelőtt. Azonban ezek a fák mostanra szinte egy magasságban vannak a házunkkal. Kb. 60-70 centire lettek ültetve anno a házunk falától. Nappal is lámpafénynél kell lennünk az érintett helyiségekben. Kivágni nem hajlandó őket csak arra figyel hogy ne nyúljanak át az ágak. Véleményem szerint ezek a fák veszélyesek a házunkra nézve. Ön szerint mit tehetünk annak érdekében hogy kivágja őket?
dr.Menczel-Kiss Gergely válasza2016-07-14
Tisztelt Katalin!

Birtokvédelmet kérhetnek a jegyzőtől. Adott esetben elrendelhetik a fák metszését, kivágást.Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Katalin kérdése2016-07-06
Tisztelt Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!
Tisztelt dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd!

El szeretnénk adni családi házunkat. Lenne egy komoly érdeklődő a házra, aki eleinte csak bérbe venné, majd maximum 1 éven belül meg is vásárolná az ingatlant.
A kérdésem az lenne, hogy milyen szerződést kell ilyenkor írni? Megoldható-e egy szerződéssel? Ha igen annak (gondolom)tartalmaznia kell az adásvétel, és a bérbeadás feltételeit?
Ami szintén fontos kérdés számomra, hogy ilyenkor ugyanúgy kell-e foglalót letenni, mint egy ’sima/normális’ adásvételkor (azaz, ha nem jön létre az adásvétel, és nem az eladó hibájából, akkor nem jár vissza az vevőnek)?
A megfizetett bérleti díj a vételár részét képezi-e ebben az esetben?
Végül azt szeretném megtudni, hogy, ha nem sikerül hitelt felvenni a vevőknek, akkor mi lesz a foglaló ’sorsa’?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

További szép napot, üdvözlettel:
Katalin
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-09
Tisztelt Katalin!
A választ az határozza meg, hogy pontosan mi a felek szándéka. Biztosra vehető az adásvétel (is), vagy csak egy szándékot jelöl a bérlő/vevő részéről?
Ezen alapkérdés után lehet korrekt választ adni a kérdéseire, ezen belül arra is, hogy egy avagy két szerződésről beszélünk...

Tekintve, hogy nem szokványos ügyletről van szó, így indokolt lehet egy jogi képviselőt is bevonni az ügyletbe, aki az Önök érdekeit képviseli a megállapodás tető alá hozása során.Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Andrea kérdése2016-07-05
Üdvözlöm.
30 évvel ezelőtt építettem egy nem beton alapú garázst a telkemre ami a szomszéd ház falától kb 20 cm távolságra van
A szomszédom ennyi idő után(eddig nem zavarta)jelentett az épitésügyi hatóságnál.
A kérdésem az lenne hogy számíthatok e emiatt birságra vagy előfordulhat az ishogy el kell bontanom?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Andrea
dr.Gáspár Sándor ügyvéd válasza2016-07-20
Tisztelt Andrea!

Az építésügyi hatóság legkésőbb az építés befejezésétől - ha az nem állapítható meg, akkor az építmény használatbavételétől - számított tíz éven belül intézkedhet [1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 48/A. § (5) bek.]. A megépítéstől számított 10 év elteltével az épület szerzett jogon maradhat, az építéshatóság építéshatósági eljárásban el nem bontathatja és nem is bírságolhatja. Önnek mint tulajdonosnak kell bizonyítani, hogy az épület jelenlegi állapotában, már több mint 10 éve megépült. Ha megfelelően tudja bizonyítani, hogy az épület több mint 10 éves, az építéshatóság nem szab ki bírságot, és nem rendeli el a szabálytalanul megépített épület bontását.

Tisztelettel:

dr. Gáspár Sándor ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Békeligeti u. 1. I. em. 106.
telefon: +36/92 334-148
http://www.drgasparugyved.t-online.hu
drgasparugyved@t-online.hu
drsandorgaspar@gmail.com

Beatrix kérdése2016-07-04
Tisztelt Ügyvèdnő/ùr !
Kèrdèsem a következő lenne.
Volt egy ingatlan kilakoltatàsi perem, melyben a bìrosag hosszù èvek utàna nagyobb összeget lakàshasznàlati dìjra szàmolt fel az alperesek rèszère ,melyet nem fizettek meg ezèrt kèrtem a vègrehajtàst.
Az adòsoknak volt egy ingatlanuk amire ràterheltèk a vègrehajtàst.
Ennek illetèkèt befizettem az illetèkes okmànyirodàba.
Tudomàsom szerint harmincnap elteltèvel , ha nem ròjàk le tartozàsukat, autòmatikusan tulajdon jogot kapok az ingatlanra, az az az ingatlan tulajdonosa èn leszek. /Az ingatlan kevesebb összeget kèpvisel mint az adòsok tartozàsa /
Ez valòban ìgy van?
Vagy csak àrverezès ùtjàn tudom behajtani a pènzem egy rèszèt?
Ezt szeretem tudni, hogy mi ennek a hivatalos folyamata.
Előre is köszönöm mihamarabbi vàlaszukat.
Tisztelettel Beatrix
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-09
Tisztelt Beatrix !
Nincs automatizmus, árverés következik, amit a végrehajtó bonyolít le, és annak során - sikertelenség esetén - elképzelhető, hogy megszerezheti az ingatlan tulajdonjogát.
Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Katalin kérdése2016-07-03
Tisztelt Ügyvèd úr/nő!

Közös tulajdon esetèn az elővàsàrlàsi jogról le lehet mondani előre, àltalànossàgban?
Kb. 10 éve alàírtott a tulajdonostàrsam velem egy nyilatkozatot, mely szerint elővàsàrlàsi jogomról mindörökre lemondok, ingatlan rèszét nem kívànom a jövőben megvàsàrolni. Ingatlrészét azonban most àrverezik ès szeretnènk előàrverezèsi joggal élni.
Érvènyes a 10 évvel ezelőtti nyilatkozatom?

Előre is nagyon köszönöm mielőbbi vàlaszàt.

Tisztelettel:
Katalin
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-03
Tisztelt Katalin!

A "lemondás" érvénytelen, Ön élhet az elővásárlási jogával!


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Tóthné Papp Éva kérdése2016-07-03
Tisztelt Ügyvédnő. Arra szeretnék választ kapni egy helyrajziszámon lévő társasházban lakom három részre van osztva két telek be van építve a harmadik üres tartozik hozzá egy osztatlan közös terült ami tulajdon képen csak egy kocsi bejáró van e joga valamelyik tulajdonosnak is az osztatlan közös részen külöbözö tárgyakat tárolni sőt a kutyáját is ott tartja a kutyaházával együtt de piszkát nem takarítja . Másik az üres telk részen ami az én tulajdonom évekkel ezzelött közösen ültetünk gyümölcs fákat most önkényesen kiszedini. Várom a válaszát tisztelettel .Tóhné.
dr.Koczka Judit ügyvéd válasza2016-07-05
Tisztelt Cím!

A közös rész használatát illetően, hogy mi legyen a szabály, ha Önök nem tudnak megállapodni, akkor a bíróságtól lehet kérni a használati szabályok meghatározását.

Kutyát Békéscsabán a helyi rendelet szerint - úgy emlékszem, - csak kennelben lehet tartani, kutyaházban, kikötve nem.

Legjobb lesz, ha ügyvédhez fordul, aki levélben felhívja a kívánt szabályok betartására a másik felet, és ha ez hatástalan, akkor marad a bírósági út. A http://igazsagugyihivatal.gov.hu/jogi-segitsegnyujtas oldalon tájékozódhat a jogi segítségnyújtás lehetőségét illetően.

Tisztelettel:

Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Gyula kérdése2016-07-03
Tisztelettel üdvözlöm és a következőről kérdezném a véleményét . Osztatlan közös tulajdonban lévő házunk van amit ketten örököltünk harminc éve megegyeztünk a lakhatásról a ház ami három szintes a testvérem a tetőtéri lakást és a földszintet lakja én a középső lakásban hivatalos megosztás nem történt .A testvérem a tetőt több helyen megbontotta de nem fejezte be annak ellenére ,hogy kötelezték az eredeti állapot helyre állítását ! Most úgy döntőt,hogy eladja az ingatlan részét ! Azt szeretném kérdezni ,hogy az új vevőt terheli a tető javítása és a befejezése vagy engem is mivel osztatlan közös tulajdon és nincs megosztva .Tisztelettel Gyula
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-03
Tisztelt Gyula!
A tető a közös tulajdon része, ennélfogva annak fenntartása és javítása közös kötelezettség és költség. Már a lebontáshoz is szükség lett volna a tulajdonostársak egyetértésére, ami sajnálatos módon nem valósult meg.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Márta kérdése2016-07-02
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Mint már több alkalommal, most is sürgős segítségét, tanácsát kérem.
Fiatal barátnőm tavasszal határozatlan időre kötött szerződéssel bérbe adta egy régi építésű ház földszintjén lévő, befektetési céllal vásárolt lakását. A bérlő az első két hónapban rendesen fizette a lakbért és egyéb költségeket, viszont a harmadik hónaptól csak csökkentett összeget+ rezsit, a negyedik hónapban semmit. A beköltözés után néhány héttel panaszkodni kezdett a szekrények dohos szagára, majd az egyik helyiség (ablak itt nincs, csak szellőző) falán megjelenő apró penészfoltokra, amit barátnőm saját kezűleg vegyszeres kezeléssel megszüntetett. Páramérőt is vitt a lakásba, a lakót, a szellőztetés fontosságára figyelmeztette. Mivel a lakó fázott a fürdőszobában (saját bevallása szerint forró vízzel fűtött!), a tulajdonos rövid időn belül fali hősugárzót szerelt fel a részére, tehát lehetőségeihez képest igyekezett orvosolni a problémát.
Utoljára május végén járt nála, hogy az órákat leolvassa. Ekkor a lakó arról számolt be, hogy javult a helyzet, mióta szellőztet,-bár a szekrényeket továbbra sem használja.
Június elején emailben jelezte a lakó, hogy a jövő hónap elején kiköltözne, mert jobb helyet talált,- ezt barátnőm elfogadta. Amikor azonban ugyancsak emailben arra kérte a lakót, hogy még a kiköltözés előtt tegye lehetővé a bejutását az ingatlanba, és rendezzék az eddigi tartozást, támadással reagált, mondván, hogy ne követelőzzön, mert inkább ő tartozik neki kártérítéssel, mivel több százezer Ft értékű drága holmija vált használhatatlanná (fotókat küldött, tanúkat ígért és meg nem egyezés esetére jogi lépéseket) A megegyezés részéről a tartozás elengedését jelentené.
Továbbra sem hajlandó arra, hogy a két nap múlva esedékes kiköltözés előtt lehetővé tegye, hogy barátnőm a saját szemével győződjön meg a kár jogosságáról.
Szerintem a fotók meg a tanúk nem nyújtanak elég bizonyítékot arra, hogy a holmik valóban ott mentek tönkre. Vagy ha mégis ott, annak már május végén fel kellett volna tűnni, és jelezhette volna barátnőmnek ott jártakor. (Arról nem szól a fáma, hogy barátnőm berendezési tárgyai is károsodtak-e.) Mivel a szerződés határozatlan időre szólt, korábban is felmondhatta volna véleményem szerint. Nem kellett volna megvárnia, amíg mindene tönkremegy, ahogy állítja.
Kérdésem: mi a jó megoldás ebben a helyzetben?
- jogosan tagadja-e meg a bérlő a fizetést?
- kárigényének per esetén a fentiek ismeretében helyt adhat a bíróság? (vagy üres fenyegetésnek kell venni?)
- a tértivevényes, ajánlott levélben küldött fizetési felszólításnak, majd fizetési meghagyásnak van még értelme?
- 1 havi kaució van, ami vagy a számlákra vagy a várható rezsiköltségre lesz csak elég
- nyeljen egy nagyot a tulajdonos, felejtse el a tartozást és örüljön, ha elmegy a bérlő, amikor ígéri? (Milyen jegyzőkönyvet vagy dokumentumot írjanak a lakásátadásról?)
Várom sürgős válaszát, amit előre is köszönök!
Egy régi hálás kérdező
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-03
Tisztelt Márta!

1. Nem.
2. Igen, ezt nem lehet kizárni.
3. Nehéz kérdés, de ha figyelembe vesszük a perek idő-és költségigényét, valamint az esetleges negatív kimenetelt is, akkor ez egy megfontolandó alternatíva.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Gyöngyi kérdése2016-07-02
Tisztelt Ügyvédek!

Kizárólagos eladási szerződést kötöttem egy ingatlan irodával.Hat hónap a kizárólagosság,ami most telik le .Idáig 2 érdeklődőt hozott az illető.A szerződésben ügyesen fogalmaztak,a 6 hónap kizárólagosság után automatikusan átmegy egy határozatlan időre szóló szerződéssé,amikor mással is hirdethetünk.Természetesen megemelt költséggel.Kérdésem a következő:miután mindössze 2 vevőt hoztak,nem lehetne a kizárólagos szerződés lejárta jul.16 után ezt felbontani,vagy ez a szerződés már örökké tart?Tisztelettel.Pelsőczi Gyöngyi
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-02
Tisztelt Gyöngyi!


A szerződés ismeretében tudnék pontos választ adni, de feltehetően található benne valamilyen megszüntetési lehetőség.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Peter kérdése2016-06-30
Tisztelt Ugyved Ur/Ugyved Asszony!

Kilakoltatsi ugyben szeretnek jogi tanacsot kerni. Szuleim 1995-ben vasaroltak reszemre egy ingatlant Budapesten. Az ingatlanon haszonelvezeti joga volt a nagymamamnak, aki tavaly Augusztusban elhunyt. Unokanoverem arva leven nagymamammal elt a lakasban, allando lakcime is ide szol. Nagymamam halala utan nem hagyta el a lakast, tobbszori szobeli felszolitasra sem. Iden Februarban elkezdtunk targyalni a lakas eladasarol, unkanoverem megszerette volna venni. utobb kiderult, nincs elegendo penze a vasarlashoz, igy irasban is es szoban is tobbszor felszolitottam, hogy hagyja el a lakast. Felszolitasomnak nem tett eleget, jelenleg is az ingatlanban lakik, es ma ertesitett arrol, hogy beletorte a zarba a kulcsot, igy lecsereltette azt, igy rajta kivul senkinek nincs kulcsa a lakashoz. A regi zarhoz En is es edesapam is rendelkezett kulccsal. Jelenleg En kulfoldon elek, es erdeklodni szeretnek, hogy mik a lehetosegeim, hogy hazautazas nelkul ratudjam birni a lakas elhagyasara, szeretnem eladni a lakast. Emailben ertesitett arrol is, hogy feladta az uj kulcsot postai uton reszemre, amit nem nagyon ertek, hogy miert nem edesapamnak adta oda oket. Feltetelezem, hogy nem adta fel, regebben tortent ilyen eset, papirok, fontos dokumentumok kuldesevel, amik sosem erkeztek meg hozzam. Hogyan tudnam unokatestveremet kilakoltatni? Felajanlottam neki az alberleti lehetoseget is, termeszetesen szerzodessel, es erre valaszkent kaptam a zarcsererol az ertesitest. Minden irasbeli felszolitassal rendelkezem, az osszes beszelgetesunk e-mail formajaban tortent.
Valaszukat elore is koszonom,
Tisztelettel:
Peter
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-02
Tisztelt Peter!

A tulajdonosnak kizárólagos joga van birtokolni és használni az ingatlant, és ennek bárkivel szemben érvényt tud szerezni, akár bírósági úton is. Ez a lehetőség kínálkozik Ön előtt is, javaslom, hogy jogi képviselő útján kapjon a használó egy felszólító levelet az azonnali birtokba adásra vonatkozóan, ennek eredménytelensége esetén pedig bírósági pert kezdeményezhet, annak összes költségét és az eddigi használat alapján a használati díjat is a rá terhelheti. Amennyiben igényt tart rá, úgy a mi Irodánk is szívesen látja el ebben az ügyben a képviseletét.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Szilvia kérdése2016-06-30
Üzenet: Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!
Telekrész eladással kapcsolatban lenne kérdésem.
3 évvel ezelőtt vásároltunk egy 65 nm2-es házat egy 596 m2-es telken. Most szeretnénk ennek a teleknek a 300 m2-es részét eladni, nincs szükségünk rá. Sajnos külön helyrajzi számmal nem lehet értékesíteni a telket a mérete miatt, így ha jól értesültem osztatlan közös tulajdonként kell eladnunk. A kérdésem az lenne, hogy ha az új tulajdonos lakóházat szeretne építeni az eladott telekrészre, akkor még az eladás előtt társasházi alapító okiratot kell készítenünk a társasházi tulajdonról? Ennek milyen költségei vannak? Illetve az eladni kívánt telekrészen nincs sem gáz, sem villany, sem víz, így azt az eladás után a mi telkünkről fogják átvezetni? Ehhez köteles vagyok hozzájárulni?
Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is!
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-02
Tisztelt Szilvia!

A tervezett felépítmény ismeretében lehet nyilatkozni a társasház ügyében, elképzelhető, hogy nem is lehet alapítani Th-t. A közművek közös használata ügyében érdemes a tulajdonostárssal megállapodni és azt írásba foglalni, ez a megállapodás az egyes ingatlanrészek használati viszonyait is szabályozhatja, ami a TH alapítást is helyettesítheti.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Bogi kérdése2016-06-30
Tisztelt Cím!

Olyan kérdésem lenne, hogy mi a jogi szabályozása a szomszédok közötti vízelvezetésnek?
A helyzetünk a következő. A mi házunk a telekhatárra épült, amit ugyanezen vonal mentén egy présház követ. A szomszédunk a présházunk oldala mellé vezeti a tetőről lefolyó vizét. Ez a pincénkben időszakos beázásokhoz vezetett. Mivel most újítanánk fel a házat és meghosszabítanánk az eredeti házfalat, ez a probléma most már az új házfalunkat is érinti. Kötelezhető ő arra, hogy máshova vezesse a vizet?
Arra hivatkozik, hogy már 40 éve így működött a dolog és eddig nem volt baj- anyukám "oldotta" meg eddig a beázás problémáját- és a mi présházunk fél oldaláról is oda folyt a víz.
dr. Forgács Gábor ügyvéd válasza2016-07-14
Tisztelt Bogi!

Igen. Az a szabály, hogy a csapadékvíz a telken belül elszivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti.

A telekről csapadékvizet a közterületi nyílt vízelvezető árokba csak zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

József kérdése2016-06-30
Tisztelt Ügyvédnő!
Nyaralónk előtt kb.3 autónak alkalmas parkolóhelyet hagytunk és a szemben lakó szomszéd és vendégei rendszeresen a házunk elé állnak az autóikkal,mivel előttük nincs hely parkolásra,mert sövényt ültettek a telekhatárukon kívülre.A területet mi gondozzuk.Ha szólunk,hogy álljanak odébb,csak aanyit mondanak,hogy ez közterület.Oda állnak,ahová akarnak.Kérdésem lenne,hogy elsőbbségi jog vonatkozik-e ránk jelen esetben? Vagy milyen megoldást javasolnak a probléma megoldására? Köszönettel várom a választ!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Éva kérdése2016-06-30
Tisztelt Ügyvédi Iroda!
8 évvel ezelött megelőlegező szocpollal vásároltunk új építésű lakást. A két gyermek megszületett. Sajnos most a válás gondolata fogalmazódott meg bennünk.
A kérdésünk a következő:
- A 10 év tilalom mikortól számítandó? Az adásvételi szerződés megkötésétől vagy a használatbavételi engedélytől? (A lakás még épült mikor szerződést kötöttünk)
- Még 2 év van hátra a tilalomból, a teljes szocpolt vissza kell fizetni? Kamattal? (A lakásból a feleség és a 2 gyermek költözik ki.)
- Még Gyesen vagyok, igy nem fogom tudni visszafizetni. van részletfizetési lehetőség? vagy kiskapu?
- A szocpol nem vihető át esetleg 2 külön házra válás esetén? (Illetve a fele maradna a jelenlegi házon)
Köszönettel!
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-02
Tisztelt Éva!
A tíz év a támogatási szerződésben meghatározott időponttól számítandó, és valószínűleg a legjobb megoldás az "átvitele" másik ingatlanra, ami válás esetén is járható út. De ha az ingatlan "marad", akkor akár azon is maradhat, főleg akkor, ha a házasságot addig nem bontják fel.Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Károly kérdése2016-06-28
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Nyilászáró ügyben szeretnék érdemleges választ kapni kérdésemre.Húsz éve meglévő házunkról van szó (lehet nem lényeges).A szomszédunk most építkezik,a hátsó fala néz a mi( bejárati oldalunkra 4db ablakra, bejárati ajtónkra)! A házunk 3m-re van a telekhatártól,az épülő 11m-re.Nyílászáróink(teljesen szemben) helyezkednek el az épülő házzal, nincs szög eltérés!Ő a hátsó falra nyit egy 3x3m erkély ajtót ez a nappali,és1.60x1.60m emeleti szoba ablakot.Igaz betartja a 3m túli távólságot,és ki kell neki is látnia hátra ezt is megkaptuk,de mi a helyzet az épülő épület nyílászáróinak szögbeni eltérésével, az is benne van az ide vonatkozó jogszabályban, ami 60 fokos szög eltérés, nállunk viszont teljesen szemben van. Voltunk a helyi építési osztályon ott sem kaptunk kérdéseinkre választ csak legyintettek, mindenki csak a betartandó távólságról beszél ezt mi is tudjuk,de ha a távólság meg van, akkor a szögbeni eltérés és nyílászárók nagysága magassága sem számít jogszabály szerint megalkotva?A betekintésnél
sehol nem láttuk,nincs feltüntetve hogy nekünk ez nem hátsó fal hanem a bejárati oldalunk!Az építési engedély ugyan kitér az irányra,de nem a nyillászárókat veszi figyelembe hanem csak a felső teraszunk van bejelőlve iránynak, és egy üres kocka szerepel a rajzon, úgy néz ki mintha nekünk nem lenne semmi csak egy hátsó fal vagy csak a felső terasz.Fel is tettük erre a kérdésünket,a válasz az volt,hogy maguknak a ház eleje a bejárati oldal,hiába mondtuk hogy oldalt van,kitértek a válasz elöl!
A szomszédos ingatlanok bejárati irányát azt jelzik,ez is kérdés számunkra?!Három szomszéd hátsó fala néz még a bejárati oldalunkra abból az utcából 3m-től távolabb vannak tőllünk még sincs 3x3m erkély ajtó,panoráma ablak. Az
illetékes építési osztályon kitértek a kérdéseink alól értetlenkedve, hiába mondtuk nekünk az a bejárati oldal,egyenes irányok,csak a távólságot fújták ! Köszönettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-02
Tisztelt Károly!

A részletes leírás ellenére sem tudok érdemi segítséget adni, a problémát értem, de a kérdések megválaszolásához a helyi építési szabályokat is ismerni kellene, a jogszerűséget az dönti el, hogy annak megfelelnek-e a tervek vagy sem...


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Magdi kérdése2016-06-28
Üdvözlöm. Ma már egyszer írtam de elfeljtettem pár részletet. Ezt a házat mi 15-16 éve lakjuk szakadatlan.A ház mellett lévő porta a mienk és a házhoz tartozó porta is. Az lenne a kérdésem,hogyha biróságra kerül a dolog hivatkozhatunk elbirtoklásra? Köszönöm
dr.Koczka Judit ügyvéd válasza2016-07-05
Tisztelt Cím!

Igen, hivatkozhatnak, feltéve, hogy nem volt más jogcíme a használatnak. Pl. bérlet, vagy szívességi használat. Csak a sajátjaként birtoklás vezet elbirtoklásra.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Magdi kérdése2016-06-28
Olyan kérdésem lenne. Hogy anyosom házát megvesszük,és sogornömet kell kifezetni. Adtunk is bele 630000Ft-ot. És ami fent maradt majd kifizetjük. De elégé sokkaljuk az összeget és próbáltuk sogornömnek mondani,hogy nem ér annyit a ház amit ők szeretnének kapni érte. Erre anyosom meg sogornőm ki taláták,hogy amit eddig adtunkazt majd lakhatásnak számolják el!! Sajnos semmilyen papír nincs róla,hogy oda adtuk a pénzt. Hissz testvérek. Majd csak a végén lesz le papírozva. Mit tudunk tenni ellenük,hogy ne veszen el a pénzük? Köszönöm
dr.Koczka Judit ügyvéd válasza2016-07-05
Tisztelt Cím!

Szerintem készítsenek hangfelvételt, ha már nincs papír. Egyszer, amikor beszélnek hozzák ezt szóba, hogy Önök hogy adták a pénzt, Önök most is arra szánják, ha vitás az érték, akkor kérjenek fel közösen egy értékbecslőt, és akkor legyen az az űr, amit az ingtalanértékbecslő mond. DE egy hangfelvétel nem árt. Ha már nincs tanú, és nincs papír.
Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Tamás kérdése2016-06-28
Tisztelt Ügyvédnő!

Nagyatádon szeretnék vásárolni egy ingatlant lakhatás céljából. A telken található egy 130 nm-es felújításra szoruló ház, ill. 1000 nm melléképület (garázs,raktárak,műhelyek).Az ingatlan a tulajdoni lap alapján telephelyként nyilvántartott.A kérdésem arra vonatkozna, hogy át kell minősíttetnem az ingatlant, és ha igen akkor ez mennyi időt és pénzt vesz igénybe, ill. milyen módon történik?
Válaszát előre is köszönöm!
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd válasza2016-07-07
Tisztelt Tamás!

A területi besorolás és övezet ismerete nélkül nem tudok a kérdésére érdemben válaszolni. Javaslom, hogy a helyi építési hatóságot keresse fel, ott részletes tájékoztatást tudnak Önnek adni arról, hogy a lakóházzá való átminősítés lehetséges-e


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Judit kérdése2016-06-28
Üdvözlöm!
Januárban lefoglaltunk egy házat amiből majd csak augusztus 15.én költöznek ki. Szóban megegyeztünk, hogy a vételár tartalmazza a beépített bútorokat és egy bőr ülőgarnitúrát. Menet közben meggondolták magukat elvinnék mégis viszont mi garnitúrát megtaláltuk egy hirdetésben eladásra kínálva. Mivel szóbeli egyesség volt tehetünk valamit annak érdekébe,hogy a még megmaradt és megígért bútorokkal ne járjunk ugyan így és ne egy szét vert házat kapjunk meg?
Válaszát köszönöm.
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd válasza2016-07-07
Tisztelt Judit!

Ha nem volt jelen két érdektelen tanú a megállapodásuk alkalmával, akkor elég nehéz lenne bizonyítani a szóbeli megállapodást. Azt javaslom, hogyx a megmaradt ingóságokról vegyenek fel egy leltárt és készítsenek egy megállapodást arról, hogy azok is a vétel tárgyát képezték, bár nem lettek az adásvételi szerződésben nevesítve.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Viktor kérdése2016-06-28
Udvozlom!

Informaciot szeretnek kerni. 2014 decembereben eladtuk a csaladi felujitott paraszthazunkat. A vevok kulfoldiek voltak, akiket az ő ingatlanosuk hozott akik a mi privat hirdetesunkre jelentkeztek. Minden birtokunkban levo es a felujitas alat tortent munkalatokrol tajekoztattuk az "ingatlanost" aki tolmacsolta a vevonek. Meg is irodott az adasveteli kifizettek, minden rendben zajlott. Majd mult heten kaptunk egy ugyvedi levelet a mostani cimunkre, hogy a vevo szeretne visszakapni a vetelar felet mert mi olyan burkolatokat hasznaltunk ami miatt o nem latott mindent. Parketta, lamberia, mennyezeti szigeteles. Es emiatt azota statikailag megromlott a epulet es lebontasra var. Nem lakta, nem futotte, rendezetlen az ingatlan. Ilyen esetben pereskedhet a vevo ha mi az ingatlajossal mindent kozoltunk, hogy mi van a falon stb?
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd válasza2016-07-07
Tisztelt Viktor!

Kérdését 47839 soszámon megválaszoltam. Ennél részletesebb tájékoztatást az ügy és a keletkezett okiratok ismerete nélkül nem tudok adni.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Gabor kérdése2016-06-27
Tisztelt Ugyvedno!

Olyan problemam lenne, hogy kulfoldon elek, de sajnos Magyarorszagon van hiteltartozasom valamint Nav-tartozás, amit nem allt modomban eddig visszafizetni.
Viszont hallottam hogy lehetséges hogy a külföldi bankszámlát is megterhelhetik illetve a jövedelem bizonyos százalékat levonhatják.Igaz ez?
Ha igen és esetleg már külföldi állampolgár lettem akkor is?névváltoztatás esetén is?

Válaszát előre is köszönöm

Hamarosan válaszolunk kérdésére!

B.Anikó kérdése2016-06-27
Tisztelt Ügyvéd Úr!-r-nKérdésem nem engem érint közvetlenül, csak információra lenne szükségem. Egy vallási szervezet vásárolt több évvel ezelőtt egy portát, amint állt egy romos ház. Engedéllyel le lett bontva és egy vallási épület épült rá. A megvásárláskor és a bontáskor, valamint az egész építés alatt a ház előtti utcarészen nem volt árok. Csak a szikkasztó beépítése miatt lett kiásva egy árok az építkezés befejezése után. Most úgy döntöttek, hogy ezt az árkot szeretnék betemeteni, hogy más célra is fel lehessen ezt a részt használni: pld. parkoló (udvari parkoló esetleges betelése miatt), vagy fát ültetni, vagy padot kihelyezni a várakozóknak... Információink szerint a helyi önkormányzat engedélye kellene a betemetéshez, ami költségbe kerülne. Ha tudjuk képekkel igazolni, hogy a megvásárlás időpontjában nem volt árok a porta előtt, akkor is kell engedély? Nem állíthatjuk vissza az eredeti állapotára, csak költséggel?-r-nKérem a segítségét ez ügyben. Köszönettel: B. Anikó
dr.Koczka Judit ügyvéd válasza2016-07-05
Tisztelt Cím!

Vannak szabályok az engedély nélküli földfeltöltésre, és a csapadékvíz elvezetésére is, hiszen, ha nincs árok, akkor a probléma az, hogy a szomszédos, lejjebb lévő területek lesznek elárasztva.

Nem az a kérdés, hogy ez ellen lehet-e tenni, hanem az, hogy milyen nehézségek árán. Volt arra példa, hogy a jegyző kötelezte a szomszédot az engedély nélküli földfeltöltés visszabontására, ám annak végrehajtásra nem volt eredményes. Tehát, a végrehajtható jegyzői határozat is sok éven át döcögött, amíg végre lett hajtva.

A 253/1997. kormányrendelet szerint, amit Ön is megnézhet a www.njt.hu oldalon, Önnek a 8-9-10 bekezdés a fontos.


Szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetés
47. § (1)
(2) Közcsatorna hiányában kommunális szennyvíz külön jogszabályban foglaltak szerint elszikkasztható.
(3) Amennyiben nincs közműves szennyvízelvezetés és a (2) bekezdés szerinti elszikkasztás sem lehetséges, úgy abban az esetben hatóságilag engedélyezett, korszerű és szakszerű közműpótló berendezést kell alkalmazni a szennyvíz ártalmatlanítására.
(4) A zárt szennyvíztárolás (szivárgásmentes kialakítással, rendszeres ürítéssel, ellenőrzött elszállítással) csak végső megoldásként alkalmazható.
(5) Szennyvíz csak zártszelvényű csatornában vezethető. Csapadékvíz, talajvíz és kiemelt bányavíz - a vonatkozó hatósági előírások megtartásával - nyílt árokban is vezethető.
(6) A használaton kívül helyezett kútba hulladékot betölteni, szenny- és csapadékvizet bevezetni tilos.
(7) A bekötő csatornavezetéket a vonatkozó szakmai ekőírások szerint kell megvalósítani.
(8) A telek, terület csapadékvíz-elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen és az építményekben, továbbá a szomszédos telkeken és építményekben, valamint a közterületen kárt (átázást, kimosást, korróziót stb.) ne okozzon, és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza.
(9) A csapadékvíz a telken belül elszivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti.
(10) A telekről csapadékvizet a közterületi nyílt vízelvezető árokba csak zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni. Amennyiben a vízelvezető árok a közút tartozéka, úgy abba a környezetéből - a telkekről - csapadékvíz bevezetése csak az út kezelőjének hozzájárulásával történhet.


Mert hogy az eső arra a telekre is esni fog. A vízelvezetés megoldottsága a fontos, és nem az eredeti állapot. Azt is megtehetik, hogy a felszín alatt a csatornába vezetik, de vízelvezetést meg kell oldani.Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

koczkajudit@vodafone.hu

Gábor kérdése2016-06-25
Tisztelt Ugyvedno!

Olyan problemaval fordulnek Onhoz, hogy kulfoldon elek, de sajnos Magyarorszagon maradt hiteltartozasom, amit nem allt modomban eddig visszafizetni. Itt kulfoldon a felesegemmel egyutt vasaroltunk egy ingatlant kozos jelzaloghitellel, igy mindkettonk nevere kerult az ingatlan. A kerdesem az lenne, hogy ha ez valamilyen modon a vegrehajtok tudomasara jut, erre az ingatlanra magyarorszagi vegrehajtas terhelheto-e?

Valaszat elore is koszonom!
Dr. Bese Julianna ügyvéd válasza2016-06-27
Tisztelt Gábor!

Kérdése nagyon röviden megválaszolható:
A jelenlegi szabályozás szerint a végrehajtásra csak Magyarországon belül kerülhet sor.
Tehát külföldi ingatlan, vagy ingó vagyonra nem terjedhet ki a végrahajtás.


Tisztelettel
Dr. Bese Julianna ügyvéd
2800 Tatabánya, Fő tér 3. fsz./1.
+36 34 788-523

drbese.julianna@chello.hu

K. Anna kérdése2016-06-24
Jó napot!

Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy egyre több embertől hallom, hogy fóti külterületi telkeket átminősítetnek és úgy adják el. Nekem is van egy 900 nm-es szántóként nyilvántartott telkem, a Fáy- présház alatti területen, ahol egy részen már eddig is teljesen beépült és állandó jelleggel laknak.
Néztem az Inyvhr. 50/A. §-50/E. §-it a zártkerti ingatlanok művelési ágának átvezetésére vonatkozó különös szabályokról.
Ezek alapján nem teljesen világos számomra, hogy csak a zártkertként nyilvántartott telkeket lehet-e kivonatni, vagy a szántó, legelő megnevezésűeket is? És ha sikerül kivonatni a fent említett telkemet, akkor a beépíthetőség ha jól tudom marad a 3%, viszont ebben az esetben a vevő már építhet rá?

Köszönöm előre is a segítségüket és várom a válaszukat!
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-02
Tisztelt K. Anna!

Ebben az évben a zártkerti átminősítésekre van lehetőség, gyorsan és ingyenesen. Minden más ingatlan átminősítése hosszadalmasabb és költségesebb, ill. nem is feltétlenül van rá lehetőség.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Katalin kérdése2016-06-22
Tisztelt Ügyvéd úr !
Nővéremmel fél-fél arányban van egy családi ház tulajdonunk.
Én azt szeretném,-ha eladnánk majd az ingatlant ,és a legjobb ajánlatból származó bevételt osztanánk el.
De ők élni akarnak az elővásárlási jogukkal, és ők akarnak engem kifizetni és ideköltözni. Megszeretném kérdezni,hogy én köteles vagyok-e elfogadni az ő árajánlatukat még akkor is,ha ez nekem kedvezőtlen.?
Lehet nekem valamilyen kikötésem ,hogy ne járjak rosszul?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Katalin
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-02
Tisztelt Katalin!

Az elővásárlási joggal akkor tudnak élni, ha van ajánlat az ön tulajdoni hányadára. Anélkül egy egyszerű megállapodásról beszélünk, amely során - közösen - kialakítanak egy vételárat, amelyen Ön eladja, Ő pedig megveszi az Ön tulajdoni hányadát. Ha nem sikerül megállapodni, akkor nincs szerződéskötés.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Rózsa kérdése2016-06-19
Tisztelt Jogászok!!Örökölt Ingatlannal kapcsolatban kérném a segítségüket!!A testvéremmel 1/2 -1/2 arányban Örököltünk egy magánházat kerttel A testvérem követeli a részét mivel jelenleg nem ott lakom Ő már minden ingóságot ellopott eladott és az Ő részén jelzálog teher van több százezer Ft.Mi a tehendőm??Fenyegetőzik hogy elárverezteti meg felgyújtja meg hasonló szösszenetek!! Kértem hogy tehermentesítve és normál körülményekre hivatkozva hajlandó vagyok részletekben kifizetni a hivatalos felbecsült ingatlan értéket !!!Ő azt mondta akkor per utján fogja érvényesíteni az akaratát! Egyösszegben nem tudom de havi részletekben igen!! Kérem ha tudnak tanáccsal segítsenek Mik a jogaim tudom nélkül is eladhatja vagy mindenképp kell a beleeggyezésem!!Maradok Tisztelettel Rózsa várom megtisztelő válaszukat!!Köszönettel!!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

szilvia kérdése2016-06-17
Üdvözlöm!
Osztatlan közös tulajdonú telken 4lakás van. A 2 középső között van a padlásfeljáró. Az egyik lakó elkerítette az ő részét( ahola padlásfeljáró is van). Nekünk többieknek kopogni kell ha fel akarunk menni ami kellemetlen. Most be akarja építeni a tetőteret és a feljáró is kell neki. Mit tudok tenni hivatalosan? Jogosan kerítette el a padlásfeljárót, mondván ő így vette?
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-02
Tisztelt szilvia!

Az ingatlan jogi helyzetének pontosabb ismeretében lehet korrekt választ adni, de a tulajdonosoknak a használattal kapcsolatban - együttműködési kötelezettség alapján- közösen kell határozniuk, ill. ezt ki is lehet - akár bírósági úton is - kényszeríteni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Szilvia kérdése2016-06-17
Tisztelt Ügyvéd úr , Ügyvéd nő. Az ügyben szeretném a segítségüket kéni hogy 17- évvel ezelőtt vásároltunk egy ingatlant 3 millió FT ért a tulajdon 12-1/2- arányban van a férjemmel. Ennek az összegnek a felét 1,5 millió Ft a szüleimtől kaptuk amit sajnos papírokkal nem tudok bizonyítani csak tanukkal.A másik fele jelzálog hitelre van amit azóta is fizetünk.Házasságunk megromlott a férjem új kapcsolata miatt.Szeretnék ebből a házasságból kilépni de a férjem azzal fenyeget hogy elárvereztetiba házat ha elhagyom.Nagymamámtól örököltünk egy házat a bátyámmal ami eladás alatt van. Ebből a pénzből szeretném kifizetni a házunk hitelét de a felvett hitel a férjem nevén van.Kérdésem az lenne hogy Hogyan tudnám kifizetni a hátralévő hitelt? Elég ha tanukkal bizonyítom a szüleimtől kapott pénzt? Ha a hitelt vissza tudom fizetni hogyan tudnám a ház teljes tulajdon jogát a saját nevemre iratni? Segítségüket előre is köszönöm.
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

István kérdése2016-06-16
Tisztelt Ügyvéd Úr!

4 család lakik az udvarunkban. Az utcai részben lakók az utcáról, a másik 3 család a telek végében lévő közös kapubejárón jár be. A házrészeket kerítés választja el.
Én a 2. részben lakom. Az utcai résszel közös, a szomszéd által felállított kerítés alacsony és átlátszó. Nagyon zavar, hogy benéz az udvaromba ahányszor arra jár, illetve amikor felmegy a nyitott teraszára, aminek az oldala csak egy kb. 60-70 cm magas "fa kerítés", teteje nincs.

Az volna a kérdésem, hogy a saját udvaromba a szomszéd kerítése elé-mellé 2 méter magas nádszövetből árnyékolót - belátásgátlót - húzhatok-e?

Ezt úgy szeretném, hogy 25x25-ös zsalutéglából 3 oszlopot állítanék fel, amire a nádszövetet kifeszíteném. Az egész kb. 6 méter. A szomszéd nyitott teraszától (ami kb. 1 méter széles) kell-e elhagyni nagyobb távolságot? Milyen távolságra kell a két kerítésnek lennie egymástól? Van-e erre szabály?
A szomszéd ezért engem támadhat-e?
Esetleg az udvaromba csinálhatok amit én szeretnék?
Válaszukat előre is megköszönve: tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-02
Tisztelt István!

Ha jól értem, úgy az ingatlan közös tulajdonban van, ennek következtében a használatban, a beépítésben, a kerítésekben, stb. kizárólag a tulajdonosok együttes döntése alapján lehet változtatásokat eszközölni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Réka kérdése2016-06-16
Tisztelt Ügyvédnő!


Szeretném a segítségét kérni.
Nővérem nagymamánk 2 ingatlanjára jelzáloghitelt vett fel 25 évre, úgy hogy a felvett hitelt nagymamánk fizeti neki már 10 éve, mivel a nagypapánk nevére vették fel a hitelt, de ő időközben sajnos meghalt. Testvéremmel nem jó a viszonyunk ez miatt. A mama most 79 éves, szeretne végrendeletet íratni, de mivel jelzálog van az ingatlanokon, nem szeretnénk, hogy adósságot örököljek. Félő, hogyha nagymama eltávozik az élők sorából, nem lesz ki fizesse a hitelt és így elveszítjük az ingatlanokat. Mit tanácsol?


Köszönettel várom a válaszát!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

éva kérdése2016-06-15
T.Ügyvéd úr

Érdeklődni szeretnék zártkerttel kapcsolatban. A XI.ker-ben lévő zártkert osztatlan közös, több tulajdonossal. Átminősíthető-e az ilyen telek, és ha igen a beépíthetőség mértéke is változik-e ilyenkor. Lesz-e ilyen lehetőség, terveket hallottunk.
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-02
Tisztelt éva!

Az átminősítés a tulajdonosok összességének döntése alapján - ebben az évben - lehet, az építési szabályokról és lehetőségekről pedig a helyi építési hatóságnál kell érdeklődni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Tamás kérdése2016-06-13
Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Osztatlan közös tulajdonként vásárolnék egy telekrészt a rajta lévő családi házzal.
A telek fennmaradó részén az eladó szintén családi házat szeretne építeni, a beépíthetőség és a közművek adottak.
A kérdésem arra irányulna, hogy mikortól lehet kezdeményezni a társasházzá alakítást? Elég a második építmény bejelentése/engedélyeztetése vagy el is kell készüljön hozzá?

Mivel a CSOK és a munkáltatói támogatás sem kérhető osztatlan tulajdon esetén, így tényleges adásvételi előtt fontos lenne lépni először a társasházzá alapítás ügyében.

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
K.Tamás
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-07-02
Tisztelt Tamás!

Ha két külön felépítményt építenek, akkor nem lehet társasházzá minősíteni az ingatlant, de egy ún. használatmegosztási megállapodás elégséges is lehet a jogi viszonyok tisztázására.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Viktor kérdése2016-06-12
Udvozlom!

Informaciot szeretnek kerni. 2014 decembereben eladtuk a csaladi felujitott paraszthazunkat. A vevok kulfoldiek voltak, akiket az ő ingatlanosuk hozott akik a mi privat hirdetesunkre jelentkeztek. Minden birtokunkban levo es a felujitas alat tortent munkalatokrol tajekoztattuk az "ingatlanost" aki tolmacsolta a vevonek. Meg is irodott az adasveteli kifizettek, minden rendben zajlott. Majd mult heten kaptunk egy ugyvedi levelet a mostani cimunkre, hogy a vevo szeretne visszakapni a vetelar felet mert mi olyan burkolatokat hasznaltunk ami miatt o nem latott mindent. Parketta, lamberia, mennyezeti szigeteles. Es emiatt azota statikailag megromlott a epulet es lebontasra var. Nem lakta, nem futotte, rendezetlen az ingatlan. Ilyen esetben pereskedhet a vevo ha mi az ingatlajossal mindent kozoltunk, hogy mi van a falon stb?
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd válasza2016-06-14
Tisztelt Viktor!

Az ingatlannal kapcsolatos szavatossági igények 5 év alatt évülnek el a jelenleg haályos Ptk. szerint. Lrdemi vizsgálat nélkül tehát a bíróság (ha erre kerül sor) nem fogja az igényt elutasítani.
Azt Önöknek kell bizonyítaniuk, hogy a vevő kellő tájékoztatást kapott az épület műszaki állapotáról és nem lehet szó rejtett hibáról.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

János kérdése2016-06-10
Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Pár hónapja élettársam egy válás során vállalta és teljesítette, hogy lányának ajándékozza tehermentes, 1/1-ben tulajdonát képező ingatlanját (holtig tartó haszonélvezeti joggal). Az ingatlan akkori és mostani értéke : 7.000.000Ft
Kérdéseink:
1- Amennyiben az előbb említett ingatlant közös akaratuknak megfelelően eladják, élettársam mint az ingatlan holtig tartó haszonélvezője milyen mértékben (talán százalékosan) részesülhet törvény szerint az eladási árból?
2- Az eladással kapcsolatos ügyintézés költségei (közös megállapodás hiányában) kinek a pénztárcáját terhelik?

Előre is köszönöm válaszukat.
Tisztelettel : H. János
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-11
Tisztelt János!

1. Az életkora függvényében illeti meg a haszonélvezeti jog ellenértéke. Ehhez kalkulátort talál az ingatlanjog.hu oldalon.
2. Az eladók - tulajdonos és haszonélvező - közös költségei ezek, a megosztás alapja lehet a vételár megosztásának az aránya.

Megjegyzem, hogy az ajándék miatt kedvezőtlenebb adójogi szabályok fognak vonatkozni a megajándékozottra, aki most az eladó lesz.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Ilona kérdése2016-06-10
Tisztelt Ügyvéd úr!
12 lakásos társasházban lakunk. A közvetlen szomszédom, aki önkormányzati lakásban lakik, állandóan becsmérlő, mocskos, tintát nem tűrő jelzésekkel illet mindenkit, minket, elhunyt édesanyámat, gyerekeket. Nap mint nap, főleg ha beiszik, egyszerűen nem tudunk megmaradni a saját tulajdonu lakásunkba. Ordenálé beszéde, mocskos jelzőket használva, hogy az ember már szégyelli, hogy miket ordít és ordibálása már elviselhetetlen. Minden nap, vagy héten más lakó a szenvedő alany. Eladáson is gondolkodik sok lakó, de pont Ő miatta nem tudjuk eladni. Kihez fordulhatok? Bíróságra vagy az önkormányzathoz? Közösképviselőnk nem tud ez ügyben tenni semmit. Ha bírósághoz fordulok, kit hívjak tanunak, mert senki nem akar bonyodalmat ettől a nőtől, mert félnek a szájától. De ez már kibirhatatlan.
Köszönöm a válaszát előre. Tisztelettel: Ilona
dr.Menczel-Kiss Gergely válasza2016-06-13
Tisztelt Ilona!

Birtokháborítási eljárást kell indítani a jegyző előtt. Készítsen hangfelvételeket. Jelentsen be tanúkat. A tanú kötelessége, hogy megjelenik és vallomást tesz, nem mondhatja, hogy nem szeretne beleavatkozni.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Zsuzsa kérdése2016-06-09
Tiszteletem. Egy ismerősöm ajánlott egy ingatlanközvetítőt, aki állítólag jó ismerőse. Össze is hozott minket, vázoltam mindent az eladó ingatlanról. Semmilyen szerződést nem kötöttünk. Annyit mondott, h ez pénzbe fog kerülni, amire én azt mondtam, hogy természetes, gondoltam, majd ha eladta az ingatlant abból kell bizonyos % ingatlanközvetitői díjat megfizetnem. Amikor először lementünk az ingatlanhoz közölte velem, h neki kell 70.000 ezer forint a hirdetésekre. Amikor másodjára találkoztunk közölte velem, hogy ő már 300.000 ezer forintot költött és én tartozom neki 230.000 forinttal. Adtam neki még 100.000 forintot. Ekkor abban állapodtunk meg, hogy a fennmaradt 130.000 forintot majd odaadom, ha visszajöttem Magyarországra. (Németországban dolgozom.) Ez Februárban történt, részemről a dolgot lezártnak tekintettem én nem kerestem Ő sem engem. Most Júniusba felhívott, h van érdeklődő a házra 8 millió helyett 5 millióért és, hogy adjam oda annyiért, mert ő már 600.000 forintot költött a hirdetésekre. Természetesen a házat nem adtam oda. A kérdés, mivel semmilyen megállapodás nem volt közöttünk így ő követelheti –e rajtam azt a pénzt amit állítólag hirdetésre költött. Válaszát előre is köszönöm Zsuzsanna
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-11
Tisztelt Zsuzsa!

A (közvetítői) megbízási szerződésnek nem szükséges írásos formában megszületnie, tehát lehet egy szóbeli szerződés is érvényes. Ezzel együtt sem lesz egyszerű helyzetben a közvetítő, ha ezt érvényesíteni próbálja, bizonyítási nehézségek stb. miatt. Egyelőre nem kell tennie semmit, de törekedjen arra, hogy a postai úton érkezett ajánlott küldeményeket vegye át, mert egy-egy - ebben az ügyben született - küldemény átvételének elmulasztása kedvezőtlen helyzetbe sodorhatja Önt.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

János kérdése2016-06-08
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Amennyiben egy olyan telket veszek, amin áll egy öreg ház és azt rövid időn belül le akarom bontani, akkor lehet valamilyen módon mentesülni az adásvételi szerződést követő illetékfizetési kötelezettség alól?

Tisztelettel
János
Dr. Bartkuné Dr. Szekrényes Ida válasza2016-06-14
Tisztelt János!

Igen, úgy lehet, ha még az adásvételi szerződés megkötése előtt lebontásra kerül a ház, amelyet az eladó (jelenlegi tulajdonos) neve alatt kell végig csinálni. Ezután át kell minősíteni az ingatlant beépítetlen területté, és ebben az állapotban kell adásvételi szerződést kötni rá.


Tisztelettel
Dr. Szekrényes Ida
4400 Nyíregyháza, Hősök tere 14. II/10.
+36 42 310 745

szekrenyes.ida@gmail.com

Dávid kérdése2016-06-08
Tisztelt Ügyvéd úr!

Ingatlan örökléssel kapcsolatban lenne kérdésem. A nagyszüleim rám és a testvéremre szeretnék hagyni végrendeletükben a nyaralójukat fele-fele arányban, a vagyonuk többi részével kapcsolatban pedig a gyerekük (az édesanyánk) és mi, unokák örökölnénk egyenlő arányban hárman. Lehetséges ez így, vagy a nyaraló tulajdonjogát is három felé kell osztani?
A nagyszüleim lakása esetén, ha hárman örököljük, eladhatja-e valamelyikünk a saját részét anélkül, hogy a másik kettő beleegyezne? Vagy nekünk meg kell venni tőle, ha nem akarjuk, hogy idegen kézbe kerüljön?
Előre is köszönöm válaszukat!
Dávid
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-11
Tisztelt Dávid!

A végrendelet tartalmának csak a végrendelkező akarata - és a kötelesrész - szab határt, így elvileg elképzelhető a fenti megosztása a hagyatéknak, de ezt megerősíteni csak az egyes vagyonelemek értékének ismeretében tudnom, azok alapján ugyanis a kötelesrész vonatkozásában is tudok nyilatkozni.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Erika kérdése2016-06-08
Több, mint 1 éve a lakásunk mellett lévő társasházi tulajdonú közös WC egy részét (3,75 négyzetméter) megvásároltuk a társasháztól és a lakáshoz csatoltuk. Minden hivatalosan történt, a használatba vételi engedélyt is megkaptuk. Alapító okirat módosítást kért a Földhivatal, hogy a nevünkre kerüljön. Mivel a házban több, nagyobb átalakítás is történt (tetőtér megvásárlás stb.) 3,75 négyzetméterért nem tudtuk vállalni a módosítás költségeit. Most el szeretnénk adni a lakást, van-e valamilyen mód rá?
Köszönettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-11
Tisztelt Erika!
A tulajdonjogot csak a tulajdonos ruházhatja át, azaz addig nem tudják eladni a 3.75 nm-t, amíg nem kerül bejegyzésre a tulajdonjoguk.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Bernadett kérdése2016-06-08
Tisztelt Ügyvédnő!

2008-ban volt férjemmel közösen hitelből vásároltunk egy lakást. 2009-ben elváltunk, válás után készült egy átadás-átvételi megállapodás miszerint a volt férjem birtokába és használatába adom kitakarítva, és használatra alkalmas állapotba az ingatlant, és felhatalmazom őt az ingatlan kizárolagos használatára. Erről "hivatalos " papír készült 2 ügyvéd aláírásával, szárazbélyegző nélkül. Volt férjem az évek alatt felhalmozott több millió ft közüzemi hátralékot, nem fizette a törlesztést sem, végrehajtás alatt van a lakás. Mivel én vagyok a kézfizető kezes és a lakás felének tulajdonosa tiltják a fizetésem 50%-át a tartozások miatt. A lakást évek óta nem használja. Ha én szeretném használni, mi a teendő hogy jogilag is beköltözhessek, és az addigi közüzemi hátralékokat hogyan tudom csak rajta behejtetni, mivel eddig ő használta az ingatlant?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Bernadett
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Józseg kérdése2016-06-08
Tisztelt Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!

2016. 04.21. az ... irodán keresztül eladtam ill. vásároltam egy téglaépítésű drivit szigetelt családi házrészt. A szemrevételezés és az energetikai tanúsítvány elolvasása után meg is vettem a házat. Egy hét múlva az erős esőzésekkor tapasztaltam hogy alul és felül ázunk.Ez volt csak a kezdett! Mint kiderült a ház hátsó fele csak részlegesen van leszigetelve a többi részeken bontott téglák állnak ki a falból. Itt ott 3cm hungarocellel dübelezés nélkül szigetelték ami az energetikai tanúsítványban 15cm. Ez hagyján, mert csőtórés alkalmával az is kiderült, hogy alap és betonszegély nélküli vert vályogházat vettünk ami nem utolsó sorban az Önkormányzat lebontásra ítélt. (erről készült egy határozat). A közüzemi órák átírásakor azzal kellett szembesülnöm, hogy egyik sincs hitelesítve és nem utolsó sorban a szomszédom órájára van kötve, magyarán hivatalosan csak áramszolgáltatással rendelkezem. Vásárlás előtt az ingatlanos elmondása szerint minden rendben volt a házzal amit a (hamis) energetikai tanúsítvány is alátámasztott. A tulaj aki mellesleg felújított házak eladásával foglalkozik és a tárgyban szereplő ingatlanossal karöltve értékesíti a házakat, nem tudott semmiről. Utólag felajánlott 100 ezer forintot ami nevetséges összeg hisz csak az elmúlt hónapban csaknem 150 ezret költöttem a javításokra és még nincs vége hisz a tetőt újra kell szigetelnem és a bádogos részt is meg kell csináltatnom. Bűzlik az egész ház, mert nincsenek bűzelzárók, és dübel nélkül 1-2 év és lehullik a "szigetelés". Kérdésem a következő! Perben vagy peren kívül milyen jogi lépéseket tehetek a volt tulajdonos, az ingatlan referens ill. az energetikus ellen? Válaszukat előre is köszönöm!
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-11
Tisztelt Józseg!

A volt tulajdonos elleni fellépés a legkézenfekvőbb, szavatossági kifogást, majd akár bírósági pert is lehet kezdeményezni ellene. A részletekhez, ill. az eljárás költségvonzataihoz további információkra van szükség, de a jogi lehetősége mindenképpen megvan.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Bernadett kérdése2016-06-08
Tisztelt Ügyvédnő!

2008-ban volt férjemmel közösen hitelből vásároltunk egy lakást. 2009-ben elváltunk, válás után készült egy átadás-átvételi megállapodás miszerint a volt férjem birtokába és használatába adom kitakarítva, és használatra alkalmas állapotba az ingatlant, és felhatalmazom őt az ingatlan kizárolagos használatára. Erről "hivatalos " papír készült 2 ügyvéd aláírásával, szárazbélyegző nélkül. Volt férjem az évek alatt felhalmozott több millió ft közüzemi hátralékot, nem fizette a törlesztést sem, végrehajtás alatt van a lakás. Mivel én vagyok a kézfizető kezes és a lakás felének tulajdonosa tiltják a fizetésem 50%-át a tartozások miatt. A lakást évek óta nem használja. Ha én szeretném használni, mi a teendő hogy jogilag is beköltözhessek, és az addigi közüzemi hátralékokat hogyan tudom csak rajta behejtetni, mivel eddig ő használta az ingatlant?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Bernadett
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

F.-né kérdése2016-06-07
Üdvözlöm önöket! Egy nagyon fontos kérdéssel fordulok önökhöz, hogy hogy lehetne ezt megoldani, biztos van valami kiskapu. Mi egy önkormányzati lakásban lakunk több mint 20 éve. Jött egy levél, amelyben az állt, hogy el kell hagynunk a lakást, mert az Édesanyám nevére van íratva, de ő viszont már örökölt egy ingatlant, ami az ő nevén van, de tartozást kell fizetnie az előző lakótól. Mondták hogy csak akkor lehet átírni a lakást az én nevemre, ha az anyukám meghalt. Valahogy nem lehet ezt megoldani? 13 éves a kislányom és így akarnak kilakoltatni minket, férjem már nyugdíjas, de tudtunk fizetni mindent, és csak az az egyetlen probléma, hogy nem az én nevemen van a lakás!!! Nagyon el vagyok keseredve....
Várom szíves válaszát!!
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-11
Tisztelt F.-né!

A lakás fekvése szerinti önkormányzat lakásrendeletét kellene ismerni, de az ön bérlőtársi jogviszonyát kell "megcélozni", akkor Ön önálló jogon - az édesanyjától függetlenül is - bérlője lesz az ingatlannak.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Kálmán kérdése2016-06-07
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Öten vagyunk rész tulajdonosai egy osztatlan közös teleknek. Én szeretném a telket megosztani, és a lányom részére egy építési telket kialakítani. Ennek minden műszaki feltétele adott. A telket ki mérettem, a megosztási vázrajzot
elkészítettem.Az önkormányzat beleegyezett a megosztásba, a földhivatal szintén jóváhagyását adta, de az ingatlan bejegyzéshez az összes résztulajdonos aláírása szükséges. Az így keletkezett dokumentumokat egy kivételével az összes résztulajdonosa aláírta.
Ő viszont kijelentette, hogy egy régebbi vélt sérelme miatt ,soha nem fogja aláírni a megosztást. Kérdésem: milyen lehetőségem van a telekmegosztásra, illetve per útján van-e esély van a probléma megoldására.
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-11
Tisztelt Kálmán!

Igen, ebben az esetben kizárólag a közös tulajdon megszüntetési per vezethet eredményre.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Tamás kérdése2016-06-07
Tisztelt Szakértő!
Egy ingatlanvásárlás előtt állok, ahol a telken lévő épület "zártkerti művelés alól kivett terület, gazdasági épület" besorolású. A gazdasági épületet több, mint 16 éve építették, tervdokumentációval. Végleges használatbavételi engedélyt kapott 16 évvel ezelőtt. Hivatalos épületfeltüntetési vázrajz is készült akkor.
Az - eredetileg vegyszertárolónak feltüntetett - gazdasági épületet időközben lakóépületként használta a tulajdonos, beköttette a vizet, villanyt, gázt, csatornát.
Van-e lehetőség arra, hogy "egyéb rendeltetésű építmény rendeltetésének lakás rendeltetéssé módosításá"-t kezdeményezzük az illetékes járási hivatalnál, vagy hatósági bizonyítvány kiadási eljárást kellene kezdeményeznie a tulajdonosnak a "lakóház rendeltetésű ingatlan"-ná történő átminősítéshez, amely alapján a földhivatal átvezetné a módosítást "kivett udvar és lakóház"-zá?
Valós-e a lehetőség, vagy valaki téves információt adott?
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-11
Tisztelt Tamás!
Elméletileg lehetséges, de a gyakorlati megvalósítás lehetőségéről és annak feltételeiről a helyi önkorm. műszaki osztályán javaslom elkezdeni az ügyintézést.Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Anita kérdése2016-06-06
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alábbi problémában kérném szakértő véleményét.
2016 áprilisában elhunyt nagymamánk után testvéremmel örököltük a fél házat, az ingatlan másik felét nagynénénk kapta. Az ingatlanhoz azóta kulcsot nem kaptunk, albérlőt nem vihetünk oda, és értékesíteni sem hajlandó az ingatlant. Az átváltás is felvetődött részünkről, de azt a választ kaptuk, hogy nem áll nagynénénk rendelkezésére elegendő összeg.
Kérdésem, hogy ebben az esetben milyen jogaink vannak és hogyan tudunk eljárni jogos részünk érvényesítésében.

Válaszát előre is köszönöm
dr. Forgács Gábor ügyvéd válasza2016-06-21
Tisztelt Anita!

A közös tulajdon bírósági megszüntetését lehet kérni, így biztosan megszűnik a közös tulajdon. A bíróság ilyen esetekben jellemzően kirendel egy szakértőt, aki megállapítja azt a minimális vételárat, amin, vagy ami felett eladható az ingatlan akár a tulajdonostárs beleegyezése hiányában is: ilyenkor bírósági végrehajtó árverezi tkp. a házat, csak nincs helye a kikiáltási ár leszállításának, mint más esetekben.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Éva kérdése2016-06-06
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám ez év elején elhunyt.Az ingatlant amelyben lakott, 1/2-1/2 arányban örököltük a testvéremmel.Az ingatlant jelenleg ő lakja.Anyagi okokra hivatkozva , nem hajlandó kifizetni.Milyen esélyeim vannak, mily módon követelhetem a részem kifizetését?

Tisztelettel: Éva
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

József kérdése2016-06-06
Tisztelt Ügyvéd Úr !

Feleségem tulajdonosa, Én haszonélvezője vagyok egy üzlethelyiségnek.
Jelenleg a feleségem az üzlethelyiséget mint magánszemély adja bérbe vállalkozóknak. A várható éves bevétele az ingatlan bérbeadásból elérne az EHO fizetésének határát ezért szeretnénk ha Én is bérbe adhatnám az üzletet.
Szeretném megtudni, hogy járható ,törvényes út-e, hogy a bérleti díj összege megosztásra kerülne kettőnk között. Ha igen a gyakorlatban hogyan történik ez ?

Várom megtisztelő válaszát.
dr.Rácsai Lajos ügyvéd válasza2016-06-08
Tisztelt Kérdező!

Először is szeretném megköszönni, hogy irodánkat kereste fel kérdésével.

Az erre vonatkozó törvényi előírások alapján természetesen Ön is lehet az ingatlan bérbeadója. A megfelelő okiratok elkészítésével jogilag nincs akadálya annak, hogy mind Ön, mint haszonélvező, illetve felesége, mint tulajdonos közösen adják bérbe az ingatlant.

Ami az ügy adójogi vonzatát illeti, arra egy könyvelő, illetve adójogi tanácsadó tudhat felvilágosítást nyújtani.

Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel kérem, forduljon hozzám bizalommal!


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@racsaidr.hu

ferenc kérdése2016-06-05
tisztelt holgyem /uram!
az a keresem hogy a edesanyam apukaja meg halt es az anyukam orokolt utana de edesanyam a tesomnak adta a orokolt ingatlant de o marat a haszon elvezo ! az elso keredesem az volna hogy engem ki hagyhatnak belole orokoles szentpondol!
a 2 kerdes hogy mivel edes anyukam a haszon elvezo a hazon es a hugom 1/1 aranyban tulajdonos let anyai ägrol kerhetem a reszem!
utolso kerdesem hogy a portan ket haz van mivel osztatlan telek! akkor ki az elso aki orokolhet es hogy milyen jogokal!
ellore is koszonom valaszät!
Dr. Tóth Gergely ügyvéd és dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd válasza2016-06-06
Tisztelt ferenc!
Ahogyan azt Ön is írt a levelében, az ingatlant édesanyja örökölte a törvényi öröklési rend alapján, így ő lett az ingatlan tulajdonosa.

Feltételezhetően az édesanyja, mint az ingatlan tulajdonosa az ingatlan ajándékozási szerződéssel ajándékozta vagy tartási szerződéssel ruházhatta át az Ön testvérének a tulajdonjogot, mely szerződésben haszonélvezeti jogot alapítottak az édesanyja részére.
Tehát az Ön testvére nem öröklés jogcímén szerezte meg az ingatlant és így Önt nem "kihagyták" a hagyatéki eljárásból, hanem az édesanyja később, mint az ingatlan tulajdonosa rendelkezett így a tulajdonjogról.

Az édesanyja azt követően, hogy tulajdonosa lett az ingatlannak, szabadon rendelkezhetett vele, így köthetett akár ajándékozási, akár tartási szerződést is. (A pontos jogcím az ingatlan tulajdoni lapján feltüntetésre került, így megismerhető)

Amit Ön tenni tud ebben az esetben, az, hogy amennyiben az édesanyja elhalálozik, úgy a hagyatéki eljárás során, kéri, hogy a testvére részére nyújtott ajándék értéke kerüljön a hagyatéki vagyon terhére beszámításra (osztályra bocsátás)

Kérdése volt továbbá, hogy a portán található 2 ház öröklése később miképpen alakul?
Amennyiben ennek a háznak a tulajdonjogát szerezte meg a testvére, úgy nem képezi majd az örökség, a hagyatéki vagyon részét.
Amennyiben az ingatlan az édesanyja tulajdonjoga, úgy a törvényi öröklési rend szerint az egyenesági rokonok és a házastárs öröklik egyenlő arányban.

Tisztelettel:
Dr. Tóth Gergely ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Sándor kérdése2016-06-05
annyi kérdésem lenne,hogyha a fizetésemből letiltják a nem fizetett banki lakáshitelemet (Otp Faktoring) akkor elárverezhető-e az ingatlan? köszönöm válaszát
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Anna kérdése2016-06-05
Tiszteletem!
Köszönöm a 47818 kérdésemre adott válaszukat.
Akkor ahhoz, hogy egy lakás egyik tulajdonostársa bevihessen a lakásba valakit, kell a másik tulajdonostárs hozzájárulása?


És mit jelent az, hogy peren kívül?
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-05
Tisztelt Anna!

1. Nyilván nem a vendéglátásról, hanem a hossztávú ott tartózkodásról beszéltem, az közös megegyezésen alapulhat.

2. Tehát nem bírósági úton, hanem még előtte, elkerülendő a bíróság igénybe vételét.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Anna kérdése2016-06-05
Tisztelt Ügyvéd Hölgy és Ügyvéd Úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy
1., ha egy lakásnak 2 tulajdonosa van, akkor az egyik teheti-e azt, hogy a másik tudta és akarata nélkül bevisz a lakásba valakit? Vagy kell hozzá a másik tulajdonos engedélye/beleegyezése?

2., Változtat-e valamit a dolgon, ha akit az egyik tulaj beenged a lakásba, az a másiknak haragosa (zaklatja a másik tulajt)?

3., És ha 2 tulaja van egy lakásnak, és az egyik el szeretné adni (mert szüksége van a pénzre, meg mert nehezére esik fenntartani tovább a lakást), a másik meg nem tudja, hogy el akarja-e adni, akkor mit lehet törvényesen tenni? Pl pert indítani? Ha igen, hol? A lakás helye szerinti bíróságon? És ahhoz kell ügyvéd, vagy anélkül is be lehet menni a bíróságra?

Köszönöm:
Anna
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-05
Tisztelt Anna!

1. A közös tulajdon használata körében a tulajdonostársak közös döntését igényli a jogszabály.
2. Nem.
3. A közös tulajdon megszüntetését kell kezdeményezni, elsőként peren kívül, ennek eredménytelensége esetén bírósági úton. Az ügyvédi képviselet nem szükséges, de ajánlott. A pert az alperes lakhelye vagy az ingatlan fekvése szerinti bíróságon egyaránt meg lehet indítani.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Zsolt kérdése2016-06-03
Házrészben lakom, minden résznek a telek végében lévő kapubejáróról külön bejárata van és kerítés választja el a családokat. Én a 2. részben lakom (összesen 4 család van az udvarban).
Az egyik oldalról a szomszéd által felállított kerítés alacsony és átlátszó. Nagyon zavar, hogy benéz az udvaromba ahányszor arra jár, illetve amikor felmegy a nyitott teraszára.

Az volna a kérdésem, hogy a saját udvaromba a szomszéd kerítése elé 2 méter magas nádszövetből árnyékolót - belátásgátlót - létesíthetek-e?

Ezt úgy szeretném, hogy 25x25-ös pillértéglából 3 oszlopot állítanék fel, amire a nádszövetet kifeszíteném. Az egész kb. 6 méter. A szomszéd nyitott teraszától kell-e elhagyni nagyobb távolságot? Milyen távolságra kell a két kerítésnek lennie egymástól? Van-e erre szabály? A szomszéd ezért engem támadhat-e?
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Attila kérdése2016-06-03
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Visszterhes vagyonátruházási illetékkel kapcsolatban lenne kérdésem. Eladunk 20 millió forintért egy lakást Diósdon, ahol 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok a feleségemmel. Én a saját részemből (persze kiegészítve) vennék 13 millióért nyaralót a Velencei tónál. A kérdés az, hogy ilyenkor mennyi lesz az illeték?

Válaszát előre is köszönöm!

Attila
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-04
Tisztelt Attila!
A 13 millió forintnak a 4 %-a lesz az illeték, tekintettel arra, hogy illetékkedvezményre csak lakások eladása-vétele esetén lenne jogosult, de a nyaraló nem felel meg ennek a feltételnek.Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

BERNADETT kérdése2016-06-01
Tisztelt Ugyved Ur!

Olyan tulajdonostol vasarolnek lakast, aki önkormanyzati lakasat önkormanyzattol vasarolta. Lehetseges e, illetve mire erdemes odafigyelni szerzödeskötes elott?
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-04
Tisztelt BERNADETT!

Igen, lehetséges, és egyetlen dologra kell figyelnie: kiválasztani a megfelelő szakértelemmel bíró ügyvédet, aki mind tanácsadással, mind a megfelelő okirat megszerkesztésével "átnavigálja" Önt a vásárlás folyamatán annak érdekében, hogy biztonságosan szerezzen tulajdonjogot a pénze ellenében.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Zsuzsanna kérdése2016-05-30
Szeretném megkérdezni, ha valaki lelopja a hirdetésemet , és több helyen hirdeti az ingatlanomat engedély, és megbízás nélkül, mit tehetek?-r-nKöszönettel Zsuzsanna
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-04
Tisztelt Zsuzsanna!

A közvetítő eljárás etikátlan és jogszabálysértő, többféle lépés is elképzelhető, jegyzői bejelentés, a közvetítő "felettese" felé történő bejelentés (franchise, társadalmi szervezet), ill. és akár a bírósági út sem elképzelhetetlen.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

József kérdése2016-05-30
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Évekkel ezelőtt telkemre egy villanyoszlopot állított az E-ON nevű német vállalkozás. Az oszlop állításhoz szükséges engedéllyel a mai napig nem rendelkeznek, amit pedig törvény ír elő. A villanyoszlopot nem az utca és a telkem határára tették hanem jóval beljebb. Az utcába a többi oszlopot viszont az út mentén helyezték el. Mivel telkem nincs bekerítve úgy gondolták lévén ők egy német vállalkozás bármit megtehetnek elhelyezték az oszlopot. A mai napig nincs engedélyük és mégis megkapták a vezetékjogot. Én jóhiszeműen abban bíztam hogy az oszlopot ideiglenesen tették oda és látva hogy nem jó helyen van majd elviszik onnan. Mikor szóvá tettem hogy az oszlop elhelyezésre semmilyen engedéllyel nem rendelkeznek a válaszuk annyi volt, mivel több mint öt év eltelt az oszlop állítás óta nem vagyok jogosult kártérítésre. Gátlástalanságukra jellemző, hogy azt írták, az oszlopot áthelyezik ha annak költségét kifizetem.
Kérdésem a következő:
A törvényesség helyreállítása érdekében fordulhatok-e az ügyészséghez, illetve a bírósághoz, vagy pedig tudomásul kell vennem hogy ennyire nincs jogállam hazánkba?
dr.Gáspár Sándor ügyvéd válasza2016-06-09
Tisztelt József!

Az áramszolgáltató vélelmezhetően az ingatlanon fennálló vezetékjogára hivatkozva helyezte el az oszlopot az Ön tulajdonát képező ingatlanon.
A vezetékjog korlátolt dologi jog, ún. közérdekű használati jog, amellyel kapcsolatban a jelen esetben érvényes régi Ptk. 171. § (1)-(2) bekezdése (az új Ptk. 5:164. §-a is tartalmilag is megegyezik) kimondja, hogy: „Ingatlanra közérdekből a külön jogszabályban feljogosított szervek javára – államigazgatási szerv határozatával – szolgalmat vagy más használati jogot lehet alapítani. A használati jog alapításáért kártalanítás jár.”
A használati szolgalmi jog alapján közérdekű tevékenységet folytató szerv (áramszoláltató) a más tulajdonában lévő ingatlant meghatározott terjedelemben használhatja. Alanya tehát a feljogosított szerv, mindenki más is köteles eltűrni gyakorlását. A használati jog (szolgalom) a felek megállapodásának hiányában a közigazgatási hatóság határozatával jön létre. A határozatnak tartalmaznia kell a jog terjedelmét, mértékét, gyakorlásának módját.
A fentiek miatt, mielőtt bármely hatósághoz vagy bírósághoz fordulna, javasolom, hogy fáradjon be a földhivatalba és tekintsen be az Ön tulajdonát képező ingatlan tulajdoni lapjába, nézze meg, hogy a tulajdoni lap III. részén szerepel-e az áramszolgáltatót megillető vezetékjog. Amennyiben igen, úgy kérje ki a vezetékjog alapításával kapcsolatos valamennyi irat másolatát (hatósági határozat, változási vázrajz stb.). Ezen okiratok alapján a helyszín ellenőrzése, szemlevételezése mellett meg lehet állapítani, hogy a határozatban és a vázrajzban foglaltak szerint történt-e az oszlop elhelyezése. Mivel valószínűleg a vezetékjog az ingatlan egy részének használatára lett bejegyezve, le kell ellenőrizni, hogy nem lépi-e túl ezt a mértéket az áramszolgáltató a valóságban. Amennyiben nagyobb területet használ az áramszolgáltató, azaz túllépi a vezetékjog adta kereteket, úgy javasolom, ezt az áramszolgáltatónak írásban jelezze és kérje, hogy az áramszolgáltató a határozat és a vázrajz szerint járjon el, azaz helyezze odébb az oszlopot. Amennyiben a fenti feltételek adottak, úgy közölje lehet velük, hogy a „többlet használatért” 5 évre visszamenőlegesen használati díjat kér tőlük, amennyiben nem hajlandóak áthelyezni az oszlopot.
A további, esetleges bírósági eljárásról, annak lehetőségéről főként az említett okiratok, a felszólítás és az áramszolgáltató válaszát követően, azok ismeretében tudok véleményt mondani.
Tisztelettel:

dr. Gáspár Sándor ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Békeligeti u. 1. I. em. 106.
telefon: +36/92 334-148
http://www.drgasparugyved.t-online.hu
drgasparugyved@t-online.hu
drsandorgaspar@gmail.com

Vincze Zsolt kérdése2016-05-30
Tisztelt szakértők!

Nejem házasságunk előtt vásárolt egy lakást, amiben együtt laktunk. Ő erre kötött egy adásvételi szerződést 2015 októberében, ami szerint 2016 márciusában a lakás tulajdonjoga átkerült a vevőre. Szeretnénk új lakást vásárolni, jelenleg nincs saját lakásunk.
- Meddig számítható az egy éve az illeték szempontjából úgy, hogy az új lakás és a régi közti különbözetre kelljen azt csak megfizetni?
- Valamint, az új lakásban én fele részben szerzek majd tulajdonrészt, a rám eső részre is érvényesíthető a feleségem tulajdonából értékesített rész az illetékszámításban?


Üdvözlettel
Vincze Zsolt
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-04
Tisztelt Zsolt!
1. Az eladástól számított egy év a "kritikus" időpont, a szerződések aláírása a döntő pont.
2. A kedvezmény lehetősége személyhez kötött, így Ön nem jogosult rá, de ezt a jogszabályi rendelkezést több alkalommal sikerült már "áttörnünk", így érdemes lehet konzultálnunk erről.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Viktor kérdése2016-05-30
Tisztelt Ügyvéd Úr,

Csak röviden írom le a problémánkat.

3,5 évig béreltünk egy újszerű kertes házat, ami erősen penészedett belül. Ezt többször e-mail-ben fotókkal együtt jeleztük a tulajnak. Egy szellőzőt vágtak az egyik ablakba, ami semmit nem javított a helyzeten.
Tegnap kiköltöztünk a házból és a beépített konyhaszekrényünk elmozdításakor elénk tárult kb. 80 cm magasan penész a falon. A szekrényeink hátulja tönkrement ezáltal.

2 havi kauciót kértek anno tőlünk, ebből az egyiket lelaktuk, a másikat pedig nem akarják visszaadni, mert abból szeretné rendbe rakatni a házat, mivel el fogják adni. Nyilván ez csak egy penészre húzott újabb festékréteget jelent, mint azt a mi érkezésünk előtt is valószínűleg tettek.

A fennmaradt rezsiköltségeinket kifizettük. A villany a mi nevünkön volt, a többi viszont a tulaj vállalkozásáén, aminek telephelye is a szóban forgó ingatlan. Csak hozták a céges csekkeket minden hónapban, mi meg fizettük be azokat. De ezeket is mérőóra alapján ki akarjuk fizetni.

A tulaj arra hivatkozik, hogy azért nem adja vissza a kauciót, mert kifesteti belőle a házat, mivel anno kifestve adta át nekünk.

Kérdésem az lenne, hogy jogosan akarja e megtartani az egy havi kauciót, amiből olyan dolgot akar kijavíttatni, ami a ház sajátosságai miatt történtek?

A házat egyébként a tulaj, mint kivitelező saját maga építette.

Az összes e-mail megvan, amiben mindenféle okokat hoztak fel, amivel mentegetőztek, hogy miért van penész és 85%-os páratartalom a házban.

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel: S. Viktor
dr.Stein Barnabás ügyvéd válasza2016-06-24
Tisztelt Viktor!

A probléma két rétegű. Egyrészt Önnek olyan állapotban kell visszaadnia a lakást, amilyenben kapta, amibe az is beletartozhat, hogy kifestet, hiszen pl, ha a folyamatos érintésektől elpiszkolódtak a kapcsolók alatti festett falfelületek, azt aligha lehet a "rendes avulás" körébe vonni. Ilyen értelmezés szerint vagy ön ezt megteszi, vagy hagyja, hogy a kaució terhére a tulajdonos megtegye. Az más kérdés, hogy nem lehet-e ezt helyi javítással orvosolni. A penész eltakarása nyilván nem lehet az önök költsége.
A probléma másik rétege gyakorlati: aligha gazdaságos egy havi kaució miatt pereskedni, persze ez függ annak az összegétől.

Legjobb javaslatom azt hiszem az kell, hogy legyen, hogy igyekezzenek megegyezésre jutni.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Margit kérdése2016-05-30
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Néhai férjemnek előző házasságából egy leány és egy fiú gyermeke van. Közös gyermekünk nem született. A 20 évi házasságunk kezdetén a férjem az önkormányzattól megvett lakás felét a vele együtt élő fiára íratta, de az én haszonélvezetem kikötéséről elfelejtettünk gondoskodni. Férjem 7 évvel ezelőtti halála után az ő tulajdonrészét a lánya örökölte, amire én a haszonélvezetet megkaptam. Férjem a végrendeletében kérte a fiát (aki külföldön él), hogy az ő tul.-részét is tovább használhassam. (Amire nincs haszonélvezetem.)
A lakás terheit kezdettől kizárólag ketten a férjemmel fizettük, ill. halála óta egyedül fizetem (a közös költséget is).
Abban a bizonytalanságban élek, hogy a fiú esetleg beköltöztethet oda valakit és ellehetetlenül az életem.
Kérem, szíveskedjenek tanácsot adni:
- Ha egyedül lakom a lakásban, de csak a felére van haszonélvezetem, a közös költséget csak nekem, vagy megosztva kell-e fizetnem azzal a tulajdonossal, aki részéről nincs haszonélvezetem, de használom az ő részét.
- Milyen lehetőségem van kivédeni, hogy a fiú valakit beköltöztessen mellém az összesen kétszobás lakásba?
- Van-e lehetőségem, hogy megválthassam az ő részére a holtig tartó haszonélvezetemet?

Köszönettel:
Margit
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-04
Tisztelt Margit!

1. Ebben az esetben még akár többlethasználati díj fizetésére is kötelezett lehet, hiszen más tulajdonát is használja jogcím nélkül.

2. Nem sok lehetősége van, az Ő joga a használat, ill. a használat átengedése.

3. Igen, a haszonélvezeti jogot arra az ingatlanrészre is megszerezheti ingyenesen vagy ellenérték fejében.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Judit kérdése2016-05-26
Tisztelt Iroda!

Pár hónapja egy válás során vállaltam és teljesítettem, hogy lányomnak ajándékozom tehermentes, 1/1-ben tulajdonomat képező ingatlanomat holtig tartó haszonélvezeti jogommal. Az ingatlan akkori és mostani értéke : 7.000.000Ft
Kérdéseim:
1- Amennyiben az előbb említett ingatlant közös akaratunknak megfelelően eladjuk, Én mint az ingatlan holtig tartó haszonélvezője milyen mértékben (talán százalékosan) részesülhetek a törvény szerint az eladási árból?
2- Az eladással kapcsolatos ügyintézés költségei (közös megállapodás hiányában) kinek a pénztárcáját terhelik?

Előre is köszönöm válaszukat,
Tisztelettel : Judit
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd válasza2016-06-14
Tisztelt Judit!

A haszonélvezeti jog, mint vagyoni értékű jog ellenértékét az illetéktörvény határozza meg. Az érték életkortól függ. 25-50 év közötti életkor esetén a vételár 40%-a illeti Önt.
Adásvétel esetén a költségek a vevőt terhelik.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Anikó kérdése2016-05-26
Tisztelt Ügyvéd Úr,Ügyvéd Nő!
Szeretnék önöktől segítséget kérni!Egy önkörmányzati lakás bérlője vagyok és szeretném elindítani a lakás megvásárlását melyre bérlőként elővásárlási jogom van,de szeretném is majd tovább adni van e rá lehetőségem vagy várnom kell valameddig??Az eladási árból szeretném majd az önkormányzat fele kifizetni a teljes összeget. Válaszukat előre is köszönöm!!!
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-04
Tisztelt Anikó!

Viszonylag egyszerű helyzetben van, ha az önkormányzattal meg tud állapodni a megvételről, akkor utána következhet az eladás is. Vegye fel a kapcsolatos a lakásosztállyal vagy a vagyonkezelő céggel, ott a vásárlásról részletes tájékoztatást kaphat.

Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Ildikó kérdése2016-05-26
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném Öntől kikérni a véleményét.
Kertes házban élek. A szomszédok felől mindenhol drótháló választ el, ami engem nagyon zavar, mert állandóan kiváncsi szemek vesznek körül. Szeretném az egészet körben zártra átalakítani.
A jobb oldali részt akár el is bonthatom és mindenféle engedély nélkül megcsinálhatom?!?
A hátsó kerítéshez kell engedélyt kérnem a szomszédtól, vagy az èn oldalamon azt csinálok, amit én akarok?
Mi van akkor, ha a bal oldali szomszéd viszont nem járul hozzá, hogy az ő dróthálójához hozzányúljak? (Még raschel hálót sem engedett feltenni, h valamelyest privát szférát alakítsak ki...) Építhetek a telekhatárba, közvetlenül az ő kerítésük mellé egy saját kerítést? 1.9 méter magasról lenne szó. Milyen távolságot kell elhagynom az ő kerítésétől?
Beperelhetnek, ha esetlegesen árnyékolom ezzel a kertjüket?
Mire számíthatok, mire figyeljek oda, mik a jogaim?

Válaszát nagyon várom!

Maradok tisztelettel és köszönettel,
Ildikó
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-04
Tisztelt Ildikó!
A helyi építési szabályokat kell figyelembe venni,de alapvetően a jobb oldalon az Ön jogosultsága a kerítés létesítése, a másik oldalon viszont csak a szomszéd engedélyével lehetséges a kerítés létesítése, kivéve, ha a saját telkén létesíti azt.Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

istván kérdése2016-05-26
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezem, hogy: milyen anyaggal, (földel/homokkal) tölthetem fel (1500m3! ) régen megkezdett (de félben maradt) építkezés miatt pincegarázs részére kiásott belvárosi telkemet úgy, hogy a környezetvédelmi törvényeknek megfeleljen?

A hatóság csak bonyolultan, szakmérnök igénybevételével válaszolna.

Válaszát megköszönöm!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!

Ildikó kérdése2016-05-25
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném Öntől kikérni a véleményét.
Kertes házban élek. A szomszédok felől mindenhol drótháló választ el, ami engem nagyon zavar, mert állandóan kiváncsi szemek vesznek körül. Szeretném az egészet körben zártra átalakítani.
A jobb oldali részt akár el is bonthatom és mindenféle engedély nélkül megcsinálhatom?!?
A hátsó kerítéshez kell engedélyt kérnem a szomszédtól, vagy az èn oldalamon azt csinálok, amit én akarok?
Mi van akkor, ha a bal oldali szomszéd viszont nem járul hozzá, hogy az ő dróthálójához hozzányúljak? (Még raschel hálót sem engedett feltenni, h valamelyest privát szférát alakítsak ki...) Építhetek a telekhatárba, közvetlenül az ő kerítésük mellé egy saját kerítést? 1.9 méter magasról lenne szó. Milyen távolságot kell elhagynom az ő kerítésétől?
Beperelhetnek, ha esetlegesen árnyékolom ezzel a kertjüket?
Mire számíthatok, mire figyeljek oda, mik a jogaim?

Válaszát nagyon várom!

Maradok tisztelettel és köszönettel,
Ildikó
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-04
Tisztelt Ildikó!

A helyi építési szabályokat kell figyelembe venni,de alapvetően a jobb oldalon az Ön jogosultsága a kerítés létesítése, a másik oldalon viszont csak a szomszéd engedélyével lehetséges a kerítés létesítése, kivéve, ha a saját telkén létesíti azt.


Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Mária kérdése2016-05-25
Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdésem a következő lenne, 2015 augusztusában eladtam egy zártkerti ingatlant ügyvédi közreműködéssel és földhivatali ügyintézéssel, erről számla is készült. 2016. februárjában kaptam egy levelet az Önkormányzattól, hogy a testületi ülés jóváhagyta az új tulajdonost erről értesítették az új tulajdonost. 2016.április-07- én kaptam egy levelet a Földhivataltól, hogy 2016.03.07 hatállyal Bírósági végrehajtó 2000000 ft erejéig végrehajtási jogot jegyeztetett be a tulajdoni lapra. A mellékelt tulajdoni lapon semmi említés nem szerepel az adásvételről és még mindig az én nevemen van az ingatlan.Kérdéseim a következők lennének. Miért nem szerepel a nyilvántartásban a közel hat hónapja kötött adásvétel?Az érvényes ügyvédnél kötött adásvétel után hogy terhelhetnek az eladóra végrehajtást? Ez esetben a leírtak alapján kit terhel a felelősség és mi a további teendő.
Dr. Tóth Gergely ügyvéd és dr.Jámbor Igor Roland ügyvéd válasza2016-06-14
Tisztelt Mária!

Amennyiben a megkötött adásvételi szerződéssel érintett ingatlan földtörvény hatálya alá esett, esik, úgy meglehetősen lassú az eljárás, ameddig a földhivatalba benyújtható a szerződés, mivel a szerződés kizárólag a kifüggesztést és az Agrár Kamarai jóváhagyást követően nyújtható be a földhivatalba.
Ameddig az eljárás folyamatban van, addig továbbra az eladó tulajdonát képezi az ingatlan és az eladó ellen indított végrehajtási eljárás megindítása esetén valóban bejegyezhető végrehajtási jog az ingatlanra. Ez az eladó felelősségi körébe tartozik. Amennyiben nem rendezi az Eladó a tartozást, úgy a Vevő egyoldalúan elállhat a szerződéstől.
Az eljárás jelenlegi állásról, illetőleg, hogy a szerződés benyújtásra került-e a földhivatalba és ha igen mikor, az okiratszerkesztő ügyvéd tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Tisztelettel:
Dr. Tóth Gergely ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3525 Miskolc, Patak u. 4. I/1.
+36 46 414 220
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Péter kérdése2016-05-25
Tisztelt Tanácsadók!

Jogi tanácsot szeretnék kérni egy lakásbérleti üggyel kapcsolatban. Adódott egy olyan helyzet, hogy foglalót fizettem a tulajdonosnak a lakásbérletre, szerződéskötés nélkül. Szerződéstervezetet kaptam csak, valamint szóbeli megállapodás történt. Jelenleg a tulaj szeretne elállni a szerződéskötéstől. Vissza szeretné adni a foglalót, azt az összeget, amit átadtam a szóbeli megállapodás során.
Tudomásom szerint, ha a bérbeadó áll el a szerződéskötéstől, akkor a foglaló kétszeresét köteles visszafizetni, ezt azonban nem szándékozik megtenni. Erre az összegre szükségem is lenne, ugyanis a jelenleg bérelt lakásból ki kell költöznöm és nem valószínű, hogy időben találok másik albérletet.
A foglalóról írásos átvételi elismervény készült ugyan, két tanú aláírásával, de ezen nem szerepel, hogy mit foglalóztam le vele. Ezt csak egy telefonbeszélgetéssel tudom igazolni.
A kérdésem az volna, hogy jogilag helytálló-e a foglalóként átadott összeg kétszeresére vonatkozó igény? Ha igen, akkor pedig mit lehet tenni jogérvényesítés céljából?
A választ előre is köszönöm.
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd válasza2016-06-04
Tisztelt Péter!
A szerződésük nem jött létre érvényesen, így a foglaló speciális jogkövetkezményei nem alkalmazhatóak, így csak a kifizetett összeg visszafizetését kérheti,a kétszeresére nem jogosult.Tisztelettel
dr.Nagy Zoltán ügyvéd és dr.Lados Melinda Szibilla ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
http://www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Anna kérdése2016-05-24
Tisztel Ügyvéd Úr!
A segítségére lenne szükségem egy végrehajtási ügyben. El árvereztek egy garázst egy tartozás miatt, ahol én voltam a tulajdonos a szüleim (mindkettő) haszonélvező. Nem élünk együtt. A mai napon sor került a garázs birtokba adására. Ahol A bírósági végrehajtó közölte, hogy a végrehajtás megindulásával automatikusan törlődött a haszonélvezet, mondtam neki hogy az biztos nem igaz, mutasson egy tulajdoni lapot. Természetesen nem mutatott.
A birtokba adás megtörtént, ahol is a végrehajtó és az új tulajdonos írt alá. Ebből én nem kaptam erdeit, példányt, mondván hogy nem voltam hajlandó aláírni és majd kiküldik postán. Azt kellett volna aláírnom, hogy 30 napon belül ki kell hogy pakoljak a garázsból.
Nos, én úgy tudom, hogy abban az esetben, ha a haszonélvező (K) igényt tartanak a használatra, akkor nem kell elszállítani az ott lévő tárgyakat. Viszont, ami eléggé furcsa, a zárat lecserélték bár kaptam 1 kulcsot, de így már a tulajdonos szabadon bejárhat a garázsba. Ez így jogszerű?
Úgy gondolom egyébként, hogy nem. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben helye van-e a végrehajtási kifogás előterjesztésének , milyen indokkal és ki ellen, ha nehezményezem, hogy a tulajdonosnak kulcsa van a garázshoz .Illetve el szeretném kerülni a garázs kiürítését, melyre 30 napos határidőt kaptam.
Nyilván abban sem vagyok biztos, hogy ezt kell tenni, csak nem tudok más intézményről, ahová fordulni lehetne. Illetve még az a kérdésem, hogy a végrehajtási kifogás előterjesztésében jó tudom, hogy a járásbíróság az illetékes? Esetleg birtokvédelmet kell kérni a tulajdonos ellen?
Köszönöm a figyelmét!
Hamarosan válaszolunk kérdésére!


(c) 2002-2016 HyperWeb Informatikai Kft. - Minden jog fenntartva!